Dört mucize baharat

Türk yemek kültüründe baharatların yeri ayrıdır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda doğanın bize sunduğu baharatların yepyeni faydalarını öğreniyoruz. Yemeklerde kullanırken yalnızca tadına odaklandığımız baharatların gelin faydalarına da göz atalım.

Kekik

123(7)

Kekik bilhassa et yemeklerinde ve salatalarda bolca kullandığımız bir baharat. Güzel kokusunun ve tadının yanında antimikrobiyel özellikleri olduğunu da biliyor muydunuz? 2004’te yapılan bir araştırmada kekik yağının, sebzelerin üzerine konulduğunda e.coli ve dizanteri mikroplarını yok edebilme özelliği keşfedildi.

Kekik, hazım sorunu yaşayanlar için güzel tadıyla oldukça iyi bir seçenek. Gıda olarak bünyemize sağladığı faydaların yanında kekik yağı saç ve saç derisine iyi gelmesiyle de biliniyor. Kekik birçok hastalığa deva olurken, özellikle et yemeklerinin ve mevsim salatalarının vazgeçilmezi.

Biberiye

456(2)

Eski Yunan’da öğrencilerin hafıza için çok önemli olduğunu düşündüklerinden ders çalışırken saçlarına biberiye bağlarmış. Yakın dönemde bilim insanları biberiyenin içinde bulunan ‘karnosik asid’in Alzheimer ve beyin kanaması risklerini azalttığını saptayarak biberiye ve hafıza ikilisini birlikte anmanın ne kadar yerinde olduğunu ortaya koydular.

Antioksidan açısından zengin olan biberiyenin kanserin yayılmasını engelleyebildiği Amerikan Kanser Araştırması Derneği verileri arasında yer alıyor. Fakat biberiye fazlası zarar, azı karar cinsi bir baharat. Yüksek miktarlarda alındığında, vücuttaki demir alımını azaltıyor. Bilhassa hamile kadınların dikkatli alması gerektiğini belirtelim.

Biberiyeyi tavuk ve et yemeklerinizde kullanırken yemeğinize tat katmakla kalmayıp ne denli fayda sağladığını da unutmayın.

Isırganotu

789(1)

Isırganotu yüzyıllardır kullanılan ve birçok derde deva bir bitki. Ormanda yürüyüş yaparken, kazara elinize kolunuza çarpınca yakan bu otun marifetleri saymakla bitmiyor.

Isırgan otu, idrar yollarını temizlediği için çeşitli idrar yolu hastalıklarına, selülite ve hatta böbrek taşlarına iyi geliyor. Ayrıca son yıllarda yapılan başka araştırmalarda ısırgan otunun mevsim alerjilerine ve prostata da iyi geldiği saptanmış. Demir eksikliği olanların dikkatine: 90 gram ısırgan otunda 1,5 miligram demir varmış.

BUNU DA OKU:  Düşündüğünüzden daha etkili 9 şifalı bitki

Isırganotundan çay yapmayı veya yemeklerinize eklemeyi ihmal etmeyin.

Anason

656565(1)

Anason, akıllara hemen ‘rakı’yı getirse de günümüzde yemeklerde de kullanılan ve sayısız yararı olan bir bitki. Yüzyıllar boyunca sinir sistemini yatıştırmak için kullanılan bitkinin tohumunun %18’i protein ve önemli yağlar içerir. Çok iyi bir demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum kaynağıdır.

Bu da anasonu kalp hastalıkları, kemikler ve kan hastalıkları için yararlı bir bitki yapar. B vitamini yüksek olduğu için bilhassa nörolojik hastalıklara iyi gelmektedir. Misisipi Üniversitesi Farmakoloji bölümünde yapılan bir araştırma anasonun anti-fungal olduğunu saptamış. Vücudunda mantar bazlı hastalıklar olanlar, detokslarının parçası olarak anasondan yapacakları çayı içebilirler.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi
Turşu kuruyoruz: Beyaz lahana turşusu

Etsiz Pazartesi sebebiyle annemin tarifiyle beyaz lahana turşusu kuruyoruz.

Kapat