Güneydoğu’dan yenilenebilir enerji adımları: Güneş tarlaları ve biyogaza ilgi büyük

Her ne kadar Türkiye yerli enerji kaynaklarından kömürü birincil kaynak olarak seçmiş olsa da, arka arkaya çıkan bütün raporlar, ülkemizin yenilenebilir enerji kapasitesinin daha da geliştirilmesi ile enerji ihtiyacımızın büyük bir kısmının bu kaynaklardan sağlanabileceği konusunda hemfikir.

Bu enerji potansiyelininden yararlanmak isteyen yatırımcılar ise Güneydoğu Anadolu’da çeşitli enerji kaynaklarını harekete geçirmeye başladı bile. Yıllık 3 bin saati aşan güneşlenme süresine sahip Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, özellikle “güneş tarlaları”nın sayısı artıyor.

Diyarbakır’da GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi bünyesinde 3 bin dekarlık alanda kurulan 250 kilovat gücündeki güneş enerjisi santrali ile bölgenin sektördeki en büyük yatırımı olan Şanlıurfa’daki 40 bin güneş panelinden oluşan ve yıllık 24 milyon kilovatsaat enerji üretimi kapasitesine sahip santral, öne çıkan tesisler arasında bulunuyor.

Bölge illerinin birçok noktasında da enerji potansiyelini kâra dönüştürebilmek için irili ufaklı çok sayıda güneş enerjisi santralini faaliyete geçirdi. Bölgede yavaş yavaş her arazinin başında görülen santraller, aynı zamanda elektrik enerjisi problemleri nedeniyle sorun yaşayan çiftçiler için de gelecek dönemlerde yeni bir alternatif olarak ön plana çıkmaya hazırlanıyor.

Çiftçiler aynı zamanda hayvan atıklarından biyogaz ve gübre üretimine de büyük ilgi gösteriyor.Gaziantep Büyükşehir Belediyesince Oğuzeli ilçesine kurulacak biyogaz tesisinde, günlük 250 ton hayvan atığı işlenerek yıllık ortalama 1 megavat saat elektrik ile beraber katı ve sıvı gübre üretilecek.

Büyükbaş, küçükbaş ve tavuk çiftliklerinin atıklarını toplamayı hedefleyen proje ile, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin , işletmeler için de sorun oluşturun küçük ve büyükbaş hayvan atıklarının işlenerek, sıvı ve katı gübre ihtiyacını karşılayacaklarını belirtti.

Türkiye’nin enerji ihtiyacında dışa bağımlığının da azaltılması anlamında yenilenebilir enerji kaynağı kullanımının yaygınlaşması, ekonomi açısından da umut veriyor.

BUNU DA OKU:  İklim Ağı Türkiye’nin iklim karnesini değerlendirdi: İklim değişiyor, Türkiye değişmiyor

Greenpeace Akdeniz kampanyalar sorumlusu ve enerji analisti Özgür Gürbüz, her ne kadar Türkiye’nin elektrik üretiminde kömürün payı 2016 sonunda yüzde 33,8’e ulaşmış ve doğalgazı geride bırakarak birinci sırayı almış olsa da eenerji de problemlerin çözülmedğine dikkar çekiyor. 2002’de Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılıüı yüzde 67 iken şimdi ise yüzde 75 seviyelerinde.

O yüzden Güneydoğu’dan ve ülkenin bir çok noktasından gelen yenilenebilir enerji haberleri hem çevre sorunlarını hem de ekonomik sorunları ortadan kaldıracak bir enerji devriminin işaretçisi olarak kabul ediliyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Yenilenebilir Enerji
Kirliliğe dikkat çekmeye çalışan bu labirent tamamen plastik atıklardan yapıldı

Çöp olarak nitelendirdiğimiz şeyleri attıktan sonra onların nereye gittiği ve sonunda ne olduğu günlük yaşam içerisinde gözler önünde olmayan bir

Kapat