Dünyanın en mutlu ülkeleri açıklandı: İlk sırada Finlandiya var, Türkiye ise geriledi

Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Ağı’nın hazırladığı 2018 Dünya Mutluluk Raporu’na göre dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya. Listede ilk üç sırayı İskandinav ülkeleri kapsarken, Türkiye geçen yıla göre beş basamak gerileyerek 74’üncü sırada yer aldı.

Ülkeleri kişi başı gelir, sağlıklı yaşam süresi beklentisi, sosyal destek, özgürlük, birbirine güven ve cömertlik seviyeleri ile sıralayan rapor 2012 yılından beridir yayınlanmakta. Rapor bu sefer ilk defa ülkelerdeki göçmenlerin de durumunu da inceledi.

Nordik ülkeler yine listenin başında

Raporda aynı zamanda ABD’nin 2016’ya göre 5 sıra birden düşüşü de dikkat çekmekte. Dünyanın en büyük ekonomisi son zamanlarda sayısı giderek artan özellikle obezite, uyuşturucu kullanımı ve depresyon vakâları ile mücadele etmekte.

Dünyanın en mutsuz ülkesi ile, etnik cinayetler, sivil savaş ve darbe girişimlerinin etkisi altında olan doğu Afrika ülkesi Burundi. Burundi’yi ise sırası ile Ruanda, Yemen, Tanzanya, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Suriye izliyor.

 En mutlu ülkeler:

1- Finlandiya

2- Norveç

3- Danimarka

4- İzlanda

5- İsviçre

6- Hollanda

7- Kanada

8- Yeni Zelanda

9- İsveç

10- Avustralya

En mutsuz ülkeler:

1- Burundi

2- Orta Afrika Cumhuriyeti

3- Güney Sudan

4- Tanzanya

5- Yemen

6- Ruanda

7- Suriye

8- Liberya

9- Haiti

10- Malavi

Türkiye’de mutluluk seviyeleri oldukça düşük miktarda artış göstermesine rağmen, diğer ülkelerin büyüme hızına yetişemediğinden dolayı sıralamada geri düşmüş durumda. Türkiye sağlıklı yaşam beklentisinin artışı ile pozitif puanlar kazansa da, göçmenleri kabul etme seviyesinin düşüklüğü ve obezite oranının OECD ortalamasının üstünde olmasından dolayı negatif puanlar da almış durumda.

Kıtlıktan en mutlu ülkeye

150 yıl önce Avrupa’nın çevresel etkilerden oluşmuş son kıtlığını yaşayan Finlandiya, şu anda dünyanın en en dengeli, güvenli ve en etkili yönetilen ülkesi olarak görülüyor. Ülke aynı zamanda yolsuzluğun en az yaşandığı ve sosyal gelişmenin de en yüksek olduğu ülkelerden biri.

BUNU DA OKU:  Doğada Öğreniyorum

Finlandiya’nın GDP’si diğer İskandinav ülkelerine göre düşük olmasına rağmen, Finliler zenginliği yaşam kalitesine döndürme konusunda oldukça başarılı.

Danimarka’da bulunan Mutluluk Araştırma Merkezi adına açıklamada bulunan Meik Wiking, İskandinav ülkelerinde dünyanın en yüksek vergileri ödenmesine rağmen, insanlar yaşam kalitesini artıran yatırımların yapıldığını gördüğü için bu duruma destek vermekte. Wiking, ücretsiz sağlık ve eğitim hizmetleri mutluluğu artırmak konusunda büyük bir rol oynadığını belirtiyor.

Kırsaldan şehirlere göç edenler mutlu değil

Raporda aynı zamanda Çin’de gerçekleşen büyük sosyal değişimin etkisinden de bahsedilmiş. Son 7 yılda yüz milyonlarca insanın kırsal yaşamdan şehre göç ettiği Çin’de mutluluk oranlarında bir değişiklik gözükmemekte.

Oxford Üniversitesi’nde Çin Ekonomi Programı için araştırmalar yapan ve rapora da bu konuda katkı sağlayan John Knight, yaptığı anketlerde kırsal alanlardan şehirlere göç eden insanların, göç etmeselerdi şimdiden daha mutlu olacaklarını söylediklerini belirtiyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayat, İyi haberler, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Büyük markaların şişe sularında mikroplastik kalıntılar bulundu

Dokuz farklı ülkeden 250 plastik su şişesinin incelendiği araştırmaya göre işe su kullanımının fazla olduğu ülkelerde bulunan markaların sularında %90...

Kapat