İki adımda ununuz doğal mı test edin

Bizim evde okulların açılmasıyla, beslenme çantasına giren poğaça börekler dolayısıyla un tüketimi arttı. Bir süre evvel sevgili Evrim Yörük, unumuzda katkı var mı yok mu bunu kolayca nasıl test ederiz anlatmıştı. Bu yöntemi evde ben de denedim ve en azından çocuklarım için nasıl bir un kullandığıma dair içim rahat etti. İşte size ununuzu doğal yolla test etme yöntemi:

Ununuz doğal mı testi:

  1. İlk olarak bir bardağa su doldurup bir kaç damla tentürdiyot damlatıyoruz. Bu karışım pek tabii kırmızı olacak ama karşıyı görecek yoğunlukta olacak.
  2. Bir spatulayla tentürdiyotu yayıp düzleyerek, un ekliyoruz. Sonra bu karışımı suyu batirip karisimdan emmesini bekliyoruz. Çıkartıp birkaç dakika bekliyoruz. Eğer unda beyaz kalan yerler mevcut ise bunlar askorbik asit oluyor çünkü bu madde boyayı kabul etmezmiş.
Tabii unda başka katkı maddeleri de olabiliyor, bu yolla onlari tespit etmeniz mümkün değil. Ama en çok kullanılan katkı maddesi olduğu için en azından askorbik asit var mı yok mu test edebiliriz.
Not: Askorbik asit aynı zamanda C Vitamini olarak bilinir. Ancak sentetik askorbik asiti bizim anladığımız anlamdaki C Vitaminiyle karıştırmamak gerekir. Askorbik asit unda kaliteyi arttırmak için kullanılır ve gluten oluşturur. Bu yüzden de çölyak hastaları için bilhassa önemlidir.

BUNU DA OKU:  Daha fazla tüketmeniz gereken 6 süper gıda
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Yeme İçme
Meyvenizi böcek ilaçlı mı yersiniz?

GDO'suz beslenelim, sağlıklı yiyelim derken dikkat etmemiz gereken bir nokta daha var: Tarım ilaçları.

Kapat