Kaçınmanız gereken 8 kimyasal gıda içeriği

Süpermarket raflarında bulunan yiyeceklerin büyük bir kısmı işlenmiş besinlerden oluşuyor. Bu gıdaların içinde bulunan besleyici değeri olmayan kimyasalların önüne geçmek ise aslında çok basit.

Etiket okuyucu bir bilinçli tüketici olarak diyetinize besleyici değeri yüksek, zehirli kimyasallardan uzak yiyecekler ekleyebilirsiniz, önemli olan hazır gıdaların içinde bulunan kimyasalların farkında olmak.

Biz de sizin için etiket okuyan, bilinçli bir tüketici olma yolunda kaçınmanız gereken 8 kimyasal gıda içeriği listeledik.

1) Sodyum Benzoat

salad-dressing-bottles

En yaygın içeriklerden biri olan sodyum benzoat yiyeceklerde küf ve mayanın gelişmesinin önüne geçiyor. Ama yapılan araştırmalaru içeriği hücremizin enerji santrali mitokondiriyaların oksijene ulaşmasını engellediğini ve çocuklarda hiperaktiviteye yol açtığını savunuyor.

Nelerde bulunur?: Meyve suları, turşu, gazlı içecekler, hazır salata sosları, baharatlar

2) BHA & BHT ( Bütilhidroksianisol & bütilhidroksitoluen)

cerealboxes620

Okunması oldukça zor olan bu içerikler, besinlerde bulunan yağların bozulmasını engelliyor. Buna rağmen, ABD Sağlık Bakanlığı’na bağlı Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) BHT ve BHA’nın “yüksek derecede şüphe uyandıran kanser yapıcı” maddelerden olduğunu belirtiyor. Bu içeriklerin doğal alternatifi ise E vitamini olarak kabul edilmiş.

Nelerde bulunur?: Patates cipsleri, tereyağ, mısır gevreği, hazır püreler, hazır et ürünleri, kuru içecek ve tatlı karışımları, sakız…

3) MSG (Monosodyum glutamat)

mono_sodyum_glutamat

Besinleri tatlandırıcı özelliği olan bu içerik, hipotalamus’u etkilyerek, vücudun doyma sinyalinin önüne geçiyor. Leptin direncini artıran bu içerik, eksitotoksin olarak da bilinmekte, vücutta dopamin üretimini artırarak beynin haz bölgesini de etkilemekte. MSG’nin aynı zamanda karaciğer enflamasyonuna ve hücre dokularının bozulmasına da yol açtığı da gözlemlenmiş.

Nelerde bulunur?: Konserve yiyecekler, kuru sabun karışımları, donmuş yiyecekler, fast food, hazır salata sosları

4) Yapay TatlandırıcılarSugar vs SweetenerŞeker yerine kullanılan bu kimyasalların, çok yakın zamanda yapılan araştırmalarda ortaya çıkan ve sindirim sistemimizde yaşayan yararlı bakterilerin oluşturduğu mikrobiyomun yapısını değiştirdiği ve diyabet ve obeziteye yol açtığı belirtiliyor. Yapılan başka bir araştırma günde iki kutu diyet kola içen kadınların kalp sağlığını etkileyecek rahatsızlıklara yakalanma riskinin ciddi bir oranda arttığını gösteriyor.

BUNU DA OKU:  Dünya Sağlık Örgütü straforda da bulunan stireni muhtemel kanser yapıcı olduğunu açıkladı

Nelerde bulunur?: Çoğu “diyet” ürün, düşük kalorili yiyecekler Yapay tatlandırıcıların isimleri: Acesulfame Potasyum, Aspartam, Gliserol, HSH, Isomalt, Lactitol, Maltitol, Polydextrose, Sakharin, Sorbitol, Sukraloz

5) Potasyum Benzoat

bread-with-potassium-bromate

Özellikle unlu mamullerde bulunan ve E212 olarak da adlandırılan bu içerik hamuru yumuşatmak ve beyazlaştırmak için kullanılır. Kanser yapabilen bir madde olarak kabul edildiğinden Kanada, Brezilya ve Çin’de yasak olan bu içerik özellikle böbrek ve tiroid kanseri ile ilişkilendirilmekte.

Her ne kadar çoğu potasyum benzoat içeriği pişirilince yapısını kaybetse de, yapılan bazı testler ürünlerin üzerinde kalıntıların kalabileceğini gösteriyor.

Nelerde bulunur?: Hazır sandviçler, donmuş pizzalar, önceden hazırlanmış unlu mamüller

6) Akrilamid

fda-issues-softly-worded-draft-guidance-on-acrylamide_strict_xxl

120 derecenin üzerinde hızlı pişim ile üretilen bazı ürünlerde ortaya çıkan bir madde olan akrilamid, Dünya Sağlık Örgütü tarafından üzerinde çok daha fazla araştırma yapılması gereken ama ciddi şekilde şüphenilen bir kanserojen madde olarak tanımlanıyor.

Nelerde bulunur: Kızarmış patates, hazır cipsler neredeyse 120 derecenin üzerinde hazırlanan bütün gıda ürünleri

7) Sodyum Nitrit veya Nitrat

esphoto_cold_cuts_meat_nitrites-504x334

İşlenmiş yiyeceklerin içinde bulunan tuz bazlı koruyucuların, bazı araştırmalarda pankreas kanserine yol açtığı gözlemlenmiş.

Nelerde bulunur?: Peynir,Hazır et ürünleri, et ürünü içeren hazır çorbalar

8)  Mısır Şurubu (Früktoz)

6823330233_9d19945b1f_z

Mısırdan işlenmiş ve rafine edilmiş bir şeker olan nişasta bazlı bu içeriğin, yapısı ve çok tüketilen atıştırmalıkların içinde bulunduğundan diyabete, bazı durumlarda insulin direnci ve hipertansiyon belirtileri ile görülen Metabolik Sendrom’a yol açtığı bilinmektedir.

Nelerde bulunur?: Gazlı içecekler, atıştırmalıklar, konsantre meyve suları, kahve karışımları

Kaynak: WebMD, LiveScience, University Of Chicago,US National Library of Medicine National Institutes of Health

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, Kendin yap, Kişisel Bakım, Şifa, Yeme İçme
Karda yürüme problemine Almanlardan çözüm: Penguen Yürüyüşü

Karda düşmeye penguenleri taklit etmek çözüm olabilir mi?

Kapat