Güney Koreliler ortalama yaşam sürelerini nasıl 90 yıla çıkardı?

Dünyanın en iyi üniversitelerinden Imperial College London’a bağlı halk sağlığı uzmanları, 35 ülkede Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerini ve 21 adet istatistiksel modeli inceleyerek oluşturduğu analizler ile 2030 yılında ortalama yaşam süresinin artacağını öne sürdü.

Geçmiş yıllarda da olduğu gibi artış eğilimini devam ettiren küresel ortalama yaşam süreleri, özellikle anne ve çocuk sağlığının gelişmesi ile giderek artmakta. Bununla beraber bu artış erkek ve kadınlarda değişiklik göstermekte. Erkeklerin kadınlara göre daha fazla oranda sigara ve alkol tüketmesi, istatistiklerde kadınların ortalama yaşam sürelerini daha uzun kılıyor.

Bu durum özellikle Güney Koreli kadınlar için geçerli. 2030 yılına gelindiğinde ortalama yaşam sürelerinin %60 oranında 90 yıla ulaşılması beklenen Güney Koreli kadınlar, aynı dönemde ortalama yaşam süresi 84 yıl olması beklenen erkekler ile diğer ülkeler arasında birinci sırada.

TIKLAYIN: Haftada sadece 150 dakika ile sağlığınızı gözle görünür oranda iyileştirin

2017-02-23 (1)
Kaynak: The Guardian

Bu durumu özellikle dikkat çekici yapan ise 1985 yılına bakıldığında Güney Koreli kadınların aynı listede 29. sırada bulunması. Güney Kore özellikle ekonomik olarak gelişmesi ve çocukların beslenmesini geliştirmesi ile bu sırada yavaş yavaş yükselirken, bu sıraya gelmesindeki asıl etken bebek ölümleri ile kalp ve damar hastalıklarının; özellikle felcin, önüne geçilmesi.

Uzmanlar, Güney Koreliler’in bu başarıları sağlık hizmetlerini tüm vatandaşlarının yararlanabileceği şekilde tasarlaması ile başardığını belirtiyor. Bu sağlık hizmetleri sadece tedavi için değil, hastalığı önleyici önlemler için de alınmakta. Çocukların beslenmesi konusunda ailelere verilen yardım, sağlık konusundaki eğitimler ve yeni teknolojilerin entegre edilmesi ile, diyabet, kalp rahatsızlıkları ve kansere yol açan obezite ile sigara kullanımının önüne geçilmiş.

portfolio1e (1)

 

Araştırma’da Türkiye incelenmemiş ama TÜİK verilerine göre, Türkiye ortalama 78 yılı bulan yaşam süresi ile AB ortalamasının altında yer alıyor. Söz konusu rakam erkeklerde 75,3 ve kadınlarda ise 80,7 yıl olarak hesaplanıyor.

BUNU DA OKU:  Hava kirliliği azaldı mı?

Türkiye’deki sağlık problemlerinden en büyüğü kalp ve damar hastalıkları. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre, 15 yaşın üstündeki bireylere tanı konan hastalıkların (kronik, müzmin) yüzde 20’si kalp dolaşım sistemi hastalıklarından meydana gelmekte.

Türkiye aynı zamanda OECD ülkeleri içinde en çok sigara tiryakisinin bulunduğu ülke. Ülkede halen her 3 kişiden biri düzenli sigara içicisi olarak görülüyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de günde 300, saatte 12 kişi olmak üzere yaklaşık 100 bin kişi her yıl sigara nedeniyle erken ölüyor. Sigaranın yol açtığı ölümler, trafik, terör, iş kazaları gibi tüm ölümlerin toplamından 5 kat daha fazla.

Kaynak: Nature, CNN, The Guardian,Anadolu Ajansı

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Genel, Gıda, Gıda Gündemi, Gündem, Hayat, Kendin yap, Kent, Kişisel Bakım, Sağlık, Şifa, Topluluklar
Avrupa’nın en büyük sanat eseri ağaç dikimi yaptıkça dolacak bir pil

Güney İtalya'da bulunan Olivella Dağı'nındaki ağaçların kesilmesinin sel ve baskın problemlerine yol açtığını gören Escif, duruma sanatsal bir müdahalenin gerektiğini...

Kapat