Hükümet liderleri New York’ta halk sokakta

Hükümet Liderleri İklim Zirvesi için New York’da buluşuyor, Halk ise sokağa çıkıyor!

İklim Ağı 20-21 Eylül’de Türkiye’de gerçekleştirilecek iklim etkinliklerine herkesi davet ediyor, 23 Eylül’de New York’ta gerçekleştirilecek İklim Zirvesi’nden beklentilerini açıklıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un çağrısıyla 120’nin üzerinde ülkenin devlet ve hükümet başkanları 23 Eylül’de New York’ta bir araya geliyor. Zirvenin amacı, 2015 yılına kadar üzerinde anlaşılması beklenen bir küresel iklim anlaşması için üst düzey siyasi iradeyi harekete geçirmek, sürece ivme kazandırmak. Zirveye katılacak liderler, ülkelerinin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda atmayı planladıkları adımları dünya kamuoyuyla paylaşacaklar. Türkiye iklim değişikliğinin ana gündem maddesi olduğu bu zirvede Cumhurbaşkanı seviyesinde temsil edilecek.

20. yüzyılın başından bu yana küresel sıcaklıklardaki artış 0,9°C’yi bulmuşken, bilim insanları iklim değişikliğinin geri dönüşü olmayan noktaya varmasını önlemek için artışın 2°C altında tutulması gerektiğini söylüyorlar. Resmi olarak bu gerçekliği tanıyan devlet ve hükümet başkanlarından beklentimiz, bu doğrultudaki politikaları hayata geçirmeleri. Atılması gereken adımlar aslında herkes tarafından biliniyor: Adil, güçlü, bağlayıcılığı olan bir uluslararası anlaşma için hükümetlerin adım atması.

Anlaşmanın içerikleri düşük karbon yoğunluklu bir ekonomiye geçiş, öncelikle kömür olmak üzere fosil yakıtların devreden çıkarılması, yerlerini başta güneş, rüzgâr ve biyogaz olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji verimliliğine terk etmeleri… Bunlarla beraber, iklim değişikliğine uyum için gerekli tedbirlerin alınması, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini şimdiden hisseden bölgelerde yaşayan topluluklara bu etkilerle başa çıkabilmeleri için gerekli destek mekanizmaları ve güvenlik ağlarının tesisi.

Türkiye’den beklentimiz ise, fosil yakıt merkezli ekonomi politikalarından vazgeçilmesi, bu politikalar uğruna uygulanan doğa tahribatının artık durdurulması, sera gazı emisyonları için mutlak azaltım hedefi konulması ve bu hedefin hayata geçirilmesi.

BUNU DA OKU:  UNESCO: Kömürü değil, kültürü koru!

Zirvenin hemen öncesinde, 20-21 Eylül tarihlerinde ise söz, iklim değişikliğinin etkilerine maruz kalan ve artık harekete geçilmesini isteyen biz sıradan insanların olacak. Bu hafta sonu dünyanın dört bir yanında milyonlar sokaklara çıkacak; 160’dan fazla ülkede 2700 eylem/etkinlik gerçekleştirilecek. Bu, tarihteki en büyük iklim eylemi olacak. Türkiye de sessiz kalmayacak. İstanbul’da düzenlenecek “Karşı İklim Zirvesi”, 20 Eylül Cumartesi Saat 17.00’de Taksim Tünel’den başlayacak yürüyüşle taçlanacak.

Yürüyüşün mesajı basit: “Laf Değil Eylem istiyoruz: Halklar ve gezegen lehine işleyen bir dünya ekonomisi için hemen şimdi adım atılmasını talep ediyoruz”. Ankara’da ise “İklim için Liderler” 20 Eylül Cumartesi saat 11.00’de tren garında buluşacak, Güvenpark’a kadar pedal çevirip orada iklim değişikliğiyle etkin mücadele politikacıların almadığı kararları alarak iklim için liderlik yapacak.

Türkiye, küresel iklim değişikliği ve getirdiği riskler ile iklim değişikliğiyle mücadelenin önemi ve ivediliğini resmi olarak kabul ediyor. Ancak, iş somut adımlar atıp taahhüt vermeye gelince, yıllar önce benimsediği “bekle ve gör” politikasına sıkı sıkıya sarılıyor. İklim Zirvesi’nde en üst düzeyde temsil edilecek ülkemiz bu zirvede iklim değişikliğiyle mücadele konusunda somut bir hedef ve plan ortaya koymayacak.

Yine de, kuraklıkla kavrulduğumuz, sellere boğulduğumuz, susuzluktan kırıldığımız bu yıl, siyasi iradenin küresel iklim değişikliğinin ülkemizi ne kadar yakından tehdit ettiğini görmesi, iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum konusunda somut, iddialı ve kararlı adımlar atması için bir fırsat olabilir. 2015’te müzakere masasına mutlak bir sera gazı emisyon azaltım hedefi koyması gereken Türkiye, 23 Eylül’den itibaren iklim değişikliğine bakış açısını değiştirmeli. Ülkemiz, küresel çözümün parçası olmak için kömür, petrol ve doğalgaza dayalı enerji vizyonunu bir kenara bırakmalı, enerji verimliliği, yenilebilir enerji ve iklim değişikliğine uyum politikalarını etkin bir biçimde hayata geçirmeli.

BUNU DA OKU:  Gezegenimize yönelmiş yedi tehdit

İklim Ağı Hakkında :

Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları, iklim değişikliği konusunda ortak kaygılarını ve çözüm önerilerini birlikte dile getirmek üzere “İklim Ağı”nı kurdu. İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin geri dönülemez noktaya gelmeden önce durdurulması için ortak çalışmalar yürütmeyi amaçlayan “İklim Ağı”, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Doğa Derneği, Doğa Koruma Merkezi, EUROSOLAR Türkiye (Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği Türkiye Bölümü), Greenpeace Akdeniz, Kadıköyü Bilim Kültür ve Sanat Dostları Derneği (KADOS), TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı, Yeryüzü Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Yeşilist, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), 350 Ankara gibi sivil toplum kuruluşlarının katkısı ile kuruldu.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Etkinlikler, İklim Değişikliği, Kent, Topluluklar
Köpekler için en tehlikeli 10 yiyecek

Köpeğinizden sakınmanız gerekenler.

Kapat