Filipinler’de artık öğrenciler mezun olmak için ağaç dikmek zorunda

Filipinler, tüm lise ve üniversite öğrencilerinin mezun olabilmek için 10 ağaç dikmesini gerektiren yeni bir yasa çıkardı. Yasa, eski bir geleneğe bağlı kalırken iklim değişikliğiyle mücadele etmeyi de amaçlıyor.

Magdalo Partisi temsilcisi ve yönetmeliğin baş yazarı Gary Alejano tasarının açıklayıcı notunda, “Her yıl ilkokuldan mezun olan 12 milyondan fazla öğrencinin, liseden mezun olan yaklaşık beş milyon öğrencinin üniversiteden yaklaşık 500.000 öğrencinin mezun olduğu düşünüldüğünde bu girişim, uygun şekilde uygulandığında her yıl en az 175 milyon yeni ağacın dikilmesini sağlayacaktır.

Bir nesil boyunca, bu girişim kapsamında en az 525 milyar ekilebilir. Sadece yüzde 10’luk bir hayatta kalma oranıyla bile, bu, gelecekte liderlik mantosunu üstlendiklerinde, gençlerin zevk alabileceği ek 525 milyon ağacın mevcut olacağı anlamına gelir” diyor.

Filipinler gezegenin en ağır ormansızlaşmış ülkelerinden biri olduğu için bu kayda değer bir hamle. Yalnızca 20. yüzyılda orman örtüleri yüzde 70’ten yüzde 20’ye düştü.

Ülke genelinde toplamda 46 türün nesli tükenmekte ve dördü ortadan kalkmış durumda. Toplam yağmur ormanlarının ise sadece yüzde 3,2’si kaldı.

Bu durum, kısmen Filipin hükümetinin on yıldan daha süreliimtiyazlar veren kısa görüşlü politikalardan kaynaklanıyor.

“İkincil ormanların olgunlaşması 30–35 yıl sürdüğü için, kütükçülerin yeniden dikim yapması için bir teşviki yoktu. Uygyulanan politikalar, kütükçüleri sadece en değerli türleri çıkarmaya teşvik etti. Kerestelerin yüzde 40’ı ormanlardan hiç ayrılmamış, ancak kütükte zarar görmüş, çürümüş veya yerinde yakılmış. Bu ve ilgili politikaların şaşırtıcı sonucu, yüzyılın başlarında gelişen 17 milyon hektarlık kapalı ormandan bugün sadece 1,2 milyonun kalması oldu” diyor akademisyen Jessica Matthews.

CNN’in Filipinler haber servisine göre, ağaçlar “orman arazileri, mangrov ve koruma alanları, atalardan kalma alanlar, sivil ve askerî rezervasyonlar, yerel yönetim birimlerinin yeşillendirme planı altındaki kentsel alanlar, pasif ve terkedilmiş gibi çeşitli ortamlardaki maden sahalrı ve diğer uygun topraklar”a dikilecek.

BUNU DA OKU:  Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

Dikilecek ağaçlar egzotik ve ekildikleri alana uyum sağlayabilecek türlerden seçilecek.

Kaynak:
Interesting Engineering

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği, Kent, Yeşil alanlar
Avustralya yangınlarının dumanı 12 bin km uzaklıktaki Brezilya’ya ulaştı

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsüne bağlı Uzaktan Algılama Birimi, Twitter'dan Avustralya'daki dumanların Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletine ulaştığını

Kapat