İklim değişikliği ve doğal felaketler kadınları erkeklerden daha çok etkiliyor

Birleşmiş Milletler’e göre iklim değişikliği yüzünden göç etmek zorunda kalanların %80’ini kadınlar oluşturuyor. Rapora göre aile için yiyecek ve yakacakları sağlayan ve çocukların bakımını üstlenen kadınlar bu yüzden sel ve kuraklık durumlarında daha çok zarar görebiliyor.

2015 yılında imzalanan Paris Anlaşması da aynı şekilde kadınların iklim değişikliğinden orantısız bir şekilde etkilendiğini belirtmiş, kadınlar için özel projeler geliştirilmesini anlaşmanın bir parçası yapmıştı.

Küresel bir problem

%90’ı iklim değişikliği yüzünden kaybolan Chad Gölü’nün bulunduğu Orta Afrika’da, özellikle göçmen yerel halklar bu tehlikeyi en ağır şekilde hisseden kadınları içeriyor. Gölün kıyısı çekildikçe içme suyu toplayan kadınlar kilometrelerce daha uzun yolları geçmek zorunda kalıyor.

Bununla beraber iklim değişikliğinden sadece kırsalda yaşayan kadınlar etkilenmiyor. Küresel olarak baktığımızda, kadınlar fakirlikten daha çok etkileniyor ve erkekler ile karşılaştırıldığında sosyoekonomik özgürlük konusunda geride kalıyorlar.

Bu durum kilim değişikliği ve küresel ısınma yüzünden ortaya çıkabilecek, altyapıyı ve ekonomiyi etkileyen felaketlerde, kadınların sahip olduklarını yeniden kazanmasını zorlaştırıyor.

Doğal felaketlerde kadına olan şiddet artıyor

2005’de gerçekleşen Katrina Kasırgası’ndan sonra Afrikalı Amerikalı kadınlar Louisiana eyaletinde en çok etkilenen grup oldu. Özellikle bekar anneler, şehirdeki fakir ailelerin yarısını oluşturdu. Deniz seviyeleri yükseldikçe, deniz seviyesine yakın olan New Orleans gibi şehirler de benzer bir risk altında kalabilir.

Uzmanlar bu gibi sıradışı doğal felaketlerde acil barınma kaynaklarının kadınları ve ihtiyaçları olan sıhhi malzemeleri destekleyecek şekilde planlanması gerektiğini savunuyor. Doğal felaketler sonrasında kadınlara olan şiddetin ve hatta cinsel saldırıların arttığı belirtiliyor.

Doğal felaketler kadınların yaşam süresi beklentisini kısaltıyor

Oxfam 2004’de Sri Lanka, Endonezya ve Hindistan’da yaşanan tsunamiler sonrası, kurtulan kadınların sayısının erkeklerin 3’te 1’i olduğunu belirtiyor. Her ne kadar bunun sebebi kesin olmasa da, yapılan araştırmalar kadınların çocuklarını ve akrabalarını kurtarmak isterken tahliye süresini kaçırdıklarını öne sürüyor.

BUNU DA OKU:  Yenilenebilir enerjiye geçmek için 4 önemli sebep

Bir başka araştırma ise 20 yıl boyunca yaşana doğal felaketleri incelediğinde, kadınların yaşam süresi beklentisinin erkeklere göre kısaldığını, daha çok kadının daha erken yaşlarda öldüğünü ortaya koyuyor. Kadınların sosyoekonomik gücünün daha fazla olduğu ülkelerde bu fark azalıyor.

Dünyanın yarısı

Bu araştırmaları göz önüne alan hükümetler ve organizasyonlar kadınların seslerinin yapılan planlarda ve politikalarda daha çok duyulmasını sağlamaya çalışıyor. Birleşmiş Milletler her ne kadar cinsiyetler için özel projeler üretilmesinin altını çizse de, ulusal ve küresel iklim anlaşmalarını yapan gruplarda kadınların temsil oranı %30’un altında.

 

Çevre bilimi uzmanı Diana Liverman, iklim anlaşmaları erkekler yaptığı için ortaya çıkan maddi kaynakların daha çok erkeklere aktarıldığını öne sürüyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) için çalışan Liverman, IPCC’nin kadınların sesini artırmayı hedeflediğini ve yayınlanacak yeni raporda çalışmak için seçilen kişilerin %25’inin kadın olduğunu belirtiyor.

Dünya Ekonomik Forumu için yerel halklarda kadınların durumunu inceleyen Hindou Oumarou Ibrahim dünyanın yarısının kadın olduğunu ve önemli kararlarda kendilerinin de bulunması gerektiğini belirtiyor. İbrahim iklim değişikliğinin için yapılan savaşın güç için değil hayatta kalmak adına olduğunu hatırlatıyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Her eve lazım: Bu bitkiyi öldürmek yetiştirmekten daha zor

Evde bitki yetiştirme konusunda pek becerikli olmayanlar için tırmanıcı türde bir bitki önerimiz var: Philodendron

Kapat