Dünya Saati Geliyor. Mumlar hazır mı?
2007 yılında Avustralya’da başlayan Dünya Saati (Earth Hour) uygulaması, bugün 130’dan fazla ülkede kutlanıyor. Bu yıl 31 Mart’ta 20:30 – 21:30 saatleri arasında yapılacak bir saatlik karanlık eylemi için mumlarınız hazır mı?
Dünya Saati nedir?
Avustralya’da 2 milyondan fazla insan ve 4000’den fazla kurum, iklim değişikliğiyle mücadeleye dikkat çekmek için sembolik bir hareket başlattı. Işıkların bir saatliğine kapanmasıyla başlayan Dünya Saati bir yıl sonra, 35 ülkede 50 milyondan fazla insanın katıldığı küresel bir hareket haline gelmişti. Sidney Liman Köprüsü, Toronto’daki CN Kulesi, San Francisco’daki Golden Gate Köprüsü ve Roma’daki Kolezyum gibi küresel öneme sahip birçok simge, hızla büyüyen bir davanın umut sembolleri olarak tümüyle karanlıkta kaldı.
2009’da, 88 ülkeden yüz binlerce insan Dünya Saati’ni iklim değişikliğiyle mücadele için dünyanın en büyük küresel hareketi haline getirerek ışıklarını söndürdü.
27 Mart 2010 tarihinde gerçekleşen Dünya Saati, 128 ülkeden 4000’nin üzerinde şehirden gelen destekle o güne kadarki en büyük katılımı sağlayarak rekor kırdı. Pasifik Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Amerika’ya kadar birçok ünlü yapı ve simge ışıklarını söndürdü. Ayrıca hayatın çeşitli kesimlerinden dünya genelinde sayısız insan, ışıklarını söndürüp hepimizin ortak olduğu tek evin, yani evrenimizin seyri ve kutlaması için bir araya geldiler.
2010 yılı Türkiye’nin katılımı açısından da önemli ilklere sahne oldu. 230’un üzerinde kurum ve yaklaşık 5.000 kişinin katıldığı Dünya Saati’ne Boğaziçi Köprüsü de ışıklarını kapatarak destek verdi. 2011 yılında ise 20.000’den fazla kişi ve 250’nin üzerinde kurum dünyanın geleceği için güçlerini birleştirdi. Boğaziçi Köprüsü’nün yanı sıra Ankara Opera Binası ve Kastamonu Kalesi de yerini aldı.
WWF-Türkiye her yıl Mart ayının son Cumartesi günü herkesi iklim değişikliğiyle mücadele konusunda düşünmeye davet ediyor. Bu sene 31 Mart 2012 tarihinde saat 20:30 – 21:30 saatleri arasında gerçekleştirilecek olan Dünya Saati‘ne katılın ve bir saatin ötesinde günlük yaşantınızda daha sade yaşam için yapabileceklerinizi düşünün.
- WWF’in küresel iklim değişikliğine dikkat çekmek için her yıl Mart ayının son Cumartesi günü saat 20:30-21:30 arasında 7 kıtayı bir araya getirmesidir.
- 2007’de Avustralya’da 2.2.milyon kişi ve 2000’den fazla kurumun katılımıyla başlamıştır.
- İnsanların, kurumların ve yönetimlerin iklim değişikliğiyle mücadele için sembolik olarak ışıklarını kapatmasıdır.
- 135 ülkeden, 1 milyardan fazla insanın katıldığı dünyanın en büyük çevre hareketidir.
- Dünya Saati enerji tasarrufu yapmak değildir! Gezegenimizin geleceği için bireyler ve kurumlar olarak doğaya uyumlu, sade yaşamın yollarını aramak için değişim kararı almaktır.
(Kaynak: WWF Türkiye)