Doğal olan kozmetik güvenli midir?

Ne kadar çok ürün ve ne kadar çok etiket var! Etiketin üstünde ”doğal” yazıyor, fakat bu güvenli demek mi?

Sertifikalı organiğin ne olduğunu anlatmıştım, şimdi sıra ”doğal”a geldi. İşte problem de bu. Konu güzellik ürünleri olunca, ”doğal” sözcüğünün bir düzenleyici veya resmi tanımı yok. Düzenleyici veya resmi tanım olmadan da, doğal kelimesi üretici veya etiketi koyan ne demek istediğini düşünüyorsa o demektir. Yani, ”doğal” etiketi ile ne denmeye çalıştığını ortaya çıkarmak en zorudur. Araştırmalar tüketicilerin ”doğal” etiketine %100 organik sertifikalı etiketinden bile daha çok güvendiklerini gösteriyor. Fakat dediğim gibi, bir düzenleme veya resmi tanım olmadan, bir etiket doğal dediğinde, bu şirket ne istiyorsa onu demek olabilir, hiçbir şey bile demek olabilir. Eğer markaya güveniyorsanız, içindeki her malzemenin doğal olarak var olduğunu ve herhangi bir zararlı içerik olmadığını varsayabilirsiniz. Fakat ”doğal” sözcüğü kendi başına ürünün saflık ve güvenliğini göstermez. Kısaca; kozmetik dünyasında, “doğal” ibaresi herhangi bir anlama gelebilir. Birçok tüketicide, doğal kelimesi çok duygusal bir reaksiyon oluşturur. Bir şampuan etiketi üzerinde hindistancevizi ve hindistancevizinden yapılan içerikler olan doğalı ele alalım. Bu kelime açık renk çiçekli elbise giymiş ve tropik çiçek kokan parfümü ile salınan bir kadın görüntüsünü içeren tropik bir sahneyi canlandıracaktır. Birçoğumuz bu kadını aklımızda hindistancevizini kesip içine çeşitli tropik içerikler ekleyip şampuan yaparken görüntüleriz.

Bu belki de doğal kelimesini kullanırken ne demek istediğimizle ilgili olabilir. Muhtemelen sentetiğin tam tersini demek istiyoruz ve doğalın güvenli ile eşit olduğuna inanıyoruz. Fakat bu muhtemelen üreticinin demek istediği değil. Doğal olan birçok ürün güvenli değildir. Kurşunu düşünün. Kurşun doğada bulunan yani doğal olan ve zehirli bir elementtir. Sinir sistemine hasar verir ve beyin düzensizliklerine neden olur. Veya arsenik. Veya cıva. Veya tetrodotoksin gibi Japon balıkları tarafından sentezlenen, hayvanlar ve bitkiler tarafından üretilen toksinlerden bazıları. Tetrodoksin, potasyon siyanür’den 10 kat daha fazla zehirlidir. Veya elma tohumlarındaki siyanür. Veya bir mantar olan Aspergillus’un bir çok çeşidi tarafından üretilen ve doğal olarak bulunan mikotoksinler olan aflatoksinler. Ve öbür tarafı da doğru. Sentetik olması güvenli olmadığını göstermiyor. Sentezlenmiş su doğal bulunan karşıtlığından daha toksik değildir. Yani, gerçek şu ki üstünde doğal yazıyor diye aldığınız ürün aslında sandığınız ürün olmayabilir. Hindistancevizli şampuan, şampuana hindistancevizi özlü içeriklerden yapılmış bir ürün değil. Hayır. Çoğu güzellik ürünlerinize beyaz laboratuvar önlükleri giymiş bay ve bayanların izniyle giriyor. Sodyum Lauryl Sulfat (SLS)’i ele alalım ki bazen hindistancevizinden sağlandığı belirtilir. SLS’i bugün birçok güzellik ürününde bulabilirsiniz. SLS; lauryl alkolü, sülfür trioksid gazı veya klorosülfonik asitle birleştirilerek hidrojen lauryl sülfat elde etmekle sentezlenir. Lauryl alkol hindistancevizi veya çam çekirdeği yağından gelir, yani SLS gerçekten bazen hindistancevizinden gelmektedir. Bir kere hidroje sülfat üretilince, sodyum hidroksid veya sodyum karbonat eklenerek nötralize edilir. Tabii ki gerçek; doğal olarak hindistancevizinden alınan içerik değil, anladınız değil mi? Rutin olarak ”doğal” güzellik ürünlerinde bulunan fakat beyaz laboratuar ceketli insanların derlediği diğer hindistancevizi kaynaklı içerikler, cocamidopropyl betaine (hindistancevizi yağı ve dimetilanolamin) ve cocamide DEA’dir (hindistancevizi yağı yağ asitlerinin dietanolaminle reaksiyonundan yapılmıştır). Pazarda daha çokları vardır. Peki ne öğrendik? ”Doğal”ın farklı anlamları var. Güzellik ürünlerine gelince ”doğal”ın düzenleyici veya resmi bir anlamı yoktur. Güzellik ürünlerine gelince, ”doğal”ın ne demek olduğu üreticiye bağlıdır.

BUNU DA OKU:  Ev yapımı cilt toniği
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Hayat, Kişisel Bakım
Doğa ve dağ tutkunları için film yarışması

Doğa ve dağ konulu kısa film yarışmaları bu sene de düzenleniyor.

Kapat