Dünyanın ilk güneş enerjisi ile çalışan havaalanı: Cochin Havaalanı

 Cochin Uluslararası Havaalanı, dünyanın ilk güneş enerjisi ile çalışan havaalanıdır. Tüm operasyonları güneş enerjisi ile desteklenmektedir. Hindistan’daki Kerala eyaletinin en büyük ve en yoğun havaalanı ve uluslararası trafik açısından Hindistan’ın dördüncü en yoğun havalimanı olan güneş enerjisi projesi, Genel Müdür Vattavayalil Joseph Kurian’ın öncülüğünde gerçekleşti. Cochin Uluslararası Havalimanı, Birleşmiş Milletlerin 2005’ten beri 5 kategoride düzenlediği Champions of the Earth yarışmasının ‘Entrepreneurial Vision’ (girişimci vizyon) kategorisinin 2018 yılı birincisi olmaya hak kazandı.

Cochin Havaalanı 1993 yılında temelleri atılan, Hindistan’ın ilk özel-devlet işbirlikli havacılık sektörü projesidir. 1999 yılında ilk kez pistinden uçak yükselen bu havaalanında 2013’den beri güneş enerjisi kullanılıyor. 2015’te ise tamamen güneş enerjisiyle çalışan ilk havaalanı ünvanını almıştır. 100 kw pilot üretimle başlanan bu projenin başındaki Kurian, ilk günden itibaren, “Güneş enerjisi miktarını nasıl artırabiliriz?” “Neden bütün havaalanında güneş enerjisi kullanmayalım?” sorularına cevap aramış. Çevreye bir bütün olarak yaklaştığı için ve havaalanlarındaki çim uzama sorunları da maddi olarak her havaalanını zorladığını bildiği için bu krizi nasıl fırsata dönüştürebileceği üstüne kafa yormuş. Bir başka sürdürülebilir disiplinlerarası fikri de böylece ortaya çıkmış: Neden güneş panellerin altında sebze üretmeyelim ki? Böylelikle sadece 2017 yılında güneş panellerinin altından organik 60 ton sebze üretimi gerçekleştirilmiş.

Havaalanı enerji harcamaları

Ancak, güneş enerjisine geçiş sadece çevresel bir karar değil, aynı zamanda bir iş planıdır. Geçtiğimiz yıllarda enerji fiyatlarında dalgalanmalar göze çarpmaktadır. Havalimanlarında, ortalama 100.000 nüfuslu bir şehre eşdeğer miktarda elektrik kullanılır. Hem enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar hem de günden güne artan iklim değişikliği kampanyaları sebebiyle Cochin Havaalanı’nda ortalama 48.000 kw enerji üreten 46.150 güneş modülüne yatırım yapılmıştır. Bu yatırımın önemli bir kısmını 45 dönüm arazideki güneş enerjili elektrik santrali kapsıyordu. Toplamda, güneş panellerinin ömürleri boyunca yaklaşık 300.000 metrik ton karbon emisyonunu önlemesi bekleniyor- bu da üç milyon ağacın dikilmesi veya 1,2 milyar kilometrelik yakıtın çıkardığı karbonun oksijene salınmaması anlamına geliyor.

Uluslararası ticaret ve yeşil teknoloji

BUNU DA OKU:  Çocuklar oyunla geri dönüşümü öğrensin

Çevreye uyumlu teknolojilerin ticareti sayesinde bu büyük yatırım ve kurulum gerçekleşebildi. Bu bağlamda düşünüldüğünde, dünyanın herhangi bir yerinde yeşil, dairesel ve dirençli bir ekonomiye geçiş için gerekli teknolojik ihtiyaçları tam olarak karşılayabilecek ve düşük emisyonlu enerji alternatiflerini tam olarak kullanabilecek bir iç pazar bulmanın oldukça güç olduğu kabul edilmelidir.

Bu proje, uluslararası ticaret, yenilenebilir enerji ve enerji verimli teknolojileri teşvik etmek ve yaymak için önemli bir rol oynamaktadır. Ticaret, ölçeklendirmeye yenilikçi çözümler getirme konusundaki rolü ile, çevreye duyarlı teknolojileri daha ekonomik hale getirmekte ve dünya çapındaki dağıtımlarını desteklemektedir. Cochin Uluslararası Havalimanı, güneş panellerinin bileşenleri kurmak için Alman şirketi Bosch ile anlaştı. Bosch, Çinli bir şirketten gelen ve bir İsviçre şirketindeki invertörlerini tedarik ederek bu bileşenleri kurdu.

Dünya Ticaret Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çevre Departmanı el ele

Sadece Hindistan’da değil dünya çapında çevresel sürdürülebilirliği artırmak için uluslararası ticareti bir mekanizma olarak kullanmak gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Birleşmiş Milletler Çevre Direktörü Erik Solheim, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Roberto Azevêdo ve Birleşmiş Milletler Çevre İyi Niyet Elçisi Bertrand Piccard da dahil olmak üzere ünlü panelistlerin de katıldığı 2 Ekim 2018’de gerçekleşen bu diyalogda, bu iki kritik alanın gezegenin ve küresel ekonominin geleceği için nasıl birlikte çalışabileceği ve birlikte çalışması gerektiği vurgulandı. Bu mesaj ayrıca, Dünya Ticaret Örgütü’nün genel forumunun açılış oturumunda, 1500’den fazla katılımcıyı düzenli olarak çeken yıllık bir etkinlikte de yer aldı. Solheim, forumun açılış gününde, ticaretin doğal çevreye olan bağımlılığını ve 2030 Gündeminin çevresel boyutuna olan katkısını vurgulayarak önemli bir rol oynadı. Ayrıca, diğer konular arasında, döngüsel ekonomi, fosil yakıt sübvansiyonu reformu ve iklim değişikliği ve ticareti üzerine oturumlar düzenledi.

BUNU DA OKU:  Türkiye'de naylon poşet kullanımı 11 ayda yüzde 77 düştü, Bakanlık 210 milyon lira kâr etti

Cochin Havaalanı: Artık bir rol model

Öte yandan Cochin International tamamı güneş enerjisiyle opere edilen ilk havalimanı olduğu için standartlar oluşmasını sağladı. Onlar da ellerinde ticaret yapabilecekleri bir kaynak olduğunu fark ettiler: deneyim ve uzmanlık. Ülkeden ve dünyadan -Liberya’dan Yeni Zelanda’ya- havaalanları, Cochin’e kendi güneş çözümlerini ararken fikir soruyorlar. Şu anda havalimanlarında güneş enerjili tesislerin kurulmasına yardımcı olmak için Gana’ya danışmanlık hizmeti veriyorlar. Piyasaların, teknoloji ve uzmanlık alanlarındaki çözümlerin alışverişine açık olması, çevresel inovasyonları ve yüksek etkili çözümleri geliştirmek için oldukça önemli bir bilgi akış ağıdır.

Cochin Uluslararası Havaalanı yetkilileri, yenilenebilir enerjinin sürdürülebilir kalkınma için kritik öneme sahip olduğundan emin olarak güneş enerjisi havalimanı yenilikleri için öncü olarak kalmayı amaçlamaktadır. Onlar bir sonraki büyük sınır olarak karbon nötr ve güneş enerjili hava yolculuğunu hedef belirlemiş durumdalar. Hedeflerine ulaşmak için de uluslararası teknoloji ticaretinin öneminin farkındalar.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’in geçtiğimiz ay da teyit ettiği gibi, “Gri ekonomi vizyonunda olanların gri bir geleceği olacak ama Hindistan’da olduğu gibi yeşil ekonomiye yatırım yapanların da küresel ölçekte baskın bir rolü olacak.”

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Sinem Uğurdağ

Istanbul’da başlayan hayat yolculuğum farklı kıtalarda yaşadığım uzun soluklu deneyimlerle birlikte tüm heyecanıyla devam ediyor. Yoga, kamp, fotoğraf, müzik festivalleri ve yemek yapmak vazgeçemediğim ve nerede olursam olayım hayatıma renk katan ilgi alanlarım. Bunların yanı sıra, doğayla ilişkimi her geçen gün daha da güçlendiriyorum; farklı coğrafyaları gözlemledikçe dünyamızın tabiatına hayranlığım artıyor. Herkesin önce kendi bedenine sonra etrafındaki canlılara karşı sorumlu olduğuna ve bunun bilincinde olan her bireyin farkındalık yaratması gerektiğine inanıyorum.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Okyanus ve denizler tahmin edilenden yüzde 60 daha hızlı ısınıyor

Nature dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, dünyayı iklim değişikliğinden korumanın tahmin edilenden daha güç olabileceğini ortaya koyuyor. Araştırmadan çıkan sonuçlara...

Kapat