Hipotermi belirtileri, korunma yolları ve müdahale

Hipotermi normalde 37 derece olan vücut sıcaklığının 35 derecenin altına düşmesi sonucu ortaya çıkan acil tıbbi durumdur. Yaygın kanının aksine, hipotermiye yakalanmak için ekstrem hava koşullarına maruz kalmak gerekmez. Karlı ve rüzgârlı havada yeterince kalın giyinmeden uzun süre dışarıda kaldığınızda da hipotermiye yakalanma riskiniz bulunmaktadır.

TIKLAYIN: Donma dereceleri ve ilk yardım

615x200-ehow-images-a00-06-5c-treat-mild-hypothermia-800x800

Özellikle çocuklar ve 65 yaş üstündeki kişiler riskli hipotermi grubunda bulunurlar. Hipotermi yavaş gelişen bir medikal durum olduğundan fark edilmeyebilir. Zamanında müdahale edilmezse kalp ve solunum sistemi düzgün çalışmamaya başladığından kalpte ritim bozukluğu, kalp yetersizliği ve hatta kalp durması gibi sonuçlar yaşanabilir.

Hipotermi belirtileri
Hipoterminin en yaygın belirtileri konuşmada ağırlaşma, uyku hali, derin nefes alma isteği, el ve ayaklarda ağırlaşma ya da istemsiz el ve kol hareketleri, titreme ve davranış değişiklikleridir. Bu belirtiler soğukta yaşanan tepkilere benzer olduğundan kolayca ihmal edilebilirler bu yüzden dikkatli olunması gerekmektedir. Kar yağışlı ve fırtınalı havada uzun süre dışarıda kalan bir kişi bu belirtilere benzer tepkiler veriyorsa mutlaka müdahale edilmelidir.

Ne yapılmalı?
Hipotermi oluşmasını önlemek için yağışlı ve fırtınalı havalarda mümkünse kapalı ortamlarda bulunulması, dışarı çıkmak gerekiyorsa da soğuğa karşı gereken önlemlerin alınması gerekmektedir. İnsan vücudunda ısı kaybının büyük bölümü boyun ve baş bölgesinde oluşur. Bu yüzden dışarı çıkarken bu bölümü sıcak tutacak şapka, bere ve atkı takılması çok önemlidir. Baş ve boyun bölgesi dışında el ve ayaklardan da yoğun ısı kaybı yaşanır. Bu nedenle eldiven takmak, yün ya da termal çorap ve su geçirmeyen ayakkabılar giymek önemlidir.

first-aid-hypothermia-1024x683

Müdahale
Hipotermi oluşmuş kişileri hemen oda sıcaklığında, kapalı bir yere almak; üzerindeki ıslak kıyafetleri çıkarmak, battaniyeye sarmak, kafein ve alkol içermeyen sıcak içecekler içirmek ve gerekiyorsa en yakın hastaneye ulaştırmak gerekmektedir.

Kaynaklar:
Mayo Clinic
Princeton University
National İnstitute on Aging
Medline Plus

BUNU DA OKU:  İstanbul'un üç ilçesi için hava kirliliği alarmı verildi
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Gündem, Hayat, Kent, Kişisel Bakım, Sağlık
Hafta sonu evde yapılacak 6 etkinlik

Uzmanlar bu haftasonu Marmara ve Ege Bölgesi'ni etkisi altına alacak soğuk hava dalgası konusunda ciddi uyarılar yapıyorlar. İstanbul'da hava sıcaklığının...

Kapat