Fukuşima’nın izlerinin silinmesi 40 yılı bulabilir

1986 yılında yaşanan Çernobil’den bu yana en büyük nükleer facia olarak tarihe geçen Fukuşima felaketi yaşanalı bir yıldan fazla oldu. Bölgede sızıntının yol açtığı hasarı onarma çalışmaları devam ediyor ancak bu kadar büyük çaplı bir felaketin yol açtığı zararın onarılmasının 40 yılı bulabileceği konuşuluyor.

Felaketten bu yana bölgede temizlik çalışmaları yürüten International Atomic Energy Agency temizlik ekibi başkanı Juan Carlos Lenjito, Fukuşima’da yaşanan sıkıntının çok karmaşık olduğunu, bu çapta bir felaketin yol açtığı zararın yok edilmesinin bugünkü teknolojiyle 40 yılı bulabileceğini belirtti.

Fukuşima’da yaşanan en büyük sorun atıkların tamamen güvenli olarak sevk edilebileceği bir yer bulmak. Temizleme ekibi bu kadar büyük bir facianın tamamen güvenli olarak atlatılmasının kaç yıl süreceğini de kestiremiyorlar.

324242342

Tesis sahibi şirket TEPCO da tesisin sızıntı yapmaz halde kalması için uyarılıyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan bir kısa devre sonucu 30 saat boyunca tesisin ısısının düşürülememesi gibi panik yaşatan durumlara tekrar rastlanması çok olası. Su altı havuzlarına nükleer atık sızması ise son dönemde yaşanan bir başka problem oldu.

Ardarda yaşanan bu problemler doğal olarak temizleme işlemleri sırasında başka kazalar yaşanıp yaşanmayacağinı getiriyor akla. Lenjito, bu kadar karmaşık bir yapının kurtarılması sırasında daha onlarca problem yaşanabileceğini belirtiyor. Fukuşima’nın yarasından kan sızmaya devam ediyor, gelen güncel haberler ise halkta güven yaratmaya yetmiyor, yetemiyor.

 

BUNU DA OKU:  Çernobil'in 30. yılında nükleerin etkileri konuşulacak
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Gündem, Kent, Yenilenebilir Enerji
Tam da duymak istediğimiz bir kentsel dönüşüm projesi

Kentsel dönüşüm budur.

Kapat