Elektrik ve su masraflarını nasıl kısabiliriz?

Sürekli artan elektrik harcaması ülkemizin yüzleşmek durumunda kaldığı en büyük enerji sorunları arasında ön sıralarda gelmekte. Peki elimizdeki faturaları mümkün olan en çok miktarda nasıl kısabiliriz? Yapmamız gerekenler aslında düşündüğümüzden çok daha basit.

Artan sıcaklarla birlikte klima ve soğutucuların ayarı yükselince, elektrik ve benzeri giderlerin neredeyse iki katına çıkacağı kesin. Kabaran faturalara eklenen zamları da düşününce insanın içinin kararmaması imkansız. Bu duruma getirilebiecek en etkili çözüm – tasarruf! Bu alandaki uzmanlara göre, alınacak belirli tedbirler sayesinde enerji harcamalarımızda yüzde elli tasarruf sağlamak mümkün.

Evlerimizde elektrik ve suyu verimli olarak kullanmak mümkün, ancak gerekli tasarrufu sağlamak için öncelikle alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekli. En basit tasarrufların başında evdeki tüm lambaları enerji tasarrufu sağlayanlarla değiştirmek, evde soba veya klima gibi sıcaklığı ayarlayan aletler çalışırken yalıtımın iyi yapılmış olması ve ısı kaybını önlemek için herhangi bir pencere veya kapının açık bırakılmaması geliyor.

Bu yaklaşımlar enerji sarfiyatını yarı yarıya azaltıyor. Evlerde ısınmak için kalorifer peteğinin üstünü açık tutmak bu aletlerin gereğinden fazla çalışmasını engellediği için etkili tedbirlerden biri olarak görülüyor.

Evimizde ihtiyaç duyduğumuz fırın, ocak, buz dolabı, derin dondurucu, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi elektrikli ev aletlerini satın alırken sadece ucuz olmalarına bakarak karar vermek de doğru değil. Bu ev aletlerinin işletme maliyetini belirleyen, kullandıkları elektrik enerjisi ve su gibi kaynakları düşünmek büyük önem taşıyor.

Örneğin, bir çamaşır makinesi satın alırken her bir yüklemede yıkayacağı çamaşır miktarı yanında tüketeceği su ve elektrik enerjisi miktarına da dikkat edilmelidir. Bazı durumlarda bu aletlerin işletme maliyetlerinin düşündüğümüzden çok daha yüksek olabileceğini akılda tutarak, işletme maliyeti verimli olan ev aletlerine yönelmeliyiz.

BUNU DA OKU:  Tarihî karar: Avrupa'nın en çok kömür tüketen ülkesi Almanya, en geç 2038'de kömür kullanımını tamamen bitirecek

Bunun bir nedeni de, elektrikli aletlerin işletme maliyetlerinin yüksek olması gereğinden fazla enerji kaynaklarına ihtiyaç duydukları ve bu nedenle de atmosfere gereğinden fazla sera gazı salgıladıklarının bir göstergesi. Toplu anlamda incelenecek olursa, başta karbondioksit olmak üzere iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının bir araya gelmesi ile dünya genelinde sıcaklıklar artıyor, sel felaketleri ve doğal dengeyi bozan diğer olaylar sık sık görülüyor.

Günlük hayatta ihtiyaç duyduğumuz enerji miktarına ek olarak, evde kullandığımız elektrikli aletlerin çoğu çalıştıkları süre boyunca belirli bir miktarda su tüketimine neden olurlar. Çamaşır ve bulaşık makinelerine ek olarak evlerimizdeki tuvalet rezervuarlarının her boşaltmada ne kadar su tükettiğine dikkat etmeli ve suyu verimli kullananları tercih etmeliyiz.

Yüzümüzü yıkarken, banyo yaparken, dişimizi fırçalarken, sebze ve meyveleri yıkarken düşündüğümüzden çok daha fazla su harcadığımızı ve bu suyun çeşmeden akıp gittği andan itibaren atık suya dönüştüğünü unutmamalıyız.

Günümüzde farklı su arıtma teknolojileri geliştirilmiş olsa da, içme suyu ve atık su arıtma maliyeti hala çok yüksek. Yeryüzünün üçte ikisi su olduğu halde bunların sadece yüzde üçünün tatlı su olduğu unutulmamalıdır. Suyu verimli olarak kullanmak bulunduğumuz ortamların hijyen ve temizliğini artırmakla kalmaz, daha ekonomik işletme yapmayı mümkün kılar.

Enerji tasarrufununu kolayca sağlayabileceğimiz başka bir alan ise mutfaktır. Yemeği pişirirken tencerenin kapağını kapatmak da mutfakta kullandığımız enerji miktarını azaltmak için alabileceğimiz en basit önlemlerden. Yiyecekleri düz tabanlı tencere ve tepsilerde pişirmek ve bu süreç boyunca alevin tencere veya tepsilerin tabanlarını aşmamasına önem göstermek gerekir.

Kapaksız kapta yemek pişirirken 3 kat daha fazla enerji tüketmek gerektiğini unutmayarak, pişirme süresince kapakların iyice kapalı olduğundan emin olmak ve eğer fırını kullanacaksak aynı anda 2-3 yemeği birden pişirmek enerji tasarrufu açısından önem taşır. Yemek pişirirken fırının kapağını gerekmediği sürece açmamak gerekir çünkü her kapak açılışında içerdeki sıcaklık 25-30 derece düşer.

BUNU DA OKU:  Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

Unutmamak gerekir ki değişimin gerekliliğinin farkında olmak bu durumda kesinlikle yeterli değildir. Gün geçtikçe kontrolümüz dışında gelişen iklim değişikliğine karşı açtığımız savaşı kaybediyor, çocuklarımıza bırakabileceğimiz en değerli miras olan doğal kaynakları savurgan bir yaklaşım benimseyerek düşünmeden harcıyoruz.

Yaşam alanlarımızda alacağımız basit önlemlerle kişisel enerji masraflarımızı kısmakla kalmaz, çocuklarımıza iyi bir gelecek hazırlamak için yeterli zeminin oluşmasına katkıda bulunuruz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Ev ve Bahçe, Hayat, Yenilenebilir Enerji
Kemerburgaz Erin Brockovich’ini arıyor

Harekete geçme vakti.

Kapat