Geri dönüşümlü kağıt bardaklar geri dönüşmüyor

Sabah kahvenizi nasıl alırsınız? Her sabah bir kahve zincirine uğrayıp kağıt bardağınızla güne başlayanlardan mısınız?

Türkiye’de her yıl 2 milyar adet kağıt bardak tüketiliyor. Bu rakam İngiltere’de 3 milyar, Amerika’da ise 50 milyarın üzerinde. Bu bardakların hemen hepsi de çöpe gidiyor.

Hemen aklınıza üzerindeki geri dönüşüm işareti gelebilir. Ancak bunları geri dönüştürmek pek kolay değil çünkü dışı kağıt olan bu bardakların içi de likitleri akıtmasın diye polietilen olarak bildiğimiz plastik bir malzemeyle kaplanıyor.

Dolayısıyla bizim Starbucks, Cafe Nero ve diğer zincirlerden aldığımız plastik bardaklar ancak çok özel şartlarda geri dönüştürülebiliyor. Örneğin İngiltere’de bunları geri dönüştürmek için gerekli merkezler olmasına rağmen, tüketiciler kahve bardaklarını çöpe attıkları için sadece %1’den azı geri dönüştürebiliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Fzik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz, “1 ton kağıt üretmek için ortalama 10-17 ağaç kesilmesi gerektiği göz önüne alınırsa kağıt bardak için senede 500 bin ağacı, çok değil 3 sene sonra ise Belgrad Ormanı kadar ağacı yok ediyoruz” dedi.

Bunun yanında bir de kahve keyfimiz için bol bol polietilen yani petrol kullanılması gerekiyor. Oysa haftada sadece 5 tane daha az kağıt bardak bile kullansanız, karbondioksit salımınızı yarım kilo kadar azaltabilirsiniz ve de kişisel olarak çıkaracağınız çöpü azaltabilirsiniz.

Bunu derken kahve keyfinizden feragat edin demiyoruz. Seramik bardak kullanabilir ya da yanınızda getireceğiniz tekrar kullanabilir kendi bardağınıza kahve isteyebilirsiniz. Türkiye’de de Starbuckslar da kendi termosunuz ile geldiğinizde ya da mağaza içinde satılan ve 30 defa kullanılanbilen “Reusable Cup”lardan aldığınızda size 50 kuruş indirim yapıyor. Umarız bu uygulama daha geniş bir şekilde yapılmaya ve daha fazla duyurulmaya çalışılır.

Kaynaklar:
http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/mar/16/takeaway-coffee-cups-recycle-environment-waste
http://www.milliyet.com.tr/levent-kurnaz-belgrad-ormani-kadar-agaci-kutahya-yerelhaber-1009431/
http://edition.cnn.com/2014/07/02/business/uk-recylable-cup/
http://metro.co.uk/2016/03/15/how-coffee-chains-are-tricking-customers-into-thinking-paper-cups-can-be-recycled-5752954/

BUNU DA OKU:  Organik gıdalar ve çevreye katkıları

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Genel, Geri Dönüşüm
Glifosat ve kanser tartışmaları: Monsanto Roundup ile ilgili raporları etkiledi mi?

Türkiye’de de son 10 yılda bolca kullanılmaya başlanan Roundup yabani ot öldürücünün sağlığımıza olan etkileri tartışma konusu.

Kapat