Fosil yakıtlar için ulusal anıtları küçültmek isteyen Trump, karşısında spor giyim şirketi Patagonia’yı buldu

Daha önce de doğa koruma programlarına verdiği destek ile dikkat çeken, doğa sporları için ürünler satan Patagonia, fosil yakıtlar için bölgedeki doğal ulusal anıtların sınırlarını küçültmek isteyen Donald Trump’a karşı dava açtı.

ABD başkanı Donald Trump, ulusal anıt statüsünde bulunan Bears Ears ve Grand Staircase-Escalante adlı doğal alanların sınırlarını %85 oranında küçültecek bir karar aldıktan sonra geçtiğimiz Çarşamba günü Patagonia, Trump’ın yetkilerinin dışında bir karar aldığını belirterek federal mahkemeye başvurdu.

Patagonia, satışlarının yüzde birini ya da kârının %10’unu, hangisi fazla ise, doğayı korumayı amaçlayan sivil toplum örgütlerine bağışlıyor. Şirket aynı zamanda giyim ürünlerini doğa dostu boyalar, organik pamuk ve geri dönüştürülmüş plastik şişeler gibi sürdürülebilir kaynaklardan üretiyor.

Patagonia’nın logosunda Güney Amerika’nın Arjantin Patagonyası’nda Los Glaciares Milli Parkı’da bulunan Cerro Fitz Roy dağı bulunmakta.

Trump’ın aldığı kararın özellikle bir önceki başkan olan Barack Obama’nın kurduğu bu ulusal anıt üzerine olması dikkat çekiyor. 547 bin hektarlık bu alanın kurulması sırasında Trump’ın partisi olan Cumhuriyetçilerin tepkisi, Obama’yı 250 yıl önce Amerika’daki kolonilerin başında bulunan zalim İngiliz kralına benzetmek olmuştu.

Patagonia’nın açtığı dava ise asıl kralcılık oynayanın Trump olduğunu, çünkü bu durumun korumaya alınmış alanların ABD tarihindeki en büyük yok oluşu olduğunu belirtiyor. Mahkemeye yapılan başvuru aynı zamanda bölgede bulunan 100 binin üzerinde noktada tarihi ve kültürel bağları bulunan 5 Amerika yerli kabilesinin açtığı dava ile de paralel ilerliyor. Bölgede aynı zamanda fosil yakıt yatakları da mevcut.

Amerikan yerlilerinden oluşan bir koalisyon, kutsal olarak gördükleri bölgedeki hırsızlık ve yıkıcı eylemlerin artışına dikkat çekerek, o dönem başkanlık koltuğunda oturan Obama’ya harekete geçmesi yönünde çağrı yapmıştı.

ABD’de şirketlerin başkanlara açtığı davalar duyulmamış olsa da, çok ticarı bir politika olduğu da söylenemez. Bununla beraber doğa sporları konusunda ürünler satan bu şirket, aynı zamanda geliştirdiği etik projeler ile tanınıyor.

BUNU DA OKU:  Obama Türkiye'nin iki katı büyüklüğünde bir alanı deniz koruma bölgesi ilan etti

Patagonia, bu sefer internet sayfasında siyah renkli bir arka planın üzerine beyaz harfler ile “Başkanınız toprağınızı çaldı” yazarak, Trump’ın bu kararını yasal olmayan bir hareket olarak değerlendiriyor ve ziyaretçileri aktivist ağına katılmaya ve bu soruna sosyal medya kanallarında dikkat çekmeye çağırıyor.

Bununla beraber bölgede yaşayan Amerikalıların bir bölümü bölgenin ve doğanın artan turizmden etkileneceğini savunmalarına rağmen bölgeyi enerji üretimi ve sondaj yapmak için korumanın da hakları olduğuna inanıyor. Bölgeyi ulusal anıt olarak tutmak isteyenler ise yatırım olarak gelecek federal kaynağın ekonomiyi canlandıracağına inanıyor.

Hukuk uzmanları da konu hakkında ikiye bölünmüş durumda, Patagonia’nın avukatı da dahil bir grup, Trump’ın kongrenin onayı olmadan böyle bir karar almaya hakkı olmadığını savunuyor.

George W. Bush hükümeti için işkenceyi savaş suçlarından çıkarmak için çalışmış Todd Gaziano ise Trump’ın başkanlık kararı ile oluşturulmuş bir bölgeyi, yine başkanlık kararı ile ulusal anıt statüsüden çıkarmaya hakkı olduğunu savunuyor.

Obama da kongrenin onayını almadan bölgeyi ulusal anıt ilan etmişti.

Bununla beraber bazı gruplar Patagonia’yı ABD’de çok da sevilmeyen bir başkan olan Trump’a karşı çıkarak, hem politik hem de ekonomik bir kazanç elde etmeye çalışmakla suçluyor. Patagonia ise son 40 yıldır, doğal kamu alanlarının korunması konusunda çalıştığını belirterek, bu davanın da bu duruşun bir parçası olduğunu belirtiyor.

Trump hükümetinin Patagonia’a cevap vermek için 60 günlük bir süresi var. Kararın bir sonraki yıla sarkması bekleniyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Yılın en sevilen kampanyası başladı: Yalnızca kargo parasına kedi evi alın

Evidea, yalnızca kargo parasına kedi evi dağıtmaya devam ediyor.

Kapat