Istranca ormanlarına kuvarsit ocağı tehdidi

Kuzey ormanlarının önemli bir parçasını oluşturan Istranca ormanları, kuvarsit ocağı tehdidi ile karşı karşıya. Tekirdağ İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü maden şirketinin ÇED başvurusunu uygun buldu. Şimdi gözler inceleme ve değerlendirme için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda.

Biz de bu süreçte neler yaşandığını ve 20 Nisan’da gerçekleştirecekleri ‘Doğa Yürüyüşü’nü Saray Doğayı Koruma Derneği’nden Ozan Çoban ile konuştuk.

Kuvarsitin direnci oldukça sağlam, öğütülmesi oldukça güç ve pahalı bir kayaç olduğunu söyleyelim. Ve bu yazı yayına hazırlandığı sırada Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikler ile ormanlık alanlarda enerji üretim santralleri, petrol ve doğal gaz boru hattı, petrol ve doğal gaz arama tesislerinin kurulmasına izin verilmesinin önünün açıldığını da ekleyerek söyleşiye geçelim.

Ocağı açmak istedikleri yer tam olarak neresi? Nasıl bir doğal yapısı var?

Güngörmez, Ayvacık ve Bahçeköy yerleşimlerinin kesiştiği ormanlık alanda maden faaliyeti yürütülecek. Yolu Kıyıköy’e düşmüş herkesin içinden geçtiği, sağlı sollu meşe ve kayın ormanları ile çevrili güzel bir orman köyü. O ormanlar aynı zamanda geyiklerin, karacaların, kurtların, yaban domuzlarının evi. Hatta Ergene nehrinin kaynağından yayılan dereler hala su samurlarının yaşayabildiği, bugüne dek korunabilmiş ender yerlerden biri. İğne ada-Kıyıköy-Çilingoz hattında ve Kuzey ormanlarının tam kalbinde yer alıyor. Yerel halk bu ormanlık alanda manda yetiştiriciliği, arıcılık ve mantar toplama gibi ekonomik faaliyetlerde de bulunuyor.

10151878_10202262374335470_443716847_n

Peki kuvarsit ocağının yapımı ne zaman yerelin gündemi haline geldi?

Şirket yetkililerinin ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi uyarınca yapmaları zorunlu olan ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ ile gündeme taşındı. Toplantıyı 27 Mart’ta gerçekleştirmek istediler, ancak köy halkının yoğun muhalefeti sebebi ile toplantı gerçekleştirilemedi. Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerince de bu durum tutanaklara geçirildi.

BUNU DA OKU:  Bu Benim Balığım!

Köy halkının yoğun muhalefetinin kaynağına ne yer alıyor?

Maden sahası Istranca (Yıldız) ormanlarının merkezinde yer alıyor. Bu alanlar haftasonları yerel halkın dinlenme ve gezinti alanları. Üç köy yerleşimine birkaç kilometre mesafede olması, maden çıkarma faaliyetinin dinamitle patlatma yöntemi ile yapılacak olması ve çıkartılacak kuvarsit madeninin insan ve doğa üzerindeki etkileri araştırılıp öğrenildikten sonra ciddi bir muhalefet oluştu. Özellikle tüm sürecin olası etkilerinin ortaya konulması oldukça etkileyici oldu. Maden çıkarma işlemlerinin dinamit patlatma yöntemiyle gerçekleştirileceğini, bu patlamalar sebebiyle; bölgenin yoğun kanserojen toza ve gürültü kirliliğine maruz kalacağını, bu alandaki evlerde derin çatlaklar oluşabileceğini ve patlatmalar sırasında ormanlarımızın ciddi yangın tehlikeleri ile karşılabileceğini gördük.

Bölgede yaşayan ve nesli koruma altına alınmış karaca, geyik, su samuru gibi canlıların doğal yaşam alanlarının yok olacak. Orman ve orman içinde yer alan gölet, akarsu kenarları gibi alanları konaklama yeri olarak seçen göçmen kuşların göç yolarını değiştirme ve bir çok göçmen kuş türünün bu sebepten dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalma ihtimali söz konusu. Trakya’da 73 içme suyu rezervinden, şu an sadece 6’sı kullanılabilir durumda ve bu su rezervleri yapılması planlanan kuvarsit ocağının etki alanı içinde yer alıyor. Trakya’mıza (dolayısıyla İstanbul’a da) içme suyu sağlayan tüm bu su rezervlerinin kuvarsit tozu ile kirletileceğini ve içme sularımıza zehir bulaşma ihtimalinin olması korkutucu. Bu sebeple derhal bir dernek kurulması ve maden ocağına karşı mücadelenin tek bir merkezden koordineli bir şekilde yürütülmesini hedefledik. Saray Doğayı Koruma Derneği de böylelikle kurulmuş oldu.

566

Derneğiniz amaca yönelik kurulmuş yeni bir dernek o zaman?

Derneğin kurulmasına kuvarsit ocağı kurulması girişimi vesile oldu, evet. Aslında bu girişimin 3. Köprü projesinden, İğneada’ya kurulması planlanan termik-nükleer santral projelerinden, Kıyıköy Liman projesi ve İstanbul Metropol planlarından bağımsız olmadığını görüyoruz. Bu anlamda amacımız sadece Güngörmez’in çevresindeki katliamları durdurmak değil, bir yandan da bölge halkını tüm Trakyada’ki doğa katliamlarına karşı bilinçlendirmek.

BUNU DA OKU:  Kentsel tarım alanları yok edilirken: Gümüşdere

Yerel yönetimler nasıl bir tutum sergiliyor?

Gerek Muhtarlıklar gerekse köylerin bağlı bulundukları Saray Belediyesi konuya oldukça duyarlı ve ilgili. Örneğin, maden şirketinin ‘Belediye mücavir alanlarında faaliyet’ konulu bir başka başvurusuna, Belediye meclisi “olumsuz “görüş bildirmiş durumda. 20 Nisan’da gerçekleştireceğimiz ‘Doğa Yürüyüşü’ organizasyonunu da Muhtarlıkların öncülüğünde gerçekleştirilecek. Kamuoyunun dikkatini bu güzelim ormanlara ve yapılan plansız, akıldışı bu uygulamalara çekme önerisinin onlardan gelmesi muhalefetin boyutunu da gösteriyor.

Siz bu süreçte neler yapıyorsunuz? Bakanlık’la iletişime geçmeyi denediniz mi?

Halihazırda ÇED raporu için olumlu bir karar alınmış değil. Çevre Ve şehircilik İl Müdürlüğü ÇED başvuru dosyasını uygun buldu. Şimdiki aşamada şirket tarafından hazırlanan çeşitli kurum ve kuruluşların görüşlerinin alındığı dosya, Bakanlıktaki ÇED değerlendirme kuruluna sunulmak üzere. Bizler de bu sürece uzmanlara jeoloji, orman, halk sağlığı, planlama konularında alternatif bilimsel raporlar hazırlatarak müdahil olmaktayız. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sürece olumlu yanıt vermesi durumunda hukuki bir süreç başlatma hazırlığımız da mevcut. Son olarak herkesi Muhtarlıkların öncülüğünde organize edilen; 20 Nisan Pazar günü aydınların ve sanatçıların katılımıyla Güngörmez köyünden başlayacak olan “Doğa Yürüyüşümüze” katılmaya davet ediyoruz.

Saray Doğayı Koruma Derneği’nin çağrıda bulunduğu aydınların ve sanatçıların da destek verdiği Doğa Yürüyüşü, 20 Nisan Pazar günü saat 14.00’te Güngörmez köyünden başlayacak. Güncel bilgiler için derneği buradan takip edebilirsiniz.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ekoturizm, Kent
Bu da onaylandı: Ormanlara enerji santrali ve yol izni

Ormanlık alanlar için talanın yolu tamamen açılmış oluyor.

Kapat