Okyanus temizleme cihazı ilk kez başarıyla çalışmaya başladı

Danimarkalı bilim insanlarının Pasifik Okyanusu’nda bulunan, Fransa’nın üç katı büyüklüğündeki plastik adasının yok edilmesi için tasarladığı cihaz ilk kez başarıyla çöp toplamaya başladı.

Ocean Cleanup Project’in yaratıcısı Boyan Slat, suyun üzerinde yüzen 200 metre uzunluğundaki borunun Büyük Pasifik çöp yığını olarak bilinen alandaki atıkları toplamaya başladığını açıkladı.

Yayınlanan fotoğrafta, toplanan çöplerin arasında bir araba lastiği de olduğu görülüyor.

Slat, attığı tweet’te “Okyanus temizleme sistemimiz bir ton balık ağı ve mikroplastiklerin de içinde bulunduğu plastikler atıkları toplama başladı. Bu arada, araba lastiğini kaybeden var mı?” dedi.

Her yıl okyanuslara 600.000 ila 800.000 ton balık ağı atığı karışıyor. Plajlardan denize karışan plastik atık miktarı ise her yıl sekiz milyon tona ulaşıyor.

Okyanus akıntıları Hawaii ve Kaliforniya arasında dev atık kümeleri oluşmasına yol açıyor. Okyanus girdapları da bu atıkların dairesel dev adalar halinde kalmasına neden oluyor.

Atık temizleme cihazı, büyük plastik atıkların yanında mikroplastiklerin de sulardan temizlenmesini sağlıyor. Borunun alt kısmında yer alan üç metre derinliğindeki ağ, mikroplastiklerin deniz yaşamına zarar vermeden toplanmasını sağlıyor.

Üzerindeki uydu ve sensörler, cihazın yerinin tespit edilmesini sağlıyor ve birkaç ayda bir toplanan atıkların alınması için işaretler veriyor.

Ocean Cleanup Project’in yeni hedefi ise cihazı bir yıl boyunca atık alınmadan çöp toplayabilecek büyüklüğe getirmek.

Kaynak:
The Guardian

BUNU DA OKU:  İstanbul trafiğinde 'Gezici Bahçe'
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, Hayvanlar, İyi haberler, Teknoloji
Yüzyılın sonuna kadar buğday tarlalarının yüzde 60’ı yok olabilir

Geçtiğimiz günlerde Science Advances dergisinde yayınlanan bir makale dünyada yüzyılın sonu gelmeden yaşanacak bir gıda kıtlığına işaret ediyor.

Kapat