Ekim sebze ve meyveleriyle hazırlayabileceğiniz 4 harika tarif

Tatlı sıcaklarla tamamen vedalaştığımız, sonbaharla iyiden iyiye selamlaştığımız, yağışlı ama yumuşak havasıyla bizi karşılayan ekim, ay sonunda da artık kışın ilk demlerini hissettirmeye başlayacak Ekim hoş geldin! Tabii gelişiyle birlikte bütün besleyici ve vücudumuza iyi gelecek besinleri de yanında getirdi sevgili ekim. Bu ayın mevsimsel sebze, meyve ve yeşilliklerinin yanı sıra onlarla hazırlayabileceğiniz 4 farklı tarifi sizin için derledik. 

Sebzeler: Pırasa, lahana, karnabahar, kırmızı turp, mantar, ıspanak, 

Meyveler: Elma, mandalina ,havuç, üzüm, nar, yer elması, muz, fındık, ceviz, greyfurt, limon, armut

Yeşillikler: Yeşil soğan, kıvırcık, lahana, maydanoz, nane

#1 Turp çorbası

Malzemeler

2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
2 su bardağı dilimlenmiş turp (yarım bardağı süsleme için kalacak)
1/2 su bardağı kıyılmış soğan
1 orta boy patates
2 su bardağı az yağlı süt 
1/2 çay kaşığı tuz karabiber
1/4 bardak az yağlı krema
1 yemek kaşığı doğranmış taze turp yeşillikleri veya maydanoz

Tarifi

Orta-yüksek ateşte büyük bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Süslemeye ayıracak kadar turpu kenara ayırın. Soğanlar kahverengileşmeye başlayana ve turplar yarı saydam olana kadar yaklaşık 5 dakika kadar turp ve soğan ekleyip sık sık karıştırarak pişirin. Ardından, patates, süt, tuz ve karabiber ekleyin. Ara sıra karıştırarak kaynatın. Patatesi yumuşayana kadar (yaklaşık 5 dakika) kaynamaya bırakın. Karışımı bir blender’da pürüzsüz hale getirin. Kalan turpları dilimleyin. 1 çorba kaşığı krema, küp turp ve turp yeşillikleri (ya da maydanoz) serpip kaselerde çorbayı servis yapabilirsiniz.

#2 Sebzeli Kiş

Malzemeler

600 gram patates (soyulmuş ve küp halinde doğranmış)
2 sap pırasa dilimlenmiş
Kızartma için tereyağı
1 diş sarımsak (ezilmiş)
200 gram ıspanak (doğranmış)
5 yemek kaşığı yumuşak peynir 
150 gram olgun çedar (rendelenmiş, dilerseniz vegan çedar da kullanabilirsiniz)

BUNU DA OKU:  Türkiye’nin İlk İklim Davası Kurutulan Marmara Gölü’nün Balıkçıları Adına Açıldı!

Hamuru için

100 gram beyaz un 
100 gram kepekli un 
1/4 çay kaşığı pul biber
100 gram tereyağı (küp halde kesilmiş)
1 adet çırpılmış yumurta

Tarifi 

Hamur işlerini yapmak için unları, pul biberi, tereyağını ve 1/2 çay kaşığı tuzu bir mutfak robotuna koyun ve karışım ekmek kırıntısına benzinceye kadar karıştırın. Yumurtayı ekleyin ve bir hamur elde edinceye kadar çırpın (bir araya gelmesi için az miktarda soğuk su ekleyin). Kıvamı hazır olunca metal bir kabı kaplayacak şekilde ince halde kabın zeminine yayın ve bekletin. Ardından içi için, patatesler yumuşayana kadar tuzlu suda pişirin, sonra iyice süzün. Pırasa ile tereyağını bir tavada yumuşayana kadar pişirin, sonra sarımsağı ekleyin ve bir dakika daha pişirin. Ispanağı karıştırın ve tamamen solana kadar pişirin, sonra yumuşak peyniri ekleyip karıştırın. Fırını 190 ° C’ye ısıtın. Pırasaları, ıspanağı ve patatesleri geniş bir kaseye yerleştirin. Çedarın 3⁄4’ünü ve bolca baharat ekleyin. Her şeyi bir araya toplayın, sonra soğutulmuş hamur işine yerleştirin. Kalan peyniri üzerine serpin ve fırında 40-45 dakika veya altın olana kadar pişirin. Pişirdiğiniz kapta 10 dakika soğutun, sonra dikkatlice çevirin ve servis yapın.

#3 Karnabahar pilavı


Malzemeler

1 büyük baş karnabahar
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 orta boy soğan (ince doğranmış)
Kaya tuzu 
2 yemek kaşığı taze maydanoz yaprağı (ince doğranmış)1/2 limon suyu

Tarifi 

Karnabahar çiçek alanlarını kesin, mümkün olduğu kadar kökünü kesin. Çiçekçikleri bir mutfak robotuna ayırın ve karışım tane tane olana kadar robottan geçirin. Yağı orta-yüksek ateşte büyük bir tavada ısıtın. Yağdan çıkan dumanın ilk tutamında, soğanları ilave edin ve karıştırın. Soğanlar kenarlarında kahverengileşinceye ve yumuşayana kadar yaklaşık 8 dakika sık sık karıştırmaya devam edin. Karnabahar ekleyin ve karıştırın. 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve karnabahar yumuşayana kadar 3 ila 5 dakika boyunca sık sık karıştırarak pişirmeye devam edin. Ateşten alın. Karnabaharı geniş bir servis tabağına alın, maydanozla süsleyin, limon suyunu serpin ve tuzla tatlandırın. Sıcak servis yapın.

BUNU DA OKU:  Marmara'da 'şimdilik' hayat var

#4 Narlı elmalı pratik tatlı

Malzemeler 

İçi için

2 büyük yeşil elma (dilimlenmiş)1 su bardağı nar2 yemek kaşığı bal2 yemek kaşığı limon suyu1 çorba kaşığı mısır nişastası1 çay kaşığı tarçın

Üstü için

1/2 su bardağı un
1/2 fincan kahverengi şeker
Bir yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
1/4 çay kaşığı tuz
1/8 çay kaşığı zencefil
1/8 çay kaşığı toz Hindistan cevizi
1/8 çay kaşığı tarçın

Tarifi 

Fırını 375 dereceye ısıtın. Bir pişirme kabında iç malzemelerin tamamını ekleyip karıştırın, ellerinizi veya kaşık kullanabilirsiniz karıştırmak için. Küçük bir kapta, üstü için gerekli tüm malzemeyi homojen olacak şekilde karıştırın. Üstüne serpin ve 25 ila 30 dakika pişirin. Olduğunu anlamanın en pratik yolu, üst kısım altın rengi kahverengi olana kadar kenarlarda kabarcıklar oluştuğunu gözlemlemek olacaktır.

Kaynaklar:
Olive Magazine
Eating Well
Everyday Made Fresh
Food Network

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Sinem Uğurdağ

Istanbul’da başlayan hayat yolculuğum farklı kıtalarda yaşadığım uzun soluklu deneyimlerle birlikte tüm heyecanıyla devam ediyor. Yoga, kamp, fotoğraf, müzik festivalleri ve yemek yapmak vazgeçemediğim ve nerede olursam olayım hayatıma renk katan ilgi alanlarım. Bunların yanı sıra, doğayla ilişkimi her geçen gün daha da güçlendiriyorum; farklı coğrafyaları gözlemledikçe dünyamızın tabiatına hayranlığım artıyor. Herkesin önce kendi bedenine sonra etrafındaki canlılara karşı sorumlu olduğuna ve bunun bilincinde olan her bireyin farkındalık yaratması gerektiğine inanıyorum.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Su tasarrufu yapmanın 8 kolay yolu

Güvenli içme suyunun gerekliliği, sağlıklı ekosistem ihtiyacı ve istikrarlı yiyecek arzı gibi gereklilikler, temiz su arzının uzun vadede sürdürebilirliği konusu...

Kapat