İnternetten Kamusal Veriye Ulaşma Rehberi ücretsiz olarak yayında
Gazeteci Elif İnce’nin hazırladığı İnternetten Kamusal Verilere Ulaşma Rehberi, Ekoloji Kolektifi tarafından yayınlandı. Bu rehber kamusal verilere ulaşmak isteyen yurttaşların işini kolaylaştırmak için hazırlandı.
TIKLAYIN: Türkiye’de Üreyen Kuş Atlası ücretsiz olarak yayında
Rehberde anlatılan kaynakları kullanarak herhangi bir vatandaş bir ‘şirketin ortaklarını ve sermayesini, bir ihalenin hangi şirkete ne kadar tutara verildiğini, bir termik santralin lisans başvurusunun durumunu, yaşadıkları ilin güncel hava kalitesi değerlerini, fay hatlarının yerlerini, belediyesinin neye bütçe ayırdığını, civarında korunan doğal alanlar ve tescilli kültür varlıklarını, hatta en yakındaki anıt ağacın yerini, yaşını ve türünü’ öğrenebiliyor.
Ekoloji Kolektifi’nden yapılan açıklamada sadece mesleki olarak bu konularla ilgilenenler değil, merak duygusunu önemseyen herkese çağrı yapıldı: “Devletlerin, kurumların bilgiye erişimi kısıtlamaya çalışması, hiçbir veriye ulaşamayacağımız anlamına gelmiyor. Kamusal veri kaynaklarını, bilgiye ulaşma yollarını ve haklarımızı bilmek, bunları kullanmak ve geliştirilmesini talep etmek, kurumlar üzerinde bu yönde baskı oluşturmak önemli. Bu meselelerle sadece mesleki olarak ilgilenenleri değil, çevresini keşfetmek isteyen ve merak duygusunu önemseyen herkesi bekliyoruz!”
İnce rehberi hazırlarken kamusal kaynaklara ek olarak, uydu görsellerine ulaşabileceğiniz üç özel kaynağı da (Google Earth, Forest Watch, Light Pollution Map) inceledi. Rehberle ilgili diğer detaylar ise şöyle aktarıldı:
“Kaynakları 2019 Ocak itibarıyla kullanmayı denedik, çalışmayan, çok sık hata veren veya az veri içeren kaynaklara yer vermedik. Eklediğimiz kaynakların da zor kullanılan ve geliştirilebilecek unsurlarına kısaca değindik.
“Rehberin dijital versiyonunda kaynakları, metnin içindeki bağlantılara tıklayarak açmak mümkün. Ancak site adresleri sıklıkla değiştiği için kurumların ana sayfasından kaynaklara nasıl erişilebileceği de anlatıldı.
“Devletlerin, kurumların bilgiye erişimi kısıtlamaya çalışması, hiçbir veriye ulaşamayacağımız anlamına gelmiyor.
“Kamusal veri kaynaklarını, bilgiye ulaşma yollarını ve haklarımızı bilmek, bunları kullanmak ve geliştirilmesini talep etmek, kurumlar üzerinde bu yönde baskı oluşturmak önemli.
“Örneğin belediyelerin internet sitelerinde sundukları veri arasında ciddi fark var, bazılarında güncel imar bilgileri, imar planları, belediye meclisi kararları ve ihale ilanları gibi bilgiler paylaşılırken diğerlerinde paylaşılmıyor. Herkes kendi belediyesinden bu bilgilerin internet üzerinden güncel ve kolayca erişilir şekilde sunulmasını talep edebilir.”
İnternetten Kamusal Veriye Ulaşma Rehberi’ni buradan indirebilirsiniz.
Kaynaklar:
Diken
Bianet
Ekoloji Kolektifi
Yorumlar kapatıldı.