Engelsiz Çorba sokaklarda

Engelsiz Pedal Derneği’nin bir projesi olan Engelsiz Çorba, gece bisikletleriyle yola koyulan ve sabahın ilk ışıklarına kadar evsizlere, özellikle son dönemde yaşanan göçle birlikte sokaklarda kalmak zorunda olan mültecilere ve nicelerine çorba dağıtımını hedefleyen bir proje.

Engelsiz Pedal Derneği, engellilerin sosyal yaşama pedallayarak katılımını sağlamakla yetinmiyor; toplumsal konularda da aktif rol alabilmeleri, değişimin ve dönüşümün bir parçası olabilmeleri, kendi deyimleri ile çorbada tuzlarının bulunabilmesi için yeni bir proje başlattı: Engelsiz Çorba.

10295229_390701767760133_7144514350825354601_o

Bisikletleri ile geceleri yollara düşen ÇorbaKadın ve ÇorbaAdamlar, engelli engelsiz hep beraber sabaha kadar pedallıyor ve ihtiyacı olanların içini ısıtıyorlar. “Kim bu pedallayanlar, işleri güçleri yok mu?” diyenler için belirtelim hemen; hepsi gönüllülerden oluşuyor, başvuruyor sizin için uygun olan günde oluşan ekibinizle beraber yollara düşüyorsunuz. Projeyi Engelsiz Pedal başlattı, evet; ama büyümesi, yaygınlaşması aslında bizlerin de bir parçası olmamızla sağlanabilecek. Bunun için de projede bir dizi katılım imkanı sunulmuş. Pek çok ‘dişli’ var, dilerseniz onlardan birine katkı sunabilirsiniz. İhtiyaçlarını belirtmişler bir de, onları karşılamak isterseniz çorbada ‘tuzum bulunsun’ diyebilirsiniz.

Dişliler

Pedal daha hızlı dönsün diye projeyi dişlilere ayırmışlar, her dişliye farklı sorumluluklar atfetmişler ve ne iyi ki çok çeşitli yaptıkları dişliler sayesinde projenin illa ki bir yerinden tutabileceğimiz pek çok alan açmışlar. 9 dişlinin her birini de şöyle tanıtmışlar:

Dişli 1: Geceleri bisikletle çorba dağıtan “ÇorbaAdam” veya “ÇorbaKadın” olabilirsiniz.

Dişli 2: Bisiklet süremeyen, çorba yapmak isteyenler. Çorbayı hazırlayın, adresinizi verin, biz gelip alalım.

Dişli 3: Engelliyim, bisiklet sürmek ve çorba dağıtmak istiyorum diyorsan bu dişlide olabilirsin.

Dişli 4: Endüstri ürünleri tasarımı, tasarım, teknik resim, gemi makine inşa gibi bölümlerde okuyan öğrenciler veya mezunların katılımı ile, Tasarim Atolyesi Kadikoy‘de “ÇorbaAdam”ların kullanacağı bisikletlerin tasarlanacağı çalıştay.

BUNU DA OKU:  Her derde derman: Topluluk bahçeleri

İlgisini çekmeyi umduğumuz kuruluşlar: ETMK İstanbul Şubesi, TAK, TETÖP, Mimarlar Odası.

Dişli 5: Çorbanın, ekmeğin, kaşığın, tuz ve biberin hepsi bir arada olduğu, çorba içildikten sonra katlanıp (az yer kaplayıp) çöpe atılabilecek, geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilmiş tabildot tabağı/paketi tasarlanması.

Dişli 6: Çorbaların dağıtılacağı tabildot tabağı üzerinde veya yanında dağıtılacak el ilanı ile “Mülteci Hakları Sözleşmesi“ne vurgu yapmak.

1456137_10152609808528871_2699496727487051595_n

Onların lisanında (Arapça, Farsça…vb), ama en önemlisi hukuki bir anlatımdan arındırılmış, daha anlaşılabilir ifadelerle, mültecilerin sokaktaki yaşayışlarını kolaylaştırıcı “püfleri” içeren, çeşitli tüyolar, yönlendirme veya irtibat adreslerinin yer alacağı bir metin hazırlamak istiyoruz Tabildot tabağı üzerinde veya el ilanını, afiş gibi basılı malzemeler üzerinde kullanacağımız bu içeriği üretirken bize yardımcı olacak bir “çalışma ekibi/okuma ekibi/danışma ekibi” kurmak istiyoruz. Akademisyen, sosyolog, STK çalışanı, Hukukçu… herkesin katkısını bekliyoruz.

Dişli 7: Çorbaların temin edileceği, çorbaların dağıtılacağı yerlerin tespit edilmesi, İlişki ve ortaklıkların kurulması, sponsorlukların sağlanmasını gibi işleri koşturacak “CEO” kafasında yarenlere ihtiyacımız var.

İlgisini çekmeyi umduğumuz kuruluşlar: Bize çorba temin edebilecek belediye mutfakları, aşevleri, düşkünevleri, evsizevleri, lokantalar, tabldot yemek çıkaran yerler, yemek şirketleri, çorba çıkaran kebapçılar…vb

Dişli 8: Bu projenin görünürlüğü adına logo, maskot, el ilanı gibi grafik ürünler ile, çekilen videoları editleyerek belgesel film ortaya çıkarabilecek, fotoğraflar çekerek albümler oluşturabilecek, web sitesini adam edecek kreatif grup.

İlgisini çekmek istediğimiz kuruluşlar: Büyük Reklam Ajansları, Film Prodüksiyon şirketleri, Fotoğrafçılar, Butik işler üreten tasarım atölyeleri..vb

Dişli 9: Yaptığımız işi daha görünür kılmak, daha iyi anlatmak üzere, toplumun sevgisini kazanmış kişilerin/ünlülerin de “ÇorbaAdam” olmasını sağlamak. “Zor İşler” programına dahil olmak, bir gece dağıtım yaparken “Vedat Milor”u davet ederek, çorbalarımızın lezzetine bakmasını sağlamak.

BUNU DA OKU:  Kadıköy Belediyesi'nden engelsiz çocuk parkı

Tuzunuz bulunsun

Nasıl proje? İnsanları başka bir şeylerin mümkünlüğüne en güzel çağrı değil mi!

Eğer siz de dişlilerden birinde yer almak isterseniz sorumlularla iletişime geçmek için buraya, ‘ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olmak istiyorum ama neye ihtiyaçları var bilmiyorum’ diyorsanız buraya, ‘tuzum bulunsun istiyorum’ diyorsanız da buraya tıklayarak yola koyulabilirsiniz.

Harekete geçen herkesin yolu açık olsun.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi, İyi haberler, Kent, Topluluklar
Dört mucize baharat

Yemeklerde kullanırken yalnızca tadına odaklandığımız baharatların gelin faydalarına da göz atalım

Kapat