IFOAM başlıyor

Üç yılda bir dünyanın farklı ülkelerinde, IFOAM (Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu) tarafından düzenlenen Dünya Organik Kongresi, 13-15 Ekim 2014 tarihlerinde, Buğday Derneği ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşecek. Dünyanın dört bir yanından gelecek 1500’den fazla delegenin katılacağı kongrede, dünya organik tarımının stratejisi ve yol haritası belirlenecek. Kongrenin teması ve sloganı ise “Organik Köprüler Kurmak”.

18. IFOAM Dünya Organik Kongresi, Türkiye’nin organik tarım potansiyelini dünyaya tanıtmak ve Türkiye’de organik tarımla ilgili bilinci ve farkındalığı artırmak için tarihi bir fırsat.

Buğday Derneği, ekolojik tarım ve yaşamla ilgili çalışan kişi, kurum, kuruluş ve firmaların bir araya gelip işbirliği yapmasına ön ayak olma misyonuyla yola çıktı. Kongre sürecinde, organik tarımla uğraşanlar; en yeni teknolojileri, üretim tekniklerini ve pazarlama yöntemlerini öğrenecek ve dünyanın her yerindeki sektör paydaşlarıyla ağlar oluşturabilecek.

Organik sektörle ilgili toplam 80 oturumun yapılacağı 18. IFOAM Dünya Organik Kongresi, üç bölümden oluşuyor:

Ana Bölüm, Bilimsel Bölüm ve Uygulayıcı Bölümü.

Bölümlerin ayrıntılı programlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, çeşitli girişimlerin organik dünyaya yaptıkları katkıları vurgulayan bir dizi atölye çalışması da düzenlenecek.

Kongre boyunca, organik sektörle ilgili çalışan dünyaca ünlü dokuz ana konuşmacı, ilham verici konuşmalar yapacak:

Yemi Akinbamijo – Afrika Tarım Araştırmaları Forumu’nun (FARA) Genel Müdürü

Will Allen – “Growing Power” sivil toplum örgütü lideri, kent çiftçiliği öncüsü

Elisabeth Atangana – PROPAC (Orta Afrika Çiftçi Örgütleri Bölgesel Platformu) Başkanı, FAO Kooperatifler Özel Elçisi

Christian Felber – Yazar, Viyana Ekonomi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi

Lyonpo Yeshey Dorji – Bhutan Tarım Bakanı

Anna Lappé – organik tarım ve adil gıda savunucusu, yazar, “Small Planet Institute” sivil toplum örgütü kurucusu

Kathleen Merrigan – Eski ABD Tarım Bakanlığı Müsteşarı

BUNU DA OKU:  Çocuk istismarı insanlık suçudur, tecavüz meşrulaştırılamaz

Pat Mooney – ETC Group sivil toplum örgütünün kurucusu, yazar

Raşit Pertev – IFAD Sekreteri

Kongreden önceki iki gün boyunca, organik sektörün farklı açılardan ele alacak ve kendi alanının uzman kuruluşları tarafından düzenlenecek ön konferanslar ile tarım, ekoloji, gıda, biyolojik çeşitlilik, doğa koruma alanlarında çalışan sivil toplum örgütlerini bir araya getirecek bir Sivil Forum da düzenlenecek. Kongrenin hemen ardından ise IFOAM Genel Kurulu yapılacak.

Kongrenin medya sponsorları Açık Radyo, Atlas, EkoIQ, Hürriyet, National Geographic Türkiye, NTV, www.organic-market.info ve Yeşil Gazete. Kongrenin Altın Sponsoru Doğan Holding, Gümüş Sponsoru Yeditepe Sağlık A.Ş., Bronz Sponsoru GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve GAP Organik, Bilimsel Katılımcı Sponsoru ise Doğuş Tarımsal AR-GE. Ayrıca, kongre kapsamında yapılacak organik sergi için stant satışları da devam ediyor. standlarla ilgili bilgiler kongrenin web sitesinde mevcut.

IFOAM kapsamında Allan Savory de İstanbul’da!

Dünyaca ünlü biyolog ve ekosistem düşünürü Allan Savory, Anadolu Meraları’nın davetlisi olarak İstanbul’da. Tüm dünyada geniş yankı uyandıran Bütüncül Yönetim (Holistic Management) ve Bütüncül Planlanmış Otlatma (Holisticly Planned Grazing) yöntemlerinin yaratıcısı ve uluslararası Savory Enstitüsü’nün kurucusu Allan Savory, Savory Enstitüsü “gözesi” olan Anadolu Meraları’nın ve Ormanevi Kırsalda Sürdürülebilir Gelecek Derneği’nin işbirliğiyle 12 Ekim’den 14 Ekim’e kadar İstanbul’da olacak.

Savory, 12 Ekim pazar günü, “Doğadan İlham Alan Dahiyane Yaklaşımlarla Ekosistem Onarımcı Tarım: Bütüncül Yönetim” atölyesinde yarım gün boyunca katılımcılarla olacak. 13 Ekim günü İstanbul’da başlayan ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından düzenlenen 18. IFOAM Dünya Organik Kongresi’nde de “Organik Vizyonlar ve Eğilimler” bölümünde konuşmacı olacak.

Küresel ölçekte yaklaşık 15 milyon hektarda uygulanan Bütüncül Yönetim, arazi ve ekosistem yönetimi ve ıslahı konusunda mucizevi sonuçlar yaratmasıyla dünyanın gündemine oturdu.

BUNU DA OKU:  Sağlık Bakanlığı'nın şikayeti üzerine, Türkiye'de kansere yol açan gıdaları açıklayan Bülent Şık hakkında soruşturma başlatıldı

Çölleşmeyle mücadele, toprak ıslahı ve iklim değişikliğiyle hem mücadele, hem de iklim değişimine adaptasyon için eşsiz olanaklar sunan Bütüncül Yönetim, doğadaki örüntülere ve karşılıklı ilişkilere dair çok yeni ve bütüncül yaklaşımlar, somut araç ve uygulamalar getiriyor.

Savory Enstitüsü‘nün Türkiye ayağı olan Anadolu Meraları, bütüncül yönetimin yaygınlaştırılması, eğitimlerinin verilmesi ve pilot olarak uygulanması için Ormanevi Derneği ile işbirliği içinde.

Bütüncül Yönetim uygulanan arazilerde yaşanan değişimin fotoğrafları, raporları ve

bilimsel makaleler, bu yöntemin sunduğu olanakları gözler önüne seriyor.

Ekolojik onarım, ekonomik refah ve toplumsal adaletin aynı anda, birbirine destek

olarak yaratılabileceğini kanıtlayan Allan Savory’nin İstanbul’daki programına katılmak

için www.anadolumera.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Etkinlikler, Gıda, Gıda Gündemi, Kent, Topluluklar
İstanbul’da güvenli bisiklet yolu isteyenler buraya!

EMBARQ Türkiye desteğinizi bekliyor.

Kapat