En güzel 10 yeni yıl ajandası

Ajandasız yapamayanların önümüzdeki yıl yanlarından ayırmayacakları defterleri seçme zamanı geldi. En beğendiğimiz 2022 ajandalarını derledik.

#1 Rakılı Ajanda (Anason İşleri)

Rakılı Ajanda 2022 bu yıl yine BantMag ekibi tarafından yapıldı. Cıvıl cıvıl, genç, gökkuşağı gibi. Bu yıl ekip daha geniş. İçerik de öyle. Müzik, dans, sinema, seyahat, röportajlar, çizimler, karikatürler… Kitap, film ve dizi önerileri de var. Şehir ve mekan tanıtımları, bitki yetiştirme taktikleri, farklı meze tarifleri, tarihten ilginç olaylar kolaj halinde.

Kare kodu okutarak hemen dinleyebileceğiniz “Şarkılarla Rakılandık” adlı müzik listeleri alışılmış meyhane şarkılarının çok ötesinde.

Bu yıl Rakılı Ajanda’nın bir bölümünü de biz hazırladık! İklim dostu yaz sofraları kurmak için derlediğimiz tüyoları ajandanın haziran sayfalarında bulabilirsiniz.

#2 Tarihsiz Bir Ajanda – Dünyanın Müziği (Nesin Vakfı)

Süresiz ajanda dileyen okurların defter olarak kullanımına uygun tasarlanırken, dileyen okurların da ajanda mantığını sürdürebilmesini sağlayacak özelliklere sahip. Ajandanın başında bulunan ve dört yıllık bir zaman dilimini kapsayan takvimlerden faydalanabilir, sayfaların üstünde yer alan kutucuklar sayesinde yıl, gün ve ay bilgilerini girerek ajandanızı dilediğiniz zamana göre özelleştirebilirsiniz. 

Yazarken sizlere ilham verecek on iki farklı müzik türü, yıl boyunca size eşlik edecek, Afrika’dan Balkan’lara, Uzak Asya’dan Latin Amerika’ya melodiler daima sizinle olacak. 

#3 2022 Ajandası (Sinek Sekiz)

Yıl boyu zamanını daha etkin kullanabilmek için üretilen 2022 cep boy ajanda, haftalık ve aylık planlamalarınıza uygun şekilde tasarlanmış. 2022 ay takvimini, doğa olaylarını, önemli günleri ve tatilleri ajandaya ayrı sayfalar halinde eklenmiş.

Kullanılan kâğıt, kremsi dokusuyla dokunma zevki veren aynı zamanda dolmakalemle de yazmaya uygun nitelikte. Sayfaları iplik dikişle birleştirildiği için tam olarak kıvrılabiliyor ve kopmuyor.

Tasarımın işlevsel, malzeme seçimlerinin ise uzun süre kullanmada yıpranmalara karşı dayanıklı olmasına özen gösterilmiş.

BUNU DA OKU:  6 çevre dostu Sevgililer Günü hediyesi

#4 Çocuk Ajanda 2022 (Kırmızı Kedi)

Çocuklar, “Benim de haklarım var!” diyebilsin diye Kırmızı Kedi Çocuk’un 2022 ajandasının teması: Çocuk Hakları.

Bu ajandayı kullanan çocuklar hem haklarını öğrenecek hem de aylık çizelgelere programlarını yazabilecek, okudukları kitapları not edebilecek, yıl boyunca gezip gördükleri yerleri ve öğrendikleri ilginç bilgileri kayıt altına alabilecek. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin maddelerinin yer aldığı Çocuk Hakları Ajandası’nda çocuklara özgü önemli günlerin açıklamaları da unutulmamış.

#5 Here We Go Again (Paper Street Co.)

Here We Go Again biraz alaycı, biraz komik hem aylık, hem de haftalık planlama sayfaları olan bir ajanda. Oyundur, sarkastik yazıdır, her sayfasında eğlenceli bir içerik bulabilirsiniz. 

#6 Korku Ajandası (İthaki)

“2020’nin başlarında hayatımıza giren virüsün şekillendirdiği şartların pek de iyiye gittiği söylenemez. 2022 bu bağlamda yeni bir umut ışığı yansıtıyor ama bir yandan da son iki yılın o karanlık korku birikimini yüklenmiş oluyor. Biz ise 2022’nin korku ağını kurgu alanına atıp gerçek hayatın canlılığına tutunmaya devam etmek istiyoruz.

Bu fikir doğrultusunda korkunun hem klasik ve öncü isimlerinden hem de çağdaş ve yeni yeni keşfettiğimiz kalemlerinden korku edebiyatına dair fikirlerini belirttikleri kaynaklardan bazı kısımları derledik. Ebrahel Lurci’nin bu ajanda için özel olarak imza attığı illüstrasyonlar, korkunun davetkâr dünyasının kapılarını araladı.

Korku, karanlık bir çerçeveyle de olsa aydınlatan bir edebiyat; yüzleştiren, hesaplaştıran, hatırlatan, fark ettiren, işaret eden ve nihayetinde dönüştüren… Umuyoruz ki 2022, kendimizi ve dünyamızı iyiye ve güzele dönüştürme yolunda ilerlediğimiz bir yıl olur.”

#7 Antika Ajanda (Pinhan)

Antik Yunan dünyasını merkeze alan Antika Ajanda, 2022 yılında “Bilim” temasıyla çıkıyor. Fizikten mitolojiye, geometriden felsefeye, tıptan coğrafyaya keşfe çıkaran heyecanlı bir maceraya hazır olun!

BUNU DA OKU:  Filmekimi'nin doğaya, gezegenin durumuna ve kent yaşamına dokunan beş filmi

#8 Sularda Hayat (Kırmızı Kedi)

Geçen sene Marmara Denizi’ni işgal eden ve denizlerimizdeki canlı yaşamı tehdit eden müsilaj salgını, hepimizi sulardaki hayat üzerine tekrar düşünmeye itti.

Her sene ayrı bir tema ile hazırlanan Kırmızı Kedi Ajandası bu sene denizlerdeki yaşamın edebiyattaki yansımasına odaklanıyor.

Selahattin Özpalabıyıklar’ın hazırladığı Kırmızı Kedi 2022 Ajandası, bu sene “Sularda Hayat” başlığıyla yayımlanıyor.

Türk ve dünya edebiyatından şair ve yazarların eserlerinde sulardaki hayatın yansımalarını göz önüne seriyor. Birbirinden seçkin yazarların metinlerinin yanında, minyatürlerden gravürlere zengin görsel malzemeyle hazırlanan “Sularda Hayat” ajandası satışta.

#9 Tarihsiz Bir Ajanda – Dünya Bir Sahnedir (Nesin Vakfı)

2022 Nesin Çocuk Takvimi için “Dünya Bir Sahnedir” başlığı seçildi ve tiyatro teması tarihsiz ajandaya da taşındı. Mustafa Delioğlu’nun resimlediği bu ajandayı, dilerseniz defter olarak da kullanabilirsiniz. Ajandanın başında bulunan ve dört yıllık bir zaman dilimini kapsayan takvimlerden faydalanabilir, sayfaların üstünde yer alan kutucuklar sayesinde yıl, gün ve ay bilgilerini girerek ajandanızı dilediğiniz zamana göre özelleştirebilirsiniz. Dionysos şenliklerinden kabareye, Afrika’dan Hindistan’a… On iki farklı tiyatro türü, yıl boyunca size eşlik edecek.

#10 Normali Beklerken (Metis)

Düşünmeyi imkânsızlaştıran bir pandemi, ekonomik çöküş, ifade özgürlüksüzlüğü, cezasızlık girdabının ortasında, “normale dönüş”ten söz ediliyor sürekli. Oysa belki de normal denen şeyin hiç olmayabileceğini düşünme zamanı bugün: Hatta bize normal diye dayatılanların olmamasını dilemenin, olmaması için uğraşmanın, olmamasının yollarını aramanın…

Eğer normal dünya çapında bir pandeminin getirdiği ölüm korkusunun bile eşitsizliği aşmaya yetmemesiyse, yıllardır binbir zorlukla kazanılan emekçi haklarının çiğnenmesiyse, iklim krizinin varlığı nihayet kabul edilirken bile sorumluların bundan kâr sağlamaya çalışmasıysa, insanın erkek olması, cinsiyetin keskin şekilde ikiye ayrılmasıysa normal, birinin aylık kazancının ötekinin on yıllık maaşına denk gelmesi, atalık tohumların yasaklanıp kısır tohumlara mahkûm edilmekse, ana dilinin hak olmaması, açlıktan ölmemek için üç yüzyıl boyunca zenginliklerini çalmış ülkelere gitmeye çalışanların yollarda ölüme terk edilmesi, adalet yollarının tıkanmasıysa eğer normal…

BUNU DA OKU:  Yeşil bir yılbaşı partisi için 7 öneri

Belki de bize “siz yenildiniz biz kazandık” diyenler yeryüzünü tamamen yok etmesin diye, zulme yataklık eden normali yadırgamakla işe başlamak gerekiyor.

Mutlu yıllar!

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Genel, Hayat, Kitap, Ofis, Sanat ve Tasarım
Dünyanın yüzde 10’unu oluşturan en zengin kesim, tüm küresel emisyonların yarısına neden oluyor

Nobel ödüllü ekonomi uzmanları tarafından hazırlanan yakın tarihli bir analiz, dünyadaki 'emisyon eşitsizliklerine' dair somut rakamlar ortaya koyuyor. Rapora göre,...

Kapat