“İstanbul uyan, kabusun gerçek oluyor” kampanyamızın son durumu hakkında

Değerli destekçilerimiz,

30 Ekim 2012’de İstanbul’u seven ve kendini buraya ait hissedenler olarak başlattığımız “İstanbul uyan, kabusun gerçek oluyor” kampanyasında gelinen son durumu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu farkındalık kampanyası çok kısa zamanda farklı mecraların da araştırmalarıyla gittikçe büyüdü.

Bildiğiniz üzere, Fatih Ormanı‘nın yanı başında 320.000 metre karelik beton bir yapılaşmanın ormanımıza vereceği zarardan duyduğumuz endişeyle başladığımız kampanyamız çok kısa bir zamanda 40.000 imzayı aşmıştır. Hassasiyetimiz günümüz İstanbul’unun her geçen gün yeşili daha da yok eden bir biçimde büyümekte ve kendine özgü kültüründen uzaklaşmakta olmasından kaynaklanıyor. Maslak 1453 projesinin gerektirdiği altyapı, enerji ve ulaşım ihtiyacı ister istemez yanı başındaki ormanın yapısını değiştirecek ve biz İstanbulluların yeşil alanları azalacaktır.

fatih_ormani_projesine_buyuk_tepki_h17527

Kampanyamız iki günde neredeyse 30.000 imza topladı. Kampanyamızın başlamasının ardından Sayın Ağaoğlu, katıldığı Siyaset Meydanı programında bir açıklama yapmak durumunda kaldı ve ormanda tek bir ağaç bile kesmediklerini söyledi. Bu açıklamaların hemen ardından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, “ormanın kullanım haklarının kendisinde olduğunu iddia eden” Ali Ağaoğlu’na bir açıklama yaparak böyle bir hakkın tahsis edilmediğini kamuoyuna duyurdu.

5 Kasım itibarıyla “Fatih Ormanları’nın kullanım hakkı bizde” ibaresi Maslak 1453 internet sitesinden kaldırıldı. Dahası, Maslak 1453’te ev sahibi olanların açık alan etkinlikleri için kullanması planlanan ‘MyForest‘ orman projesi de internet sitesinden çıkartıldı. Tüketici Örgütleri Federasyonu, yanıltıcı reklam yayınladıkları gerekçesiyle Ağaoğlu Holding’e dava açtı. En son olarak ise USGBC’ye bir grup mimar tarafından yapılan başvuru sonucunda internet sitesinden “Leed Gold Sertifika adayı” logosunu da kaldırıldı.

Bütün bunlar sadece bir hafta içinde kampanyanın yarattığı etki ile gerçekleşti. Yeşilist ekibi olarak, bizim gibi bu konuya duyarlı binlerce kişinin sesi duyurabildi ve Yeşilist bunun sadece bir başlangıç olduğunu düşünüyor. Türkiye’nin gündemi bu konu üzerine yoğunlaşmış durumda ve her gün bu proje hakkında yeni şeyler ortaya çıkıyor. Yeşilist, gündem bu kadar sıcakken Maslak 1453 üzerindeki baskıyı artırmak için çalışıyor.

BUNU DA OKU:  Ne kadar yeşil tüketiyoruz?

Kampanyamız şu anda 43.000 imzayı geçmiş durumda ve her geçen dakika artmaya devam ediyor. Böyle giderse, sizin de desteğinizle kampanyamızdaki değişim talebi gerçekleşebilir ve tarih yazılabilir.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gündem, Kent, Mimari, Yeşil alanlar
Yeşil aklamadan (greenwashing) kendinizi koruyun!

Doğa dostu olmayan şirketlerin bunu bir reklam unsuru olarak kullandıklarını görüyoruz.

Kapat