Geri dönüşüm ve kadın işgücüne şık bir destek: Çöp(m)adam

Belki gözünüze çarpmıştır; vinil reklam kağıtlarının, plastik torbaların hatta plastik şişelerin parçalarından yapılmış, renkli renkli çantalar, cüzdanlar, yastıklar… Oldukça şık ve havalı gözüken bu ürünler kesinlikle benzeri olmayan hatta üreticisi tarafından imzalanan bir ürün. Fiyatlar uygun, çevreci amaçlarınız olmasa bile hem kendinize hem de hediye vermek için alması mantıklı bir ürün.

Biz de bunun arkasında kim varmış diye merak ettik, Yeşilist olarak Çöp(m)adam’ın kurucusu Tara Hopkins ile bir söyleşi yaptık.

Çöp(m)adam ismi sembolik olsa da, yaptıkları işin çöpü alıp, hem eğlenceli hem de stil sahibi bir şeye dönüştürmek olduğunu açıklıyor Tara. 8 yıl önce Çöp(m)adam’ı kurarken iki hedefi varmış Tara’nın; geri dönüşüm ve kadın işgücüne destek. Şimdi görüyoruz ki, Tara’nın hedefleri beklediğinden daha başarılı olmuş.

copmadam5

“Aslında her şey düş kırıklıkları ile başladı” diyor Tara. Uzun yıllardır kadın hakları konusunda aktif olan Tara, kadın işgücünü desteklemek için tabana odaklanılması gerektiğini hissetmiş. Türkiye’de sadece 4 kadından biri işgücüne katılmış durumda. Tara, %25’lik bu düşük oranın yanında bir de çevre ile ilgili getirilen çözümlerin de yetersiz olduğunu görmüş.

Sadece İstanbul’da her gün 10 bin ton çöp üretildiğini ve bunun %15’inin geri dönüştürüldüğünü belirten Tara, böylelikle hayatında hiç maaş almamış kadınların çöpten harika tasarımlar üretebileceği Çöp(m)adam’ı kurmuş, ama İstanbul’da değil.

“İstanbul’da yaşam” savaşından yorulan Tara, İstanbul’un bir süre sonra değiştiğini, ilk taşındığı kadar arkadaş canlısı hissetmediğini söylüyor. Bu yüzden Ayvalık’a taşınan Tara, oldukça çekici ve kendine özgü bir karaktere sahip bu yerde hayallerini gerçekleştirmek için ilk adımları atmış.

copmadam2

Çöp(m)adam şimdi ise Ayvalık ve Balıkesir’de üretim yapma kapasitesine sahip. 400’den fazla kadına bir iş olanağı veren şirket, hem asgari ücretten daha fazla da maaş veriyor hem de 6 ton çöpü çöplüklerden kurtarıyor. Her yıl yaklaşık 4 bin ürün müşterilere sunuluyor.

BUNU DA OKU:  Kent duvarlarına yeni bir nefes

“Modern dünyada yaşamak maalesef ekstra ambalaj anlamına geliyor. Son rakamlar dünyada yıllık 5 milyon ton gibi bir rakamdan bahsediyor! Bu kadar büyük rakamları ben durduramam ama olumsuz olabilecek bir durumdan olumlu bir şey çıkarabilirim” diyor Tara.

Peki ürünlerde hangi malzemeler kullanılıyor? O kadar çok ki. Hazır çorba paketinden, salata sosuna, ketçap ve mayonez paketlerinden cips, kurabiye veya kek paketleri tamamen geri dönüştürülüyor. Reklam panolarından vinil, içeceklerden metal kapak, plastik torba, un çuvalları ve daha bir çoğu.

10988928_345858788952108_4560666323231772490_o

Tara’ya şimdiye kadar en hoşuna giden malzemeyi sorduğumuzda ise, kot ve vinil karışımını, büyük alışveriş çantalarını, geleneksel kumaşların kot ile karışımını beğendiğini söylüyor. Ama bunların o kadar popüler olmadığını söyleyip gülüyor, en beğenilenler şişe kapaklarından çantalar ve yastık yüzleriymiş. Ve de tabii ki yeniden ısıtılabilen lavanta dolu kedicik şeklindeki torbalar.

Bu kadar kadının kendini yokluktan çıkarmasına yardım eden Tara şimdi ise kriz dönemlerine alışmak için yeni yollar arayışında. “Şu an ülkedeki ve bölgedeki çoğu kişi gibi zor zamanlardan geçiyoruz. Ben kişisel olarak mültecilere yardımcı olmak için bu işten biraz kendimi çekeceğim. Atölyemizdeki kadınlar ve ben ne yaptığımıza bakmanın yeni yollarını öğreniyor ve nasıl devam edeceğimize bakıyoruz, bu biraz budama anlamına gelse de. Güneydoğudaki mülteci kadınlar ile çalışmaya başlayacağız, şu an gelecekte bu var” diyor Tara.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Anastasia Laukkanen

Rusya'nın Moskova şehrinde bir gazeteci olan Anastasia şu an İstanbul'da yaşamakta. 2010 yılında kurduğu ECOCUP Yeşil Belgesel Film Festivali, şu anda Rusya'nın 10 şehrinde, Ukrayna, Kırgızıstan ve Kazakistan’da düzenlenmekte. Sürdürülebilir yaşam eğitimi ve iletişimi konularıyla ilgilenen Anastasia, aynı zamanda Moskova'da bu konularda etkinlik ve eğitimler vermekte.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Moda, Topluluklar
O çok sorulan dükkân sizi bekliyor: Kadıköy Kooperatifi açıldı

Geçtiğimiz aylarda dönemsel gıda paketleri hazırlayarak yerel çiftçilerin ürettiği ürünleri direkt olarak tüketici ile paylaşmalarını sağlayan Kadıköy Kooperatifi'nin artık bir...

Kapat