Kabataş’ın beton martısı sahili yok ettikten sonra iptal edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ‘ Kabataş Transfer Merkezi’ olarak sunduğu ve denize dolgu, kıyı çizgisine martı şeklinde yapı ve alt galeriler, Dolmabahçe-Fındıklı kara ulaşım trafiği beton dalış tünelleri içeren Kabataş Martı Projesini, imalatının 2’nci yılında denize yapılan beton iskelelerin ardından iptal ettiği öne sürülüyor.

Politeknik’in iletişime geçtiği Fındıklı Parkı’nda bulunan proje tanıtım ofisinin verdiği bilgiye göre iskele inşaatı sonrası yapılacak peyzaj çalışmaların ardından Kabataş Meydanı kullanıma açılacak.

Biliminsanları dikkate alınmadı

Bununla beraber uzmanlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bilimsel verileri yok sayarak başlatılan ulaşım projesinin kamu yararı taşımadığını, güvenli olmadığını ve kent dokusu ile siluetine zarar verdiğini en başından beri belirtmekteydi.

Proje alanında mart ayından bu yana tek bir çivi bile çakılmadığı, havadan görüntülenen ve işçilerin olmadığı şantiye alanında herhangi bir çalışmanın olmadığı da kaydedilmişti.

Martıya beton diyenlere dava açıldı

Proje mimarı Hakan Kıran, projenin problemleri hakkında açıklama yapan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi YK Başkanı Sami Yılmaztürk, yine Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nden Mücella Yapıcı, inşaat mühendisi Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, Cihan Uzurçarşılı Baysal, Politeknik ve Politeknik YK Başkanı inşaat mühendisi Ersin Kiriş hakkında dava açmıştı

Kabataş’a yapılan bu zararın cezasını kim ödeyecek?

Dönemin AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın ‘ustalık dönemi eserim’ diyerek seçim reklamı yaptığı projeye milyonlarca TL’lik kamu harcamasının yapıldığını ve iptal edilen proje ile halkın parasının boşa gittiğini söylemek mümkün.

Zira deniz dolgusu yapılarak ve kıyı tahrip edilerek beton iskeleler yapıldı ve Kabataş kıyısına geri dönüşü olmayan zararlar verildi. 650 metre boyunca 20 metre eninde bir alan İstanbul Boğazı’ndan alınarak kara haline getirildi.

Buna ek olarak 2 yıl süresince burayı ulaşımlarının bir parçası olarak kullanan bireylerin de hayatı ciddi anlamda zorlandı.

BUNU DA OKU:  Yeni tabiat kanununu duydunuz mu?
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Kent, Mimari
Yaşadığınız şehir siz doğduğunuzdan beri ne kadar ısındı, daha ne kadar ısınacak?

New York Times'ın Kaliforniya, Berkeley, Şikago ve Rutgers Üniversiteleri ile Rhodium Group'tan iklim uzmanları, ekonomistler ve veri çözümleyicilerle birlikte hazırladığı...

Kapat