Gıdanızı zehre bulamayın

Plastikteki BPA tehlikesi yıllardır yazılıp çiziliyor. Özellikle plastik yiyecek ve içecek kaplarında bulunan ve doğrudan insan bünyesine geçerek göğüs kanseri, hücre büyümesi ve sperm sayısında düşüş gibi kanıtlanmış zararları olan BPA plastikteki tek tehlike değil.

Plastik gıda koruma kaplarının içinde çözünmeye hazır onlarca farklı kimyasal madde bulunur. Bu maddelerin birçoğu; zaman, sıcaklık gibi çeşitli faktörlerin etkisiyle temas ettiği gıdaya ve dolayısıyla insan vücuduna geçer. Modern zamanların getirdikleri ve gıdanın endüstriyelleşmesi plastikten tamamen arınmış bir yaşamı imkânsıza yakın kılsa da plastiğe karşı silahsız değiliz. Plastiğin zararlı etkilerinden kurtulmanın iki basit yolu var.

Plastik kapları ısı değişikliklerinden uzak tutmak: Yemeğinizi mutlaka plastik kapta saklamanız gerekiyorsa, kabın ısısını mümkün olduğunca sabit tutmaya çalışın. Plastik kaptaki gıdaları asla mikrodalga fırında ısıtmayın ve yemekleri sıcakken plastik kaba boşaltmayın, yemek oda sıcaklığına gelmeden buzdolabına kaldırmayın. Plastik kaplardaki bazı kimyasallar ani ısı değişikliklerinde normale oranla 55 kat daha hızlı çözünür.

Vegetable-Free-Download-PNG

Buzdolabını plastik gıda kaplarından mümkün olduğunca arındırmak: Yemeklerinizi buzdolabında cam kaplarda veya kese kağıdına sarılı olarak tutun. Sebze ve meyveleri plastik içermeyen kap ve ambalajlarla ideal koşullarda saklama koşullarını aşağıda bulabilirsiniz. Böylece hem zehirden uzak durabilir hem de sebze ve meyvelerin raf ömrünü uzatabilirsiniz.

Enginar: Hafif nemli şekilde, hava geçirmez cam kapta saklayın.

Kuşkonmaz: Oda sıcaklığında, su dolu ince uzun cam kap veya sürahide bir hafta saklayabilirsiniz.

Avokado: Oda sıcaklığında kese kağıdına sarılı şekilde saklayabilirsiniz. Olgunlaşmasını hızlandırmak için avokadoları bir elma ile birlikte muhafaza edin.

Roka ve marul: Roka da marul gibi ıslak kalmamalıdır. Soğuk suda yıkayın ve iyice kurulayın. İçine ince bir bez yerleştirilmiş açık cam kapta, buzdolabında muhafaza edin.

BUNU DA OKU:  Kendi ürettiğiniz malzemelerle basit ve sağlıklı tatlılar yapın: Dolce Vegan raflarda

Fesleğen: Muhafaza etmesi zordur. Soğuğu ve suyu sevmez. En iyi yol biraz ince bez ile hava geçirmez bir kavanozda serin bir yerde tutmaktır.

Fasülye: Buzdolabında, ağzı açık kapta tutun ve mümkün olduğunca çabuk tüketin. Tüketemeyeceğiniz kadar fazla ise artan kısmı buzluğa koyun.

Pancar: Düzgün durmaları için iki ucunu kesin fakat yeşil kısımları korumaya özen gösterin ki aroma ve tazeliğini kaybetmesin. Yıkayın ve ağzı açık kapta üzerine nemli bez sererek saklayın.

Brokoli: Buzdolabına ağzı açık bir kapta koyun ya da dolaba koymadan önce nemli bir beze sarın.

Lahana: Serin bir yerde ya da sebzelikte bir hafta kadar tutabilirsiniz. Tazeliklerini kaybeden dış yaprakları soymalısınız. Bir hafta sonra tazeliğini ve nemini kaybetmeye başlayacaktır o yüzden mümkün olduğunca çabuk tüketmeye çalışın.

Havuç: Daha uzun süre taze kalmaları için iki ucunu kesin. Ağzı kapalı cam kapta mümkün olduğunca nemli tutun. Uzun süre dolapta kalacaklarsa birkaç günde bir havuçları ıslatın.

Maydanoz: En iyisi çiçek gibi su dolu bir sürahide muhafaza etmek.

Mısır: Mecbursanız kabuğunu soyup açık bir kapta tutun fakat mısırın aromasını kaybetmemesi için mümkün olduğunca çabuk tüketilmesi gerekir.

Salatalık: Nemli bir havluya sarıp buzdolabına yerleştirin. Bir ya da iki gün içinde tüketecekseniz, serin ortamda dışarıda da tutabilirsiniz.

Patlıcan: Serin ortamda buzdolabına koymasanız da olur. Patlıcanı yıkamayın, fazladan nemi sevmez. Buzdolabının sebzelik gözünde de tutabilirsiniz.

Sarımsak: Serin, kuru ve karanlık ortamda muhafaza edin.

Domates: Asla buzdolabına koymayın. Tazeliğine göre, domatesler tezgâhta iki haftaya kadar durabilir. Tazeliğini koruması için bir elma ile birlikte kese kağıdında muhafaza edin.

Yeşil biber: Birkaç gün içerisinde tüketecekseniz serin bir ortamda, daha uzun sürede tüketecekseniz sebzelikte tutun. Biberi yemeden hemen önce kaybettiği nemi geri kazanması için yıkayın.

BUNU DA OKU:  Ofis çalışanları için 18 yeşil tüyo

Ispanak: Açık kapta sebzeliğe mümkün olduğunca çabuk yerleştirin. Ispanak soğuğu sever.

Patates: Serin, karanlık ve kuru bir yerde açıkta ya da kese kağıdına sarılı muhafaza edebilirsiniz.

Soğan: Serin, karanlık ve kuru bir yerde durmalıdır. Soğanın hava sirkülasyonuna ihtiyacı vardır bu yüzden yığınlar halinde tutmamaya çalışın.

Bamya: Nemi sevmez ve uzun dayanmaz. Çabuk tüketmeye çalışın. Dolaba koymanız gerekiyorsa ağzı kapalı bir kabın dibine ince bir bez serip bamyaları içine koyun.

Elma: İki haftaya kadar oda sıcaklığında, daha fazlası için buzdolabında karton kutuda tutulmalı.

Narenciye: Asla hava geçirmez kaba koymayın, serin ve hava sirkülasyonunun bol olduğu bir yerde tutun.

Kayısı: Oda sıcaklığında tezgâh üzerinde ya da tam olgunlaştığında buzdolabında tutun.

Vişne ve kiraz: Hava geçirmez kapta tutun. Yemeden hemen önce yıkayın, önceden yıkarsanız nem tazeliğini kaybettirir.

Kavun ve karpuz: Kesilmemişse serin, kuru ve karanlık ortamda birkaç hafta dayanır. Kesilmiş dilimler buzdolabında ağzı açık kapta tutulmalıdır.

Şeftali: Tamamen olgunlaşmamışsa buzdolabına koymayın. Olgunlaşana kadar oda sıcaklığında tutun.

Armut: Serin ortamda bir iki hafta tazeliğini korur. En iyi sonuç için bir elma ile birlikte kese kağıdında tutun.

Nar: Serin ortamda bir aya kadar dayanır.

Çilek: Nemi ve suyu sevmez. Kese kağıdında buzdolabında bir hafta kadar dayanır. Kağıdın nemini her gün kontrol edin, gerekirse değiştirin.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Yeme İçme
Et pazarından uzak duranlara…

Günlük protein ihtiyacınızı etsiz bir şekilde karşılamanın yolunu arayanlara.

Kapat