Dünyayı neden insanlar yönetiyor?

Bu yılın en çok satan kitaplarından biri de İsraille tarihçi ve yazar Yuval Noah Harari’nin Kolektif Kitap’tan çıkan kitabı Hayvanlardan Tanrılara Sapiens oldu. Yazarın Sapiens’in devamı niteliği taşıyan yeni kitabı Homo Deus da Türkçe’ye çevrildi ve geçtiğimiz hafta raflardaki yerini aldı.

TIKLAYIN: 2016 yılında izlediğimiz en iyi 12 doğa belgeseli

Hayvanlardan Tanrılara Sapiens kitabında insan türünün dünyaya nasıl egemen olduğunu anlatan Harari, Homo Deus’ta çarpıcı öngörüleriyle yarınımızı ele alıyor. İnsanlığın ölümsüzlük, mutluluk ve tanrısallık peşindeki yolculuğunu bilim, tarih ve felsefe ışığında incelediği bu çalışmasında, insanın bambaşka bir türe, Homo Deus’a evrildiği bir gelecek kurguluyor.

6666-1

Yola “önemsiz bir hayvan” olarak çıkan Homo sapiens, tanrılar katına ulaşmak uğruna kendi sonunu mu hazırlıyor?

Homo sapiens nasıl oldu da evrenin insan türünün etrafında döndüğünü iddia eden hümanist öğretiye inandı?

Bu öğreti gündelik yaşantımızı, sanatımızı ve en gizli tutkularımızı nasıl şekillendiriyor?

İnsanı inekler, tavuklar, şempanzeler ve bilgisayar programlarının tümünden ayıran yüksek zekası ve kudreti dışında herhangi bir alametifarikası var mı?

Tarih boyunca benzeri görülmemiş kazanımlar elde etmemize rağmen mutluluk seviyemizde neden kayda değer bir artış olmadı?

Yukarıdaki sorulara cevap arayan Homo Deus’u okumadan önce Harari’nin geçtiğimiz yıl yaptığı, “Dünyayı Neden İnsanlar Yönetiyor?” başlıklı konuşmasını dinlemenizi tavsiye ederiz. Video’nun sağ alt köşesinde bulunan ‘seçenekler’ butonuna tıklayarak Türkçe altyazı seçeneğini etkinleştirebilirsiniz.

 

 

BUNU DA OKU:  Aklımda kalanlardan
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayat, Hayvanlar, Mercek, Sanat ve Tasarım, Teknoloji
Sürdürülebilir yaşam ile ilgili 2016’da gerçekleşen 9 iyi haber

2016 her ne kadar iyi bir yıl olarak kabul edilmese de sürdürülebilir bir yaşam için umut verici gelişmeler de olmadı...

Kapat