Kanal İstanbul’a internet üzerinden nasıl itiraz edebilirsiniz?

Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunun onaylanmasının ardından bugün İstanbul’da ÇED raporuna itiraz dilekçeleri vermek üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri toplanan vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.

350.org, İstanbul’un doğasına zarar verecek olması, su rezervlerini yok edeceği, rant projesi olması, hayvanları yaşam alanlarına geri alınamaz zararlar vereceği gibi nedenlerle tepki gören projeye itiraz etmek isteyen vatandaşlar için bir rehber hazırlamış.

Projenin ÇED raporuna itiraz etmez isteyen vatandaşların takip etmeleri gereken adımlar şöyle:

1- Adrese gidin–> cimer.gov.tr

2- Giriş bilgilerini tamamlayın ve kodu isteyin. Gelen kodu girerek içeri gireceksiniz.

3-İstenilen kimlik bilgilerini girin.

4- Sol üst köşede “Yeni Başvuru” ya tıklayın.

5- Görüş ve Öneri’yi seçin

6- Metni kopyalayıp Yapıştırın ve ileriye tıklayın.

—–aşağıdaki kısmı kopyalayınız——

Kanal İstanbul Projesi ile ilgili olarak hazırlanmış olan 1595 sayfalık “Son Şekli Verilen ÇED Raporu“ ile ilgili sadece 10 gün içerisinde görüş ve itirazların iletilmesi istenmiştir.

Rapor pek çok konuyu görmezden gelirken bile telafisi imkansız zararları tanımlamaktadır. Bölgenin susuzlaşacağı, gölün, kente su sağlayan barajın tuzlanacağı gibi pek çok nokta açıkça belirtilmektedir.

Ayrıca rapor pek çok tehlikeyi görmezden gelmiştir. 1,1 milyar metreküp hafriyat yapıp sahilde bir milyon m2 dolgu yaparak İstanbul’un bütün damarlarını kesip üstüne 8 köprü yaparak ve pek çok asfalt-beton yatırımına yol vererek yaratacağı tahribatı anlamaktan uzak olduğu ortadadır.

Projesinin tek açıklaması rant olduğu ortadadır. Nitekim raporun 371. sayfasında gelir kalemi olarak “gayrimenkul gelirleri” ifadesi, hepimizin bildiği arsa toplama haberleri şüphe bırakmamaktadır.

Deprem ve iklim krizine kaynak yokken projeye halkın kaynağının ayrılması müsrifliktir. Zaten ÇED’de YİD modeli ile yapılacağını belirmesi paranın diğer KÖİ modellerinde olduğu gibi halka ödetileceğinin gösteresidir.

BUNU DA OKU:  Şehir Plancıları Odası Kanal İstanbul hakkında açıklama yaptı

Projenin “telafisi imkansız daha FAZLA zararlar” doğuracağı, iklim değişikliğini geri dönülmez noktaya sürükleyeceği, depreme gitmeyen paraların ranta gideceği ortada iken bu kadar ekolojik ve ekonomik çelişkinin olduğu ÇED raporunun iptaline, Anayasa’nın madde 56, madde 90 ve de 4990 sayılı kanununla devlete verilen sorumlulukların dikkate alınarak projenin reddedilmesi için bilgilerinize sunuyorum.

—bu satır hariç kopyalayınız—

7- Ekranın alt tarafında ” Başvurunuz, CİMER aracılığıyla en kısa sürede sonuçlandırılmak üzere seçeceğiniz kuruma doğrudan iletilecektir.” yazan kutuya tıklayın. Orada Çevre ve Şehircilik Bakanlığını’nı işaretleyin.

(Yasal bilgilendirmeyi okudum, kabul ediyorum. kısmını tıklamayın unutmayın)

8 – Sağ alt köşede “Başvuruyu Tamamla” kutusunu tıklayın, Hayırlı olsun!

9- Burada bırakmayın; deneyiminizi paylaşın, bu bilgileri çevrenizle paylaşın.

Bilgilendirici kaynaklar:

1-Neden artık bu projelerin “telafisi imkansız daha fazla zararlar doğuracağını” söylüyoruz: Medyascope TV’de Kanal İstanbul tartışmaları için: https://youtu.be/yO8puZkOdM0?t=567

2- ÇED raporuna ulaşmak istiyorum diyorsanız işte bağlantısı.

3- Cimer’e  nasıl girerim? Bu videoda açıklamalar size fikir verecektir. (Video Bimer versiyonudur, Cimer biraz daha farklıdır)

4- Kanal İstanbul’daki talana ve arka plana  dair bir yazı isterseniz buraya, biraz daha teknik detay görmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak:
350.org

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gündem, İklim Değişikliği, Kent, Mimari, Topluluklar, Yeşil alanlar
Bu yıl iklim krizi nedeniyle yaşanan 10 büyük doğa olayı

İnsan faaliyetleri kaynaklı küresel ısınmanın yol açtığı iklim krizi, her yıl bir öncekinden daha ciddi ve tehlikeli doğa olayları yaşamamıza

Kapat