Temiz beslenme nedir? Temiz beslenme kavramını yakından inceleyelim

Temiz beslenme elitist veya moda akımı bir sözcük gibi görünebilir ama temiz gıda tüketmek hepimizin benimsemesi gereken bir akım. Peki eğer hepimizin benimsemesi gereken bir akım olduğunu kabul ederek konuya yaklaşırsak temiz beslenme tam olarak ne anlama geliyor?

En temelinde, temiz beslenmenin, sağlıklı yiyecekleri tüketmekle ilgili olduğunu söyleyerek başlayabiliriz. Bu sağlıklı yiyecekler grubuna da , mümkün olduğu kadar doğal hallerine yakın besinler, minimal işlenmiş ve katkı maddeleri ve sentetik kimyasallar içermeyen yiyecekleri sayabiliriz. 

Aslında temiz beslenmek yeni bir kavram değil. Eskiden “sağlıklı gıdala” ya da “besleyici gıdalar” olarak adlandırılıyordu ya da diyetlerimize kimyasal içeren paketli gıdalar girmeden önce, sadece düz eski bildiğimiz “yemek” ti. Ancak, gıda sistemimiz kimyasal şirketleri ve ultra işlenmiş gıda üreticileri tarafından ele geçirildiğinden beri, ayırt edilmesi gerçekten önemli hale geldi. Ancak temiz beslenmeyi tam olarak nasıl hayatımıza uygulayacağımızla alakalı soru işaretleri var.Bu sebeple, temiz beslenmeyi kolayca hayatınıza katmanız için 12 önerimiz var.  

#1 Açken yiyin, doyduğunuzda durmayı alışkanlık haline getirin

Hangi diyetin sizin için daha iyi olacağını sorgulayıp deneyin. Vücudunuz için ideal bir diyet bulduğunuzda vücudunuz olumlu yanıt verme konusunda gecikmez. Bu sayede ne zaman yemeniz ne zaman durmanız gerektiğini keşfedin.   

#2 Mümkün olduğunda organik temiz besinler seçin

Bütçeniz sizi sınırlarsa, her ay farklı bir besin grubunda organiği tercih edebilirsiniz. Bir yerden başlarsanız sonrasının daha kolay geleceğinden emin olabilirsiniz. 

#3 Günde en az iki litre su içmeye gayret gösterin

Su tüketiminiz sayesinde tükettiğiniz gıdaların faydaları vücudunuza çok daha iyi yansıyacak. 

#4 Etiket okumayı alışkanlık haline getirin

Temiz yiyecekler yalnızca bir veya iki bileşen içerir. Uzun bir içerik listesi olan herhangi bir ürün insan yapımıdır ve temiz bir diyetin parçası olarak kabul edilmez.

BUNU DA OKU:  Her 300 kişiden biri sabah 05:30'dan önce uyanıyor

#5 İşlenmiş ve rafine yiyeceklerden kaçının

Bu madde beyaz un, şeker, ekmek ve makarna içerir. Bunun yerine kepekli tahıllar gibi karmaşık karbonhidratların keyfini çıkarın. Bu temiz beslenme düşmanlarından kaçının.

#6 Düşmanlarınızı tanıyın

Trans yağlardan, kızartılmış yemeklerden veya şeker oranı yüksek herhangi bir şeyden uzak durun. Koruyucu maddeler, renk katkı maddeleri ve toksik bağlayıcılar, dengeleyiciler, emülgatörler ve yağ değiştiricilerden kaçının. 

#7 Sağlıklı yağlar tüketin

Her gün temiz beslenmenize eklenmiş temel yağ asitleri bulundurmayı hedefleyin.

#8 Porsiyon boyutları hakkında bilgi edinin

Standart porsiyon boyutlarını öğrenin ve bu miktarları aşmamaya çalışın. Temiz yemek yerken, diyet kalitesi kadar miktarla da ilgili olduğunu unutmayın.

#9 Karbon ayak izinizi azaltmayı hedefleyin

Mevsimsel ve yerel olan ürünleri yiyin. Her ay yayınladığımız bu ayın sebze ve meyveleri listelerinden ilham alabilirsiniz. 

#10 Dikkatli yeme alıştırması yapın

Asla yemek yerken acele etmeyin. Yiyecekler, tadı alınarak tüketildiğinde en iyisidir. Her lokmanın tadını çıkarın!

#11 Gittiğiniz yere yemeğinizi götürün

İş veya geziler için bir soğutucu paketleyin, böylece hareket halindeyken her zaman temiz yiyecek tüketebilirsiniz.

#12 Yemek ritüelini bir sevgi paylaşımı haline getirin

Yemek, aynı zamanda sevdiklerinizle paylaşılması gereken sosyal bir bağdır. Takım olarak temiz yemek yiyerek ailenizin yaşam kalitesini kendinizle birlikte yükseltin.

Kaynaklar:
TreeHugger
Clean Eating Mag

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Sinem Uğurdağ

Istanbul’da başlayan hayat yolculuğum farklı kıtalarda yaşadığım uzun soluklu deneyimlerle birlikte tüm heyecanıyla devam ediyor. Yoga, kamp, fotoğraf, müzik festivalleri ve yemek yapmak vazgeçemediğim ve nerede olursam olayım hayatıma renk katan ilgi alanlarım. Bunların yanı sıra, doğayla ilişkimi her geçen gün daha da güçlendiriyorum; farklı coğrafyaları gözlemledikçe dünyamızın tabiatına hayranlığım artıyor. Herkesin önce kendi bedenine sonra etrafındaki canlılara karşı sorumlu olduğuna ve bunun bilincinde olan her bireyin farkındalık yaratması gerektiğine inanıyorum.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, Kişisel Bakım, Spor, Yeme İçme
Türkiye 2019’un kaynaklarını tüketti, bugünden itibaren 2020’den yiyoruz

Her yıl daha erken tarihte yaşanan Limit Aşım Günü bu yıl Türkiye için 27 Haziran olarak belirlendi. Yalnızca altı ayda...

Kapat