Dünyanın her yerinde sizin için bir kanepe: “Couchsurfing” nedir?

Dünyanın hemen her yerinde sizi bekleyen bir kanepe olduğunu bilseniz hayatınızda ne değişirdi? Eğer yollara düşmek için sizi motive etmeye yettiyse hemen Couchsurfing’le tanışın!

Tek başına tatile çıkma fikri bana uzunca bir süre sempatik görünmedi. Bu nedenle olabildiğince tatil dönemlerimi yakın çevremle ortaklaştırmaya çalıştım ama genelde başarısız oldum. Bu başarısızlık da beni büyük ölçüde hareketsizliğe sürükledi. Hafta sonlarında ziyaret edilen arkadaşlar ve kongre-konferans turizmi dışında yerimde sayıp durdum.

Tam bu hal ile barıştım ve tekil tatillere yelken açmaya karar verdim, o zaman da tek başına tatil yapma bütçesinin şokunu yaşadım. Yalnız olduğum için neredeyse cezalandırıldığım konaklama ücretleriyle başa çıkmam mümkün değildi ve ben yine umutsuzca köşeme çekildim.

Ama bu da bir yere kadar sürdü. Derken alternatifler aramaya başladım, aklıma konaklama ihtiyacımı yollarda giderdiğim bir güzergah belirleme fikri geldi. Çılgın bir güzergah yaptım, yaklaşık 25 duraklı rotama haritada bakmak bile beni yordu. Birkaç sene önce üye olduğum ama hiç kullanmadığım, arkadaşlarımın özellikle yurtdışı planları için tavsiye ettiği Couchsurfing o zaman aklıma geldi.

İlk durağım Gökçeada‘ydı ve Gökçeada görece turistik bir yer olduğu için açıkçası önce çekindim. Bu tabi tamamen sistemi çok da kavrayamamış olmamdan kaynaklanıyordu. Bir de tatil yerlerinde yazık ki konaklama seçeneklerinin maddi açıdan acımasız olduğunu bildiğimden kimseleri bulamayacağımı düşünerek de olsa arayışa geçtim.

gkeada

Kimlere ses edeyim diye bakarken yine de ön yargılarımın esiri olmaktan kurtulamadım ve sadece kadın ev sahiplerini gözlerim aradı. Ve sonunda birine rastladım: Figen. Açıkçası yola çıkmama oldukça az bir zaman kaldığından mesajı uzay boşluğuna gönderir gibi gönderdim, ama yanılmıştım.

Yola çıkacağım akşam beni memnuniyetle konuk edeceğini söyleyen bir mesajla karşıladı beni Figen, ve ekliyordu: “1 gün yetmeyecek ama, daha fazla kalman lazım.” Heyecanla yola çıktım ve dediği gibi oldu, 1 gün yetmedi.

BUNU DA OKU:  Ev bakıcılığı: Dünyanın dört bir köşesinde bedava konaklama

Yaklaşık 2,5 gün Figen’de kaldım. Gökçeada araba ile gezilmediğinde pek çok güzelliğini kaçıracağınız bir ada. Şansıma adaya gittiğim gün Figen’in izin günüydü ve bir ev sahibinden çok bir rehber oldu benim için, adanın gitmediğimiz koyu, köyü, ucu bucağı kalmadı. Özellikle arasam karşıma çıkmayacak bir insanla harika zaman geçirme imkanı yakaladım.

Yerelle oldukça yakın ilişkileri olan, oldukça sosyal, hayatı keyifle yaşayan ve anların değerini bilen Figen, İstanbul’un insan kalabalığı içinde kapıldığım umutsuzluktan sıyrılmamı da sağladı. Figen’le bizim buluşmamıza ise onun İstanbul yolunda arabasına aldığı otostopçu bir İranlı çift vesile olmuş. İranlı çift tüm Türkiye’yi Couchsurfing ile geziyormuş, sırada da Karadeniz varmış. Duyduğumda kulaklarıma inanamadım, Karadeniz’de couchsurfing! Ve evet, ön yargılarımla bir kere daha yüzleşmiştim. Figen de bu platformu duyar duymaz üye oluyor ve işte karşısında ben!

İlk deneyimimin bu kadar başarılı olması beni, olabildiğince fazla insanı bu döngüye dahil etmeye sevk etti. Henüz tanışmadığınız insanların evlerinde sizin için bir kanepe olduğunu bilmenin yarattığı özgürlük hissinin bünyelerdeki iyicil etkisi yayılsın istiyorum. Hadi gelin sistem nasıl çalışıyor inceleyelim.

132112(1)

Platformumuz couchsurfing.org. Sisteme üye olup hemen sörfe başlayabilirsiniz. Önce oluşturacağınız üye profilinden başlayalım. Profiliniz için seçeceğiniz fotoğrafın önemli olduğunu düşünüyorum, neticede sizi hiç tanımayan insanlarla kurduğunuz belki en gerçek bağlantı aracı o fotoğraf.

Karizmatik olduğunu düşündüğünüz, yüzünüzün, gözünüzün görünmediği fotoğraflar yerine daha sıradan bir fotoğrafı tercih etmenizi tavsiye ederim. Bu fikir bende host taraması yaparken oluştu. Birden böyle bir eleme yaptığımı fark ettim. Aklınızda olsun derim.

Sistem birtakım özelliklerinizi de girmenizi istiyor; ilgi alanlarınız, nasıl insanlarla zaman geçirmekten keyif aldığınız, ne iş yaptığınız gibi bilgiler konusunda ne kadar açık davranırsanız misafirinizle o kadar keyifli bir ilişki kurabilirsiniz. Yalnızca bir kanepe değil de aynı zamanda güzel bir tanışıklık hali de beklentileriniz arasındaysa kullanıcıların profillerinde bu bilgilere yer vermesi iki taraf için de oldukça iyi oluyor.

BUNU DA OKU:  2013'ün en iyi 16 Instagram hesabı

Evinizi kimlere açtığınızı elbette kendiniz belirleyebiliyorsunuz, bunu da detaylı bir şekilde belirtme imkanınız var. Çocuk ve evcil hayvanlarla ev paylaşımı seçenekleri de düşünülmüş. Hangi süreçte, ne kadar zaman için uygun olduğunuz profilinizde yer alıyor.

Bir de harita yer alıyor profillerde. Bu harita üzerinde daha önce yaşadığınız, bulunduğunuz, gitmeyi planladığınız yerleri işaretleyebilir, bu sayede insanlarla bu yerlere dair fikir alışverişinde bulunmanın da önünü açabilirsiniz.

couchsurfing3

Her profil sayfasında kullanıcının mesajları yanıtlama yüzdesi yer alıyor. Aynı zamanda referans notlarına da yer veriliyor. Bu sayede iki taraf da birbiri hakkında bu sistemi kullanma deneyimi konusunda da bilgi sahibi olabiliyor.

Profilinizi hazırladıktan sonra gitmek istediğinizi yeri yazın ve karşınıza çıkan host listesini gözden geçirmeye başlayın. Eğer sistemi kullanan tanıdıklarınız varsa isimle arama seçeneği ile onları bulabilir, belki bu sayede platforma daha rahat alışabilirsiniz. Ayrıca bulunduğunuz yerdeki Couchsurfing kullanıcı gruplarına da göz atmanızı tavsiye ediyorum, periyodik buluşmalar düzenledikleri gibi farklı ağlardan haberdar olmanızı da sağlayacaktır.

Son olarak: İletişim kurma konusunda ön yargılarınızın sizi alıkoymasına izin vermeyin.

Maddi ve manevi anlamda tüketmek yerine paylaşmaya odaklı bu sistem de paylaşıldıkça çoğalacak. Siz de birilerini dahil etmekten çekinmeyin.

Yolda karşılaşmak üzere!

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoturizm, Hayat, İyi haberler, Kent, Teknoloji
Gezegenin vazgeçilemez 4 kahramanı

Ekosistemin olmazsa olmazları.

Kapat