Yeni başlayan bahçecilere 4 çevreci öneri

Toprak ve bahçe ile uğraşanlara sorarsanız, günlük yaşamın akışından ve stresten kurtulmak için uğraşılabilecek en iyi hobilerden birinin bahçecilik olduğunu söylerler. Doğa dostu bir bahçecilik bu güzel hobiyi bir adım öteye taşıyarak, ilim değişikliğine karşı ve sağlıklı bir yaşam için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri haline dönüştürüyor.

Belki bahçeciliğin her türü size “çevreci” gelebilir ama bazı yetiştirme yöntemleri, kimyasal gübreler ve ilaçlar aslında siz yarardan çok zarar sağlayacaktır. O yüzden bahçeciliğe hobi olarak başlamak isterseniz, yapacağınız küçük değişiklikler ile hem stres seviyenizi, hem de doğaya olan negatif etkinizi azaltacaktır.

TIKLAYIN: Evdeki bitkilerinizi mutlu edecek 10 öneri

1- Sebze ve Meyve Yetiştirin

biber-min
Kendi gıdanızı yetiştirmek eko-bahçeniz için ilk hedefleyeceğiniz şey olsun. Çok büyük bir alana ihtiyacınız yok, apartman balkonunuzda bile her bitkinin yetişme tarzına uygun bir şekilde davrandıktan sonra yıl boyunca yetişen sebze ve meyveleri yetiştirmek mümkün.

Buraya tıklayarak yıllarca yetiştirebileceğiniz uzun ömürlü 8 meyve ve sebzeyi keşfedebilirsiniz. Kendi gıdanızı yetiştirerek karbon ayakizinizin bir kısmını düşürüp, daha az zararlı ilaç ile etkileşime gireceksiniz.

2- Atığı Geri Dönüştürün

Compost bin in the garden

Yeniden değerlendirerek ve kullanarak evinizden çöpe giden atığı ciddi bir oranda düşürebilirsiniz. Eski sandıklarınızı ve plastik kaplarınızı bitkileriniz için saksı haline getirebilir, eski plastik şişelerinizin ise üst kısmını keserek küçük bitkileri korumak için bir kalkana dönüştürebilirsiniz.

Bir başka harika fikir ise gıda atıklarınızı komposta dönüştürmek. Gıda atıklarınızı yeniden değerlendirerek btkileriniz için besleyici bir karışım yapabilirsiniz. Kompost konusunda daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. 

3- Suyu Dikkatli Kullanın

water-conservation-min

Yemyeşil bir bahçe için ciddi bir oranda suya ihtiyacınız var ama su boşa harcanmaması gereken çok önemli bir kaynak. Bunun önüne geçmek için yapabileceğiniz şeylerden biri yerel bitkileri seçmek, iklime yabancı bitkiler yetişmek için daha fazla suya ihtiyaç duyacaktır.

BUNU DA OKU:  Bilimin de desteklediği, akıl sağlığınız için 6 kişisel bakım önerisi

Dikkat etmeniz bir başka konu ise fazla sulamak. Yaşadığınız yere göre bitkilerinizi akşam saatlerinde sularsanız suyun güneş değil, bitkiler tarafından kullanıldığı konusunda daha emin olursunuz. Eğer büyük bir bahçeniz varsa az su kullanan bir sisteme yatırım yapın. Mümkünse yağmur sularını biriktirin, meyve ve sebze yıkadığınız suyu yeniden kullanın. Böylelikle hem faturanız hem de iklim değişikliğine etkiniz azalacaktır.

4- Böcekleri ve Kuşları Bahçenize Davet Edin

how-to-grow-an-eco-friendly-garden-that-attracts-birds-min

Bahçeniz kesinlikle diğer canlıların da dikkatini çekecektir. Onlar için küçük yaşam alanları oluşturmak hem bahçenize güzel bir namzara katacaktır, hem de bazı zararlıların kontrol altına alınmasını sağlayacaktır. Böylelikle bahçenizde kimyasal ilaç kullanmadan sebze ve meyvelerinizi yetiştirebilirsiniz.

Kuşlar için yemlikler, kelebekler için nektarlı çiçekler, uğurböcekleri için yabani çiçekler yetiştirmeniz, tırtıllara, sümüklüböceklere ve diğer zararlılara karşı doğal bir koruma alanı oluşturmanızı sağlayacaktır.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Gıda, Hayat, Kendin yap, Şifa, Yeme İçme
Ya plastik deniz canlılarını etkilediği gibi insanları da etkileseydi?

Gözden uzakta kalsa da, su kaynaklarına karışan plastik canlıların hayatını tehdit etmekte. Peki ya plastik deniz canlılarını etkilediği gibi insanları...

Kapat