Elmayı sadece su ile yıkamak yeterli değil: Biliminsanları karbonat kullanmayı öneriyor

Eğer siz de bir elma sever iseniz, eve getirdiğiniz elmaları hemen şöyle bir suya tutarak yemeye başlıyor olabilirsiniz. Ama yayınlanan yeni bir araştırma elmaların üzerinde bulunan tarım ilaçlarının basitçe temizlenmediğini öne sürüyor.

Tarım ve Gıda Kimya Akademik Dergisi’nde yayınlanan yeni bir araştırmada, uzmanlar organik bir Gala elması üzerine tiyabendazol ve fosmet isimli iki tarım ilacının yüksek derecedeki karışımını uygulamış. 24 saat bekletilen bu karışım daha sonra 3 farklı yol ile elmanın üzerinden temizlenmeye çalışılıyor.

Bu 3 farklı yöntem; musluk suyu, %1 su ve sodyum bikarbonat (kabartma tozu) karışımı ve çamaşır suyunu uygulamayı içeriyor. Bu yöntemlerden özellikle çamaşır suyu, gıda üreticileri tarafından da kullanılmakta ama yetersiz sonuçlar vermekte.

Bu 3 methodun etkilerini inceleyen uzmanlar, karbonat karışımının iki dakikadan sonra musluk suyu ve çamaşır suyundan daha etkili olduğunu gözlemlemiş. Özellikle 15 dakika sonrasında karbonat karışımı hem elmanın kabuğundaki hem de kabuğun altına sızmaya başlamış kimyasalların (tiyabendazol’un %80’i, fosmetin %96’sı) temizlenmesini sağlamış.

Araştırma’da görev alan Massachusetts Üniversitesi’nden gıda mühendisi Lili He, gıda üreticilerinin yıkama işlemlerinin yeterli güveni oluşturmadığı için, böyle bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu savunuyor. Bununla beraber He, çoğu kişinin temizlik şekli olan musluk suyunun da yetersiz olduğunu, bunun önüne geçmek için biraz karbonat eklenmesi gerektiğini belirtiyor.

Tüketici ürünlerinin çevreye ve insana olan zararlarını inceleyen ve raporlayan Massachusetts  Environmental Working Group, elmayı en fazla kimyasal içeren meyvelerden biri olarak gösteriyor.

Tarım ilaçları her ne kadar düşük dozlarda sağlığa zararsız olarak kabul edilse de, denetimin olmadığı ve uzun süreçleri inceleyen araştırmaların yapılmadığı için uzmanlar bu konuda ikiye ayrılmış durumda. Özellikle son dönemlerde glifosat isimli tarım ilacının Avrupa Birliği’nde yasaklanması için adımlar atıldı.

BUNU DA OKU:  2013'e giriş: Yılın ilk detoksu

Araştırmayı yorumlayan Lili He, süpermarketlerde bulunan elmaların üzerindeki tarım ilaç kalıntılarının, testlerdeki elmalardan daha az olduğunu belirtiyor. Bu yüzden hala 15 dakikalık bekletme önerilse de, bu kadar uzun süre bekleyemeyenler için elmalarını yıkarken bir tutam karbonat ile ovmaları öneriliyor.

Karbonatın yüksek derecedeki alkalin pH dengesi, basit bir ovma işleminin bile elmanın üzerine bulunan kimyasalların bağlarının bozulmasını ve zararsız hale dönüşmesini sağlıyor.

Bu durumların önüne geçmek için elmanın kabuğunu soymak mantıklı ve basit bir çözüm olarak gözükse de, elmanın kabuğunu soyarak yüksek oranda lif, vitamin ve mineralleri çöpe atmış oluyorsunuz. Aynı zamanda elmanın kabuğundaki lif doygunluk hissi vererek, fazla şeker tüketimininde önüne geçmekte.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gıda, Gıda Gündemi, Kendin yap, Şifa
Nobel Barış Ödüllü Tevekkül Karman’dan uluslararası doğa mahkemesi önerisi

2011 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanan en genç kadın olan Tevekkül Karman, doğayı sömürenlerin yargılanacağı uluslararası bir mahkeme kurulmasını önerdi.

Kapat