‘İki Teker Hürriyet’le tanışın

‘İki Teker Hürriyet’ bir bisiklet turu. Boran Ovayolu “İdealler daha güzel yarınlar içindir,” diyen abisine kulak vermekle kalmamış, onları hayata geçirmek için yola da koyulmuş.

Boran Ovayolu, Mersin Üniversitesi‘nde Şehir ve Bölge Planlama bölümünde okuyor. Hayat pek bütünlüklü olunca kentlere ve yaşama dair derdi olan Ovayolu‘na İki Teker Hürriyet turunun amacı sorulduğunda da “Doğayı önemseyen ve koruyan, kaliteli yaşam standartları olan ve içinde yaşayan canlıların hür yaşadığı kentler için pedallıyorum,” diyor.

10550907_1511561959058003_7528513081934617406_n

İki Teker Hürriyet’e dair bilgilendirmeye geçmeden önce bir ‘gözlük’ önerim olacak, dilerseniz onu takın devam ederken. Genelde Boran gibi arkadaşların yaptığı işleri gördüğümüzde bir şekilde verdiğimiz tepki “Oh, hayat sana güzel,” oluveriyor. İşte önerdiğim gözlüğü takınca hayatın aslında size de güzel olabileceğini görüyor, yalnızca bu projelerle tanışmakla kalmayıp kendi güzelliğinizi nasıl var edebileceğinizi de düşünmeye başlıyorsunuz.

Gözlüklü ya da gözlüksüz devam ederek daha yakından tanıyalım.

Tur nereden nereye?

Boran Ovayolu’nun turu tek başına gerçekleştirecek şekilde kurguladığını söyleyeyim. Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’ni kapsayan bir rotayı izleyerek Mersin’den İstanbul’a doğru yol alıyor. Rota ve belirlediği duraklar da şöyle:

MERSİN – Taşucu – Bozyazı (Tekeli) – Anamur – Gazipaşa – Alanya – Manavgat – Antalya – Olympos – Demre – Kaş – Fethiye – Dalaman – Akyaka – Marmaris – Datça – Bodrum – Didim – Kuşadası (Özdere) – Urla – Alaçatı – Çeşme – İzmir – Ayvalık – Edremit (Akçay – Altınoluk – Ezine – Çanakkale – Gelibolu – Lapseki – Bandırma – İSTANBUL

Ne yiyor, ne içiyor, nerede kalıyor?

Konaklama işini 4 gün çadırda, 1 gün de pansiyon ya da yereldeki bir tanıdıkta kalma şeklinde kurgulamış. Ama genellikle kamp kuruyor.

BUNU DA OKU:  Bisiklet park etme teknolojisinde son nokta

Beslenme meselesine dair şöyle açıklık getiriyor:

Genellikle yerleşim yerlerinde karbonhidrat ve protein ağırlıklı yemek yiyorum. Günlük (dinlendiğim günler hariç) vitamin tableti içiyorum. Sabah kahvaltısını domates, biber, salatalık ve peynir ağırlıklı yapıyorum. Çadır dışında kaldığım yerlerde yumurta yemeye çalışıyorum. Genellikle meyve yiyorum. Powerade ve soda içiyorum. Su çok fazla tüketiyorum. Bisikletimin üzerindeki iki mataradan hariç bagajımda da bir tane fazladan su bulunduruyorum. (Susuz kaldım çünkü Karatepe yokuşunda, ama sağ olsun tırdan su takviyesi yaptım.)”

10344834_1517992858414913_1202120544114730240_n

Yanında neler taşıyor?

Mobilitesini ve yollarda geçireceği zamanı düşününce bu de merak uyandıran sorulardan biri elbette. Şöyle bir listesi var:

Sağlık çantası (Supradyn ya da vitamin tableti, kas gevşetici, antiseptik jel, oksijenli su, sargı bezi, Bepanthol, Refrol, yarabandı, tentürdiyot), şampuan, diş fırçası ve macun, deodorant, güneş kremi, sinek kovucu.

Kıyafetler, çadır, mat, şişme yastık ve kişisel küçük eşyalar.

Teknik ekipmanlar: Patlak takımı, yedek lastik, alyans takımı, pompa ve disk fren kilidi, bisiklet kilidi.”

Pedallamaya dair bilgiler

Mevsim yaz, yola çıkılan yer Akdeniz, sıcaklık ve nem oranları tahmin edilebilir durumda. Hal böyle olunca Ovayolu pedallamak için günün erken saatlerini tercih ediyor. Genellikle sabaha karşı saat 5.00-11.00 arası yol alıyor. Eğer istediği yere ulaşamadıysa da 16.00- 20.00 arası pedallıyor. Öğle saatlerinde sıcaktan dolayı sürmemeyi tercih ederken akşamüstü de batıya pedalladığı için güneşi karşıdan almanın onu zor durumda bıraktığını belirterek genelde akşam da sürmemeye dikkat ettiğini belirtiyor. Gece sürüşü yapmıyor olması ise sanıyorum akıllarda pek soru işaretine yer bırakmıyor.

Yol her vakit düz gitmiyor. Yokuşlar ve rampalarla karşılaştığında bir tempoyla çıkıyor. “Belirli bir ivme yakaladıktan sonra ayaklarım alışıyor. İlk başlarda ayaklarım çok fazla ağrıyor. Ama 20 km sonra alışıyor ve ısınıyor,” diyor. Tekerim patladığında ise kendi yapıyor.

BUNU DA OKU:  Başka bir kurye mümkün

10446659_1517993368414862_2847527884127808188_n

Gelelim sponsorlara

Sponsorsuz yapabiliyorsunuz ne ala. Boran Ovayolu turunu sponsorlarla gerçekleştirenlerden. Ana sponsoru Özel SANKO Üniversitesi. Tura göz attığınızda karşılaşacağınız fotoğraf ve videolar konusunda teknik ekipman konusunda da abisi “Atölye Hüseyin Ovayolu” yardımcı oluyor. İşin neredeyse olmazsa olmazı haline gelen sosyal medya yönetimi konusunda da destek alıyor. www.ikitekerhurriyet.com ve İki Teker Hürriyet sosyal medya takip ve yönetimi ise “Fagus Media” sponsorluğunda gerçekleşiyor.

Ve son olarak…

Boran Ovayolu’nun yola koyulduktan sonraki hissiyatına da kulak verelim:

Tur’un ikinci günü Büyükeceli – Aydıncık arasında Karatepe diye bir yokuş var. Çok uzun değil. 8 km falan. Sonra daha uzun yokuşlar çıktım. Ama gün sonunda çıktığım için çok yordu beni. Sıfır rakımdan 500 metreye tırmandım. Deniz kenarında iken bulutların arasına çıktım. Göğsüme bulutlar çarptı. Kan ter içindeydim. Nasıl çıktım kendimde şaşırdım. Ne yapıyorum dedim? Yolda kimse yok. İftar vakti 15 dakika yoldan araba geçmedi. Bir taraf yeşil bir taraf masmavi Akdeniz. O an hissettiklerimi yaşamak için çıktım bu yola. Zor mu ? Çok zor. Bıktıran yerler oldu. Ama çok güzel insanlar tanıdım. Kendimde çok yeni şey fark ettim. Kendimi buldum. Hür olduğumu, yaşadığımı hissettim ve 6 sene önce hedeflediğim idealimi gerçekleştiriyorum ve benim bu ideallimin gerçekleşmesinde çok büyük etken olan Abim Hüseyin’in sözü ile bitireceğim: ‘İdealler daha güzel yarınlar içindir.’”

Daha güzel yarınlara…

Tura dair güncellemeleri takip edebileceğiniz hesaplar:

facebook.com/ikitekerhurriyet

twitter.com/2tekerhurriyet

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla İyi haberler, Kent, Topluluklar
Yaşayan 11 yeşil tasarım

Yaşadığınız çevrenin sizin elinizi kolunuzu bağlayan, doğayla aranızdaki bağın zayıflamasına ve sizin soluk almanızın zorlaşmasına neden olan halinden uzaklaşmak aslında...

Kapat