Yeni Zelanda’daki okullarda iklim krizi, aktivizm ve ekolojik kaygı dersleri başlıyor

Bu yıl Yeni Zelanda’daki her okul, öğrencilerin kendi aktivizm aktivitelerini planlamaları ve iklim değişikliği üzerindeki “eko-kaygı” duygularını işlemeleri için araçlar da dahil olmak üzere, ülkenin önde gelen bilim ajansları tarafından yazılan iklim krizi hakkındaki materyallere erişebilecek.

Komşu ülkeler Avustralya ve Birleşik Krallık’taki hükümetler, iklim kriziyle ilgili uyumlu öğretim eksikliğinden dolayı eleştirilerle karşılaşırken; bu müfredat, Yeni Zelanda’yı dünya çapında iklim değişikliği eğitiminde ön plana çıkaracak. Hükümet yetkilileri, 11 ila 15 yaşındaki öğrencilere eğitim veren tüm okullara sunulacak olan Yeni Zelanda planının zorunlu olmayacağını söyledi.

Yeni Zelanda iklim değişikliği bakanı ve sol eğilimli Yeşiller Partisi’nin eş başkanı James Shaw, “Ülke çapındaki öğretmenlerden aldığımız geri bildirimlerden biri, böyle bir şeye gerçekten ihtiyaç duydukları yönünde, çünkü çocuklar zaten iklim değişikliğinin zaten farkındalar. Sosyal medyada günlük olarak bir şeyler görüyorlar ve hiçbiri iyi haber değil ve bu durumun yarattığı çaresizlik duygusu son derece üzücü” dedi.

Bilim insanlarının iklim değişikliğinin “medeniyet için varoluşsal bir tehdit” olduğu konusunda uyardığı bir yıl olan 2019’da, Yeni Zelanda da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki yüz binlerce okul ve üniversite öğrencisi, bir dizi iklim grevi için derslere girmedi.

Bir grup İngiliz psikolog, Eylül ayında yapılan bir çalışmanın sonucunda gençlerin, yaşlılar tarafından iklim sorununa yönelik eylemsizliklerinden dolayı ihanete uğramış ve terk edilmiş hissettiklerini ve bunun kaygı ve depresyona yol açmasından endişe duyduklarını açıkladı.

Eğitim Bakanı Chris Hipkins yaptığı açıklamada, müfredatın öğretmenler için metin, video ve tavsiyeler içerdiğini söyledi. “Bilimin iklim değişikliğini anlamada oynadığı rolü açıklıyor, hem ona verilen tepkinin hem de etkilerinin – küresel, ulusal ve yerel olarak – anlaşılmasına yardımcı oluyor ve günlük yaşam üzerindeki etkilerini azaltmaya ve adapte etmeye katkıda bulunma fırsatlarını araştırıyor” dedi.

BUNU DA OKU:  Türkiye'nin ilk online bitki kütüphanesi açıldı

The Conversation’a göre, 2015 yılında imzalanan Paris iklim anlaşması, imzacı ülkeleri iklim eğitimini uygulamaya çağırırken,eni Zelanda’nın en yakın komşusu Avustralya da dahil olmak üzere bu sözü veren pek çok ülke bu konuda bir adım atmadı.

İtalya, bu yıl dünyada matematik ve coğrafya gibi düzenli derslere entegre edilen malzemelerle zorunlu sürdürülebilirlik ve iklim krizi dersleri yapan ilk ülke olacak.

Kaynak:
Guardian



Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Eğitim, Ekoloji, İklim Değişikliği, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Filipinler’de artık öğrenciler mezun olmak için ağaç dikmek zorunda

Filipinler, tüm lise ve üniversite öğrencilerinin mezun olabilmek için 10 ağaç dikmesini gerektiren yeni bir yasa çıkardı. Yasa, eski bir...

Kapat