İklim mücadelesine ışık tut

Her gün biraz daha ısınan, kirlenen ve doğal kaynakları tükenen gezegenin geleceği için 19 Mart Cumartesi günü 20:30-21:30 arasında bir saatliğine ışıklarımızı kapatıyoruz. Sen de iklim mücadelesinde bize katılmak için bu cumartesi akşamı ışıklarını kapatarak Dünya Saati’ne katıl!

Dünya Saati (Earth Hour), iklim değişikliği sorununa dikkat çekmek için düzenlenmiş dünyanın en büyük çevre etkinliklerinden biri. Yüzlerce kentte, milyonlarca insanın bir saatliğine ışıklarını kapatarak küresel iklim değişikliğine dikkat çektiği Dünya Saati, 2007 yılında Avustralya’da başladı. WWF’in organizasyonuyla kısa sürede 7 kıtada 150’den fazla ülkeye ve 7 binden fazla kente yayıldı.

Bu yıl onuncusu hayata geçirilecek etkinlik kapsamında, kentleri ve ülkeleri temsil eden anıtsal yapılar başta olmak üzere binlerce binada ışıklar bir saatliğine kapatılacak. Tüm dünyada büyük yankı uyandıran Dünya Saati’ne 2015 yılında, Türkiye de dâhil olmak üzere, 172 ülke, 7 binden fazla kent ve 2 milyardan fazla insan katıldı. Paris’teki Eyfel Kulesi, Londra’daki Buckingham Sarayı, Barselona’daki La Sagrada Familia, Vatikan’daki St.Peter Bazilikası, Rio de Janeiro’daki İsa Heykeli, Newyork’taki Empire State Binası ve Times Meydanı, Rusya’daki Kremlin Sarayı ve Mısır’daki piramitler kampanya için ışıklarını kapatan 10 bin yapıdan sadece bazıları.

Türkiye’de Dünya Saati
Türkiye’de Dünya Saati etkinliği WWF-Türkiye’nin organizasyonunda düzenleniyor. 2010 yılından beri bir saat boyunca ışıkları kapatılan Boğaziçi Köprüsü’ne 2012 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü eklendi. Son beş yıl içinde Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı, Dolmabahçe Sarayı ve Saat Kulesi, İzmir Saat Kulesi, Sultanahmet Cami ve Ortaköy Camii gibi anıtsal yapılar kampanyaya katıldı ve Dünya Saati’nin önemli sembolleri arasında yerlerini aldı. Her yıl yeni anıtsal yapıların eklendiği kampanyaya anıtsal yapılar dışında 44 valilik/belediye ve 400’den fazla kurum katılıyor. Dünya Saati hem ulusal hem de uluslararası medyada büyük ilgi uyandırıyor.

Ne yapabilirsiniz?
İklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla başlayan bu hareket, artık bir saatin de ötesine geçerek tüm çevre sorunlarının gündeme getirilebileceği, tüm yıla yayılan bir tartışma zemini yaratıyor. Dünya Saati gezegenimizin sıkıntılarını dile getirmek ve çözüm önerileri sunmak için önemli bir fırsat.

BUNU DA OKU:  Panda Dükkan'ın yeni çantalarını gördünüz mü?

Ülkemizde küresel iklim değişikliği konusunu geniş kitlelere ulaştırmayı başaran Dünya Saati, katılımı her yıl daha da artırmayı hedefliyor. Bu nedenle, 19 Mart 2016 Cumartesi günü 20.30-21.30 saatleri arasında herkesi ışıklarını bir saatliğine kapatarak iklim mücadelesine bir ışık tutmaya çağırıyoruz.

19 Mart’ta ışıklarınızı kapatmayı ve bu siteden katılımınızı onaylamayı unutmayın. Dünya Saati gecesi çektiğiniz fotoğrafları #DünyaSaati etiketiyle sosyal medya hesaplarınızdan yorumlarınızla birlikte paylaşıp bu küresel hareketin parçası olabilirsiniz!

Dünya Saati’ne katılmak için buraya tıklayın.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği
Ekonomi 2.0: Geleceğin ekonomisini beraber keşfedelim

Döngüsel ekonomi ve paylaşım ekonomisi gibi örnekler ile global ve tüketim odaklı ekonomik model bu aralar yeniden şekil alıyor.

Kapat