Hayatımızdaki 6 popüler yokluk yemeği

Günümüzde afiyetle yediğimiz ve oldukça popüler olan yiyeceklerin bir kısmı, aslında yokluktan türetilen yemekler. Tüm yaratıcılığıyla elinin altındakilerle müthiş lezzetleri yaratanların yoktan var ettiği 6 yemeğe birlikte göz atalım.

1. Aşure

444(10)

İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü Nuh, Büyük Tufan‘dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Aşurenin belirli bir tarifi yok, bölgeler ve mutfaklar arasında farklıklar gösteriyor. Geleneksel olarak en az 7 malzeme oluşması gerektiği söylenirken, kimileri adından dolayı (Arapça’da 10 manasına gelen “aşara” kelimesinden türemiştir) 10 madde ile yapılması gerektiğini söyler. Aleviler ise hep 12 malzeme kullanarak aşure yapar. Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır. Süsleme amacı ile ceviz, çam fıstığı, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır. Tarifi hiçbir hayvansal ürün içermemesi itibarıyla vegandır. Aşure Türkiye’nin mutfak geleneğinin yanı sıra çevredeki ülkelerin çoğunda, Hıristiyan ve Yahudi kültürlerin bir parçası olarak da çeşitli isimler altında hazırlanmaktadır.

2. Kısır

888(7)

Ana bileşeni bulgur, salça, domates, maydanoz ve sarımsak olan, kimi yörelerde (örneğin Antakya’da) nar ekşisi de eklenerek yapılan soğuk bir yemek türü. Bulgurun doyuruculuğu, yemeğin soğuk yenebiliyor olmasıyla ve malzemelerin kilerin temel malzemelerinden oluşmasıyla birleşince özellikle sıcak coğrafyalar için tercih edilen bir yemek halini alıyor. Arap mutfağındaki Tabule salatası ve Akdeniz usulü kuskus salatalarına benzeyen kısır, genellikle soğan (kuru ve / veya yeşil), domates salçası, domates, maydanoz, salatalık, kıvırcık vb. sebzelerle yapılır. Kısırda pilavlık bulgurun yerine köftelik ince bulgur kullanılır. Sos olarak genellikle limon ve zeytinyağı tercih edilirken, bazı yörelerde limon yerine nar ekşisi de kullanılabilir. Kısır Türk kültüründe özellikle çayla beraber veya çayın önünden servis edilir. Türkiye’de özellikle Osmaniye, Adana, Mersin, Antalya, Karaman, Konya, Gaziantep, Kilis ve Antakya, Kahramanmaraş’ta çok sık tüketilen bir yiyecektir.

BUNU DA OKU:  Yeşil Mercimekli Balkabağı Salatası

3. Türlü

5555(6)

Bol sebzeli, coğrafyanın mutfağına göre etli da yapılan bir yokluk yemeği. Yine elin altında olan sebzelerle yapılan türlü ‘yaz türlüsü’ ve ‘ kış türlüsü’ olarak ayrılıyor. Her iki türlü tarifi için de küçük bir arama yaptığınızda karşınıza genelde ‘sevdiğiniz mevsim sebzeleri’ni kullanarak yemeğin içeriğini sizin oluşturmanızın tavsiye edildiğini göreceksiniz. Hem pratik hem de mevsim sebzelerinden yapılması nedeniyle oldukça sağlıklı ve besleyici olan bu yemeğin malzemelerini hazırlarken sizin için hazırladığımız mevsimine göre beslenme takvimine mutlaka göz atın. Sebzeleri hem taze yiyin hem de sezon dışı gıdayı mutfağınıza sokmayarak bütçenizi koruyun.

4. Salata

8585

Salata, genellikle sebze veya meyvelerden oluşan sade karışım ya da üzerine yoğurt ya da sos dökülmesiyle hazırlanan ve yemeklere eşlik eden yiyecek karışımı. Kimi zaman içine et ya da peynir gibi yiyecekler de konulur. Mevsimine ve yapıldığı yöreye özgü sayısız çeşidi yapılır. Sayısız çeşidinin yapılma nedeni elbette yoktan var etme konusundaki yaratıcılığın tamamen sizin zevklerinize kalmış olması. En popüler salatalar ‘yeşil salata’ , ‘mevsim salatası’, ‘çoban salata’. Hepsinin adı aslında salataya dair ne çok şey söylüyor değil mi? Özellikle de domates, biber, soğan, salatalık ve maydanozdan oluşan ‘çoban’ salatanın adını nereden aldığına dair aklımızda hemen bir imge oluşuveriyor. Ve fakat ne kadar besleyici ve lezzetliler!

5. Pizza

8787

Yaklaşık 250 yıl önce Napolili fırıncılar, ince hamurun üzerine birtakım malzemeler ekleyerek fakir insanlar için ‘basit bir hamur işi yemek’ olarak pişiriyormuş. Zaman içerisinde soyluların dünyasında da beğeni toplayan pizza, hem yapımının pratikliği hem de lezzeti ile şimdilerde tüm dünyada seviliyor. Pizza dev bir sektörün parçası haline gelirken ev yapımı hamur işi yemekler listesinde de üst sıralardaki yerini korumaya devam ediyor. Ev yapımı pizzayı neredeyse denemeyen yoktur. Tariflerde genellikle hamurun içindekilere dair bir bilgilendirmede bulunulurken diğer malzemeler sizin damak zevkinize bırakılır. Siz evde pizza yapmayı henüz denemediyseniz elinizi korkak alıştırmayın, hem unutmayın ‘evde ne varsa’ onunla yapacaksınız!

BUNU DA OKU:  #EtsizPazartesi: Akdeniz usulü kinoa salatası

6. Fondü

7474

Kelime etimolojik olarak Fransızların ‘erimek’ manasına gelen ‘fondre’ kelimesinden türemiş ve esasen çoğumuzun yaşamında da ‘çikolata fondü’ ile yer bulmuşken oldukça başka bir hikâyeyi barındırıyor. Şimdilerde İsveç’in üzerine büyük bir endüstri kurmuş olduğu fondü, esasen kışa erzak olarak yapılan sertleşmiş ekmek ve peynirleri bir şekilde yemek için aranan yöntemler sonucunda ortaya çıkıyor. Şarap, peynir, sarımsak ve bazı baharatlarla ısıtarak erittikten sonra, karışımın içine bayatlamış ve sertleşmiş ekmeği daldırıp yumuşatarak yenen bir yöresel yemek haline geliyor. Siz de bir yokluk anında bu bilgiyi yaratıcılığınızla birleştirmeye ne dersiniz?

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Yeme İçme
Etsiz pazartesi tarifi: Meksika fasülyeli salata

Meksika fasülyeli bu salata iştahınızı kabartacak.

Kapat