Gezegenin vazgeçilemez 4 kahramanı

Adları arılar kadar anılmasa da, ekosistem döngüsünde insan ırkının var olmaya devam etmesi için olmazsa olmaz hangi hayvanlar var biliyor musunuz?

Beraber paylaştığımız dünyada ne kadar yaşamsal rolleri olduğunu size anlatalım.

Karıncalar

karincalar

12.000 üzerinde karınca türü bilim insanları tarafından keşfedildi ve ekosistem dengesinin temel taşlarını kaldırdıkları ifade edildi. Karıncalar toprak altında tüneller kazarken elementlerin ayrışmasında büyük rol oynarlar. Bu aktivite bitki örtüsünün oluşumu için çok önemlidir.

Bizim pek hoşumuza gitmeyen sinek, pire ve larvalar karıncalar için iyi birer menüdür. Bu beslenme tarzları bizi ölümcül parazitlerden korurken, sinek vb. popülasyonlarını da kontrol altına alır.

Kurbağalar

frogs

Küçükken prense dönüştüğünü sandığımız kurbağaları aslında sandığımızdan daha fazla dikkate almamız lazım.

Biyoindikatör türlerden biri olan kurbağalar, ekosistem sağlığı konusunda dikkate alınması gereken kırmızı bir alarm gibidir. Yağlı derisi kirlilik oranına göre renk değiştirebildiğinden, bilim insanlarının bir numaralı referanslarıdırlar.

Termitler

termite_20120508052330_320_240

Evleri ve yaşam alanlarımızı işgal etmeleri yüzünden şikayetçi olduğumuz termitler, aslında çok yararlıdırlar. Beyaz karınca olarak da bilinen bu canlıların tahtadan çok hoşlandıklarını unutmamak lazım.

Termitler ölü organik maddeler ve bitki döküntüleriyle beslenen canlılardır ve kimyasal elementlerin döngüsünde hayati rol üstlenirler. Sahip oldukları mide sayesinde, öteki canlılar tarafından sindirilemeyen selülozu doğadan silip süpürürler.

Yarasalar


bat

Hollywood’un garip yaratıkları olan yarasalardan korkmamıza gerek yok. Tehdit etmedikçe zarar değil, fayda sağlayan bu canlılar tükettikleri milyonlarca böcekle beslenerek böcek popülasyonu kontrol altında tutarlar. Çiftçilerin müteşşekir olması gereken yarasalar, her yıl tonlarca mahsül kurtarır. Tropik ve çöl ekosistemlerinde diğer türlerin hayatta kalmasına yardım ederken, avokado, incir, ceviz gibi meyvelerin yetişmesine ve ormanın ekolojik işlevini yürütmesine de katkı sağlarlar.

 

BUNU DA OKU:  Avrupa Birliği arı ölümlerine sebep olan pestisitlerin kullanımını yasakladı
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayvanlar, İyi haberler
Tohum alma, temizleme ve saklama rehberi

Küçücük, fıçıcık içi dolu dünyacıktır tohum. Küçücüktür ama kocaman bir yaşamın yol haritasını barındırır.

Kapat