Fransız aktivist Büyük Pasifik Çöp Girdabı’nın da içinden geçerek 6 ayda Japonya’dan ABD’ye yüzecek

Plastik kulanımına karşı kampanyalar yürüten bir Fransız aktivist, Büyük Pasifik Çöp Girdabı’nın da içinden geçerek Japonya’dan ABD’ye 6 ay boyunca yüzecek.

1998 yılında Atlantik Okyanusu’nu da yüzerek geçen Ben Lecomte, Salı günü Japonya’nın Choshi şehrinden başlayarak doğuya doğru yüzmeye başladı. 8 bin kilometrelik yüzüş yaklaşık 180 gün sürecek.

Lecomte yolculuğunda 1,600 km boyunca, Büyük Pasifik Çöp Girdabı olarak bilinen, deniz ve okyanus akıntıları ile Kuzey Pasifik Okyanusun’da bir araya toplanan plastik çöp birikintisinin de içinde geçecek.

Son analizlere göre Büyük Pasifik Çöp Girdabı, Türkiye’nin yüz ölçümünün neredeyse iki katına yakın ve içerisinde 80 bin ton yani 8 bin kamyon plastik atık bulundurmakta. Bu rakam biliminsanlarını daha önceki tahminlerinden 16 kat daha büyük.

Lecomte ve ekibi, yüzüşe başlamadan önce her gün okyanus suyunu test edip içindeki plastik ve mikroplastik kirliliği hakkında veri toplayacak. Lecomte’un ekibinde bulunan Tyral Dalitz, bu girdabın içerisindeki kirliliğin genellikle dev parçalardan değil, mikroplastiklerden oluşmuş bir plastik sis şeklinde olduğunu açıkladı.

Bu durum daha kötü zira, bu mikroplastik parçalarını temizlemek neredeyse imkansız. Lecomte ve ekibi aynı zamanda yolculuk boyunca deniz canlıları üzerinde de araştırmalar yapacak.

Lecomte bu yolculuğu tamamlamak için her gün sekiz saat ya da 50 km boyunca yüzmeyi planlıyor. Lecomte aynı zamanda köpekbalıklarının olası saldırısına karşı “köpekbalığısavar” bir bileklikte takacak.

Aklın vücuda üstüne gelmesi gereken bu yolculukta Lecomte ancak bu şekilde yorgun günlerinde o soğuk ve uzun güne hazırlanabileceğini belirtiyor.

BUNU DA OKU:  Hamile domuzları Kristen Bell kurtaracak
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Selahattin Demirtaş ve Meral Akşener’in ardından Muharrem İnce de HAYKONFED’in hazırladığı hayvan hakları taahhütnamesini imzaladı

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu'nun (HAYKONFED) başlattığı “Doğayı ve Hayvanların Yaşam Haklarını Korumayan Siyasilere Oy Yok” kampanyası kapsamında hazırlanan hayvan hakları...

Kapat