Kimyasal tarım ilaçlarında yeniden hortlayan bir kabus: Glifosat

Son yıllarda kimyasal tarım ilaçları yediğimiz her şeyde, hatta içtiğimiz suda bile bulmak mümkün. Bu kimyasal ilaçlar arasında ciddi bir kanserojen etkisi olduğu bilinen, bizlerin ve doğanın sağlığını ciddi oranda tehdit edenlerden biri de glifosat. Ve maalesef tam bu kimyasal ilacı Avrupa Birliği yasakladı derken, glifosat kabusu yeniden hortladı.

Glifosat ülkemizde ve Avrupa’da yaygın bir şekilde kullanılıyor. Pamuktan, şeker pancarına kadar çok geniş bir ürün seçkisinde kullanılan bu kimyasal tarım ilacı hakkında iddialar çok çeşitli.

Birçok uzmanın bilhassa çocuklara çok zararlı olduğunu belirttiği bu kimyasal ilaçla ilgili geçtiğimiz ay üreticisi Monsanto tarafından yayınlanan ve bağımsız olduğu bildirilen bir araştırma glifosatı zararsız olarak gösterdi.

Monsanto’nun ABD’de birden fazla eyalette yasaklanan Roundup adlı kimyasal tarım ilacının ana içeriği glifosat.

Bununla beraber, Avrupa’da bir çok ülke glifosata 10 yıllık yeni lisans verilmesini önlemeye çalışıyor.Ama madalyonun bir diğer yüzü de var; bu karara karşı İngiltere’deki çiftçilerin bir çoğu, glifosatın ‘doğru dozda kullanılırsa zararsız’ oluğuna inanıyorlar ve tekrardan kullanımına izin verilmesini talep ediyor.

Ancak bu noktada biraz kuşkucu olmak gerekiyor. Çünkü maalesef çıkar sahipleriyle, bağımsız kurumlar iç içe geçmiş durumda. Örneğin Avrupa Birliği Pestisit Derneği direktörü Graeme Taylor, hem Avrupa Birliği’nde danışman, hem Birleşik Krallık Çevre ve Gıda Bölümü’nde kamu hizmetlisi. Ayrıca Avrupa Birliği Pestisit Derneği de Monsanto, Syngenta, Bayer gibi büyük kimya şirketleri tarafından fonlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde Londra’da Financial Times, Sürdürülebilir Tarım zirvesinde yaptığı açıklamada, sistematik olarak çiftçilerle görüştüklerini, iklim değişikliği ve diğer çevresel etkenler dolayısıyla bugün çiftçilerin glifosata daha çok ihtiyacı olduğunu düşündüklerini söyledi.

Oysa ki uzmanlar tarımın karşısındaki problemlerin çok farklı olduğunu belirtiyor. İklim değişikliği ve küresel ısınma ile gelecek problemler glifosat bertaraf edilemeyecek kadar ciddi.

BUNU DA OKU:  Türkiye'de de kullanılan kanserojen glifosatın bedeli: Monstanto 289 milyon dolar tazminat ödeyecek

Öte yandan, glifosat kullanımının vücudun kimyasal dengesini koruyan lenf sisteminde, hodkin dışı lenfoma adlı kansere yol açtığıyla ilgili çok sağlam deliller var. 2015 yılında 500 kişi Amerika’da Monsanto’ya karşı, uzun süreli glifosat kullanımından dolayı oluşan etkileri raporlayarak dava açtılar, hodkin dışı lenfoma da bunlardan biriydi.

Yıllarca glifosat kullanan çiftçilerde sıklıkla görünen bu kanserle ilgili bilginin varlığına rağmen, büyük kurumların bunları insan sağlığını göz ardı ederek yalanlaması ve dahası bu konudaki araştırmaları geçersiz kılmaya çalışmaları çocuklarımızı ve bizleri tehdit ediyor.

Avrupa Birliği’nde konuyla ilgili fırtınalar koparken, Türkiye’de ise glifosat kullanımıyla ilgili Tarım Bakanlığı’ndan herhangi bir ses yok. Tek bilinen bu kimyasal ilacın kullanımının her geçen gün arttığı.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Kimyasal tarım ilaçlarında yeniden hortlayan bir kabus: Glifosat” için 6.712 yorum

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gıda, Gıda Gündemi, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Hayata Sarıl Lokantası’nın kurucuları ile konuştuk

Haftanın yeşil mekânı Hayata Sarıl Lokantası. “Toplumda yok sayılan insanlar için rehabilitasyon merkezi” vizyonu ile 2017 Şubat ayında kurulan Hayata...

Kapat