Ketçap sağlıklıdır; eğer evde yaparsanız: Katkısız ve doğal ketçap tarifi

Evet hem de çok sağlıklıdır ama ev yapımı olduğunda… Yemek yapmayı, yemeyi ve paylaşmayı çok seviyorum ve doğrusunu söylemek gerekirse, eskiden yediğim abur cuburların bazılarını çok ama çok özlüyorum ancak ne yazık ki içeriklerindeki korkunç malzemelerden dolayı uzak durmaya çalışıyorum.

Diğer Sağlıklı Yemek Tariflerimiz İçin Burayı Tıklayın

Ama en sonunda ev yapımı bir ketçap tarifi buldum ve özlediğim tatlardan bir tanesine ulaşabildim.Konvansiyonel ketçapta bulunan E kodlu katkı maddeleri, sodyum benzoat gibi maddelerden uzak kalarak yine aynı tadı evinizde yapacağınız ketçapta bulabilirsiniz.

Böylelikle ketçabın aslında likopen ve antioksidan deposu olduğu ve sağlığa, özellikle de kalbe iyi geldiğini söyleyebiliriz. Domates mevsimine çok az kaldı, az biraz sabırla bu güzel sağlıklı tada yakında ulaşabileceksiniz. Ketçap yapmanız için gereken malzemelere gelince:

  • 6 adet kırmızı soğan
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı,
  • 1,5 kilo salkım domates,
  • 1,5 kilo iri çanakkale domates,
  • 1 adet kırmızı dolmalık biber,
  • 1,5 çorba kaşığı kişniş tohumu,
  • 1,5 çorba kaşığı sumak,
  • 3 diş sarımsak,
  • 2 çorba kaşığı karabiber,
  • 1,5 çorba kaşığı tuz,
  • 14 çorba kaşığı kahverengi şeker,
  • 300 ml. üzüm sirkesi,
  • 20-30 yaprak taze fesleğen
  1. Bu tariften iki litreye yakın ketçap çıkacaktır. Kırmızı soğanlarıı doğrayın ve 2 çorba kaşığı zeytinyağıyla 10 dakika çevirerek kavurun.
  2. İçine salkım domatesleri ekleyin. kişniş tohumu, sumak (tane yoksa toz), sarımsak ve 1,5 çorba kaşığı karabiber ve eş miktarda islenmiş tuz da ekleyin.
  3. Tatlarının güçlenmesi için malzemeleri havanda sırayla dövüp karışıma 2 çorba kaşığı da zeytinyağı katın. Tüm bu karışımı tavada pişen soğan ve domatese katın.
  4. Hemen ardından iri Çanakkale domateslerini de rendeleyerek koyun. Dolmalık kırmızı biberi de ekledikten sonra suyunu bir tık çekene kadar kaynatın.
  5. Sonra kahverengi şeker ve üzüm sirkesini de ekleyin ve bu şekilde 30 dakika daha pişirin. Pişme sürecinin son 7-8 dakikasında fesleğeni içine atıp karıştırın.
  6. Sonra tel bir kevgirden süzün. Burada güç kullanarak kevgirin kenarlarına bol bol bastırın. Kırmızıya çalan, karizmatik bir turuncu renkteki ketçabınız hazır olacak.
  7. Kaynar suda bekleterek dezenfekte ettiğiniz orta boy şişelere bölüştürün. Şişeyi kapak kısmına kadar doldurun ve zeytinyağı kullanarak havayla temasını engelleyin.
BUNU DA OKU:  Çiğ beslenme

Ben ve ailem afiyetle yiyoruz, sizinle de paylaşayım istedim.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Tarifler
Mevsiminde sağlıklı beslenme listesi

Yapacağımız en doğru şey tüm meyve ve sebzeleri mevsiminde yiyip içerek en azından biraz da olsa sağlıklı beslenmemizi sağlamak olacaktır.

Kapat