Organik, mis kokan ekşi mayalı ekmek tarifi

Organik, lezzetli, mis kokan ve tok bir ekmekten bahsediyorum!
Yapımı biraz zahmetli de olsa buna değer..

İlk maya deneyimim başarısızlıkla sonuçlandı, tam oluyor darken, ekşi kokulu sulu bir unlu karısım elde ettim ve malesef atmak zorunda kaldım.. Ama yılmadım; birkaç denemeden sonra başardım ve ilk ekmegimi yoğurdum… 1,5 yıldır kendi yaptığım ekmeği koyuyorum sofraya…

Malzemelerimiz;
Ekşi maya
Organik tam buğday unu
Su

Ekşi maya için temiz küçük bir cam kavanoz, organik tam buğday unu ve içme suyuna ihtiyacımız var.

1 su bardağı un ve yeteri kadar su ile çok katı olmayan hafif cıvık bir hamur hazırlayalım, cam kavanoza koyup, mutfağın bir köşesinde kapağını hiç açmadan 3 gün muhafaza edelim…

3. günün sonunda içinde baloncuklar olduğunu ve mayanın kabarıp büyüdüğünü göreceksiniz.. Kabarcık kabarcık bir görüntüsü olacak.. Kavanozun kapağını açtığınızda hafif ekşi bir koku çarpacak burnunuza ki bu mayanın tuttuğunu gösterir.

Ekşi mayanın üstünü azıcık sıyırıp ekşi mayayı temiz bir yoğurma kabına alalım yarım kilo un ve yeteri kadar su ile güzelce yoğuralım ve bu hamurdan avuç içi kadar ayırıp, temiz bir cam kavanoza koyalım ki bir dahaki ekmeğimizin mayası hazır olsun…

Bu şekilde buzdolabında 1 hafta 10 gün kadar durabilir. Ancak özellikle ilk zamanlar haftada bir mayayı çalıştırırsanız (haftada bir ekmek yaparsanız) daha yaşayan daha canlı bir maya elde etmiş olursunuz. Bu da ekmeğin mayalanması icin bekleyeceğiniz sürenin kısalmasına yardımcı olur.

Ekmeğimiz yoğurduk, şimdi pişireceğimiz kabın içine koymadan once kabın dibini unlayalım ki ekmek yapışmasın… Hatta yoğurduğunuz ekmegin tamamını una bulayıp, pişirme kabına öylece alabilirsiniz.

Ekmeği pişireceğimiz kap, kapaklı bir döküm tencere olursa en iyi sonucu bu şekilde alabilirsiniz..
Döküm tencereler sıcağı çok iyi tutuyor. Eğer döküm kabınız yoksa kapaklı bir borcam da işinizi görür.

BUNU DA OKU:  Yoğurtlu brokoli salatası

Yoğurduğumuz hamuru, kabın içine alıp ilk ekmek için 5-6 saat kadar bekletmek gerekiyor. Aslında ilk birkaç ekmek için uzun uzun beklemek daha iyi kabarmasını sağlıyor. Sürekli aynı mayayı kullanacağınızı düşünürek 2-3 ayın sonunda bekleme süresini 2 – 2,5 saate düşürebilirsiniz..

Ekmeğimiz mayalandı, fırını 210 dereceye getirip, 45-50 dakika kadar pişireceğiz. Ne borcamın ne de fırının kapağını bu süre içinde açmayacagız.

50 dakikanın sonunda ekmeği fırından çıkarıp, temiz bir mutfak bezine sarıp, yarım saat daha bekleteceğiz ve ekmeği kesmek için soğumasını bekleyeceğiz yoksa kestiğiniz yerden hamur olabilir…

Tadını çok merak ediyorsanız, ucundan koprarak tadına bakabilirsiniz :)

Hem maya yapmayı hem de ekmek yapmayı deneyin! Bu ekmeğin tadı damağınızda kalacak…

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Tarifler
Küçük işletmeler olmadan asla

Herkes büyük balıkların (uluslarası büyük işletmeler) küçük balıkları (kobi ve yerel işletmeler) yiyecek diye şikayet ediyor, kimisi zaten sayıları büyük...

Kapat