Doğa koruyucusu yetiştiriyorum

Çocukların meraklı olmalarına bayılıyorum. 4 yaşında bir erkek çocuğu annesi olduğumu da var sayarsak, devamlı enteresan sorulara maruz kaldığımı anlayabilirsiniz. “Anne neden köpekler farklı renklerde?” ya da “Kaç tane dünya var?” gibi sorulara ben cevap verdikçe bu cevaplarımın daha da büyük sorular doğurduğunun farkına varmadan, sürekli cevaplamaya çalıştığım sorularla doluyor günüm. Dünyayı keşfetme aşamasında rahat olması gerektiğini düşündüğümden olsa gerek her soruya ben de heyecanla cevap veriyorum.

raise_an_eco_friendly_kid

 

Bu cevaplarım sırasında hiç farkına varmadığım, düşünmediğim soruların cevapları olduğuna ben de çoğu kez şaşırıyorum. Bu yüzden olsa gerek soruların cevapları bazen gerekenden daha uzun oluyor ama farkına vardım ki, ben oğlumun sorularını böyle cevaplayınca konu gittikçe derinleşiyor ve dolayısı ile oğlumun da dikkatini çeken konuların, her konuşmadan sonra genişliyor.

Bazı kuralların neden yapılması gerektiğini, arkasında yatan sebeplerini açıkça anlattığımda onun eylemlerinin sorumluluğunu alma kapasitesinin de genişlediğini ya da en azından bir adım olduğunu görüyorum. Evimizde konuşulan konular veya yazdıklarımla ilgisi olduğundan sanırım son zamanlarda bana hep gezegenimizle ya da ekolojik konularda sorular sorar oldu. Bu soruları her zaman ona bir şeyler öğretebilme, onu daha iyi bir dünya vatandaşı yapabilme fırsatı olarak algıladım.

leafportraits01

Evdeki yaşantımızda geri dönüşüm ve kompost yaptığımızı, doğa dostu deterjanlar kullandığımızı veya araba kullanmak yerine yürümeyi tercih ettiğimizi gayet iyi biliyordu, ama bence bunları neden yaptığımız hakkında net bir fikri yoktu. Şimdi anlıyorum ki, sadece “Banyodan çıkarken ışıkları kapat,” veya “Dişini fırçalarken su akmasın,” demek yerine sebeplerini de açıklamak daha doğru olanı. “Odanda değilken ışıkları kapatmayı unutma ki gereksiz yere enerji harcamak zorunda kalmayalım.” “Dişlerini fırçalarken suyu boş yere akıtma çünkü gezegenimizde azalmakta olan suyu çok iyi korumamız gerek.” “Bakkala giderken arabamızla değil yürüyerek gideceğiz çünkü araba kullanınca hem para harcıyoruz hem de havamıza zarar veriyoruz.” “Bu plastik şişeleri geri dönüşüme atarak onların çöp dağları arasına karışmalarını engelliyoruz. Geri dönüştürülerek başka bir şekilde kullanım olanak veriyoruz.” Evde bu şekilde açıklamalarla yapması gerekenleri söylemeye başladığımdan beri o da bu konularda daha dikkatli olmaya başladı. Şimdi artık evde bizler bir odada ışığı açık bırakırsak, bize sebebini anlatarak doğa dostu olmamız gerektiğini anlatıyor ve gidip arkamızdan ışığı kapatıyor. Oğlumun farkındalık seviyesinden dolayı gurur duyuyorum ve biliyorum ki çevresindeki çocukları ve hatta büyükleri de olumlu yönde etkileyebilecek bir doğa koruyucusu kıvamına geldi artık.

BUNU DA OKU:  Doğru beslenmeyi öğretmek
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Eğitim, Genel
Çocuğunuzun odasına “bir dolap kitap” yakışır

Banu ve Yıldıray'a danışmadan çocuk kitabı almayın!

Kapat