Dünyanın dört bir yanından 6 sürdürülebilir sokak restoranı

Sağlıklı beslenme alanındaki artan farkındalık, gittikçe daha fazla restorana, sokak yemeğine ve fast food zincirlerine kadar ulaşıyor. Bu durum da, vejetaryen yemek seçenekleri, süper gıdalar ve yerel ürünler ile daha sağlıklı bir beslenme tarzının yaygınlaşmasını sağlıyor. Restoranlar, marketler ve hatta fast food sektörünün yeme alışkanlıklarındaki bu değişimin giderek daha fazla farkına varmasına artık şaşırmıyoruz. Dünyanın dört bir yanında yer alan bu girişimler, şehir hayatının hızına kapılmış kişilerin yedikleri yemeklerin yarattığı atıkları ve farkındalık seviyelerini değiştirmesi ihtimalini doğuruyor. Bu çerçeveden yaklaşarak, dünyanın dört bir yanından en yenilikçi sürdürülebilirlik kaygıları taşıyan sokak restoranlarından altısı ile tanışalım.

#1 Everytable (Los Angeles, ABD)

L.A. merkezli restoran zinciri Everytable’ın bir hedefi var: Sağlıklı yiyecekleri uygun fiyatlı bir seçenek haline getirmenin mümkün olduğunu göstermek. Yiyecek ve içecek fiyatlarını restoranın konumlandığı mahallenin ortalama gelir seviyesine adapte eden Everytable, yerlilerin yeşil bir smoothie veya kinoa salatası için yüksek fiyatlar ile püskürtülemeyeceğinden emin olma misyonuyla yola çıkmış bir restoran.

Şirket ilk defa Güney Los Angeles’ta açıldı. Restoranın önemini  ifade etmek için bölgenin birkaç durumundan bahsetmek gerek. Bu bölgede yaşayanların çoğu araba sahibi olmadığı için günlük alışveriş oldukça çok yorucu bir iş halindeydi. Ek olarak, çok sayıda işle uğraşan vatandaşlar için, ucuz abur cubur genellikle gün boyunca tek seçenek olarak gözüküyordu. Everytable, herkese sağlıklı ve uygun fiyatlı yemekler sunarak tüketim alışkanlıklarını değiştirmeyi amaçlıyor. Her öğün Redondo Beach’te merkezî bir mutfakta pişirilirken, Everytable yemek satışı yaptığı diğer alanlarda çok az alana ve çalışana ihtiyaç duyuyor, bu sayede sürdürülebilir bir sistem sağlamışlar. 

#2 Instock (Amsterdam, Hollanda)

Menüye tam anlamıyla yiyecek atığı koyan Amsterdam merkezli Instock, her yıl dünya genelinde 1,3 milyar ton gıdanın çöpe atıldığına dikkat çekiyor. Instock’ın lezzetli yemekleri neredeyse yalnızca yerel süpermarketlerden ve diğer üreticilerin satılmayan veya fazla ürünleri ile pişiriliyor. 

BUNU DA OKU:  Gümrük Bakanlığı'dan endişelendiren açıklama: Türkiye'ye giren GDO'lu ürün miktarını bilmiyoruz

Restoranın misyonu ise yemek atıkları konusunda farkındalık yaratmak ve yiyecekleri atmanın sadece parayla değil, aynı zamanda paketleme ve lojistik işlemlerine giren enerjinin israfı ile ilgili olduğunu göstermek.

Üç tuğla ve harç yerine ek olarak, Instock bir gıda kamyonu sahibi. Bir Mercedes-Benz 409 itfaiye aracı olan mobil mutfak, ülkeyi dolaşarak sokak düzeyinde sürdürülebilir yemekler sunuyor.

Instock, Amsterdam, Utrecht ve Lahey lokasyonlarında sık sık yemek pişirme atölyeleri ve eğitim etkinlikleri düzenleyerek insanların yemeğin değerini tekrar görmelerini ve takdir etmelerini sağlıyor. Umalım ki yakında, daha fazla insan yiyecek atığıyla mücadelede rol alma konusunda teşvik edilebilsin.

#3 Green Truck (Kaliforniya, ABD)

Kaliforniya’da yer alan bu yiyecek kamyonu, adından da anlaşıldığı gibi mutfağında doğrudan yerel çiftçilerden gelen taze ve organik maddeler kullanıyor. Bu organiksever gıda kamyonun asıl mottosu “Çiftçiye şimdi ödeme yapın ya da doktora sonra ödeme yapın”. Green Truck’ın  ekosisteminde hiçbir şey boşa gitmiyor gibi görünüyor.

Tüm mutfak, çatıdaki güneş panelleri tarafından destekleniyor, yemek pişirmek için kullanılan bitkisel yağ, ertesi gün kamyona güç vermek için de kullanılıyor. Kamyonun sebzeler üzerinde çalıştığını söyleyebilirsiniz! Ayrıca, tüm ambalajlar geri dönüştürülebilir veya kompost edilebilir. 

Bir kez kompost edildiğinde, malzeme çiftlikte daha fazla yiyecek yetiştirmek için gübre olarak kullanılıyor. Green Truck’ın  arkasındaki ekip kendi başına küçük bir döngüsel ekonomi yaratmayı başarmış durumda. 

#4 The Guggenheim’s Hot Dog Cart (Bilbao, İspanya)

Hem tasarım hem de sokak yemeklerinin en iyisini sunan, Bilbao’daki Guggenheim müzesinin dışındaki sosisli arabası, aç sanatseverlere lezzetli bir sosisli sandviç ve soğuk bir şişe yerel zanaat birası sunan kentsel bir yenilik.

Ancak tek özelliği bu değil. Bu sokak yemek arabası doğa dostu bir ses sistemi ile donatılmış ve alışveriş arabasının sokak lambalarına takılabilmesi sürdürülebilirliği sağlıyor. 

BUNU DA OKU:  Haftanın yeşil etkinlik rehberi: 23 – 29 Kasım

#5 Agape Organic Food Truck (Sidney, Avusturalya)

Avustralya’nın özel organik çiftçileri tarafından yetiştirilen en iyi organik veya biyodinamik ürünleri kullanarak sevgiyle yapılan lezzetli sokak gıdalarını sunmaktadır. Restoranın şefi Simon Lawson, organik sokak yemeklerini halka açık ve erişilebilir hale getirmek konusunda tutkulu.

#6 Le Pique-Nique (Berlin, Almanya)

Le Pique-Nique, klasik ambiyansı, zengin bitki temelli mutfağı ve hoş bir servisi birleştiren sosyal bir yemek deneyimi olarak kendini tanımlıyor. Berlin’e yolunuz düştüğünde  hemen köşede olabileceğini hatırlayarak gözlerinizle 60’lardan kalma yeşil ve beyaz bir Citroen arayın. Le Pique Nique’in gıda kamyonu aslen atları taşımak için yapılmış. Günümüzde, orijinal dış cepheyi her büyüleyici detayda korurken tam donanımlı bir gastronomi alanına dönüştürmek yoluyla çok daha iyi bir amaca hizmet ediyor. Menüsünde ise Akdeniz yemekleri ağırlıklı olarak Yunan mutfağı seçkisi yer alıyor.

Kaynaklar:
Sydney Living Museums
Smart Magazine
Le Pique Nique

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Sinem Uğurdağ

Istanbul’da başlayan hayat yolculuğum farklı kıtalarda yaşadığım uzun soluklu deneyimlerle birlikte tüm heyecanıyla devam ediyor. Yoga, kamp, fotoğraf, müzik festivalleri ve yemek yapmak vazgeçemediğim ve nerede olursam olayım hayatıma renk katan ilgi alanlarım. Bunların yanı sıra, doğayla ilişkimi her geçen gün daha da güçlendiriyorum; farklı coğrafyaları gözlemledikçe dünyamızın tabiatına hayranlığım artıyor. Herkesin önce kendi bedenine sonra etrafındaki canlılara karşı sorumlu olduğuna ve bunun bilincinde olan her bireyin farkındalık yaratması gerektiğine inanıyorum.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi, Yeme İçme
Baharatların son kullanma tarihi hakkında bilinmesi gerekenler ve her zaman taze baharatlara sahip olmak için üç tüyo

Mutfak dolabında hiç bitmeyen, çeşit çeşit renk renk duran gizli kahramanlarımızın dolabınızda ne kadardır durduğu ve son kullanma tarihi hakkında...

Kapat