Kırmızı Alarm: Hemen aşağıdaki maddeleri içeren kişisel bakım malzemelerini kullanmayı durdurmalısınız
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Birçok kez vücudumuza iyi bakabilmek için, daha doğrusu detoks kurallarını yerine getirebilmemiz için farklı ürünler tüketiyoruz. Yiyoruz, içiyoruz, sürüyoruz ve kendimizi iyi hissetmeye çalışıyoruz.
Ne yazık ki, bugün güzellik merkezlerinden aldığımız pek çok losyon, vücut kremi ve iyileştirici özelliği olan kozmetik ürünler ağzına kadar zararlı kimyasallarla dolu.
Bu ürünlerden beklentilerimiz belki de onlara olan bağımlılığımızı daha çok artırıyor. Fakat bilmiyoruz ki kullandığınız kimyasallar tam tersine sağlığımızı kötü etkiliyor.
İşte uzak durmanız gereken altı madde:
1) Sodyum Loril Sülfat (SLS)
SLS belki de şu anda kozmetik ürünlerinde kullanılan en tehlikeli madde olma unvanına sahip. Bu unvanı hak ettiğini düşünen pek çok kişi mevcut, çünkü göze verdiği zarardan, cildi tahriş etmeye, depresyona ve solunum problemlerine yol açtığı ve ayrıca saç dökülmesine, karaciğer-kalp-beyinde hasara , hayvanlarda ise ölüme sebep verdiği ortaya kondu. Özellikle bazı kimyasallarla birleştiğinde nitrozamin ve karsinojik maddelere dönüştüğü biliniyor.
SLS, saç bakımı ürünlerinde, diş macunlarında, vücut yıkama ve kozmetik ürünlerinde kullanılıyor.
2) Dietanomalin (DEA), Monoetanolamin (MEA) ve Trietanomalin (TEA)
Yukarıdaki üç kimyasalın ortak noktası hormonlara zarar veren “etanolamin” olmalarının yanı sıra, diğer kimyasallar ile birleştiklerinde kanserojen madde açığa çıkarmaları. Bu maddeler erkek ve kadın üreme sağlığını tehdit ederken, çocuklarda da beyin gelişimini önlerler. En çok karaciğerde ve böbrekte hasara yol açmakla birlikte, olası kanser riskini artırır. DEA, MEA ve TEA en çok saç bakımı ürünlerinde, sabunlarda, losyon, parfümlerde ve ayrıca güneş kremlerinde bulunur.
3) Oxybenzone
Güneşin altına yatarken, görmezden geldiğimiz bir gerçek var; cilt kanseri. Environmental Working Group’a göre, neredeyse piyasadaki güneş kremlerinin yarısından fazlası cilt kanserine yol açan oxybenzone içeriyor. Hamilelik döneminde güneş kremi kullananların bilmesi gereken önemli bir bilgi ise bu maddenin anne sütünde bulunan hormonlara zarar vererek üreme sağlığına zarar vermesi. Son olarak oxybenzone genel olarak güneş kremlerinde bulunuyor.
4) Ftalatlar
Her gün hayatımıza karışan kimyasalların içinde ftalatlar, bu konuda en çok duyulanı. Ayrıca petrol kaynaklı bir madde olduğundan pek çok plastiğin yapımında kullanılıyor. Every Day Exposure’a göre , ftalatların kullanımı bize şu şekilde geri dönüyor; üreme sağlığı bozuklukları, göğüs kanseri, prostat kanseri, endometriyoz, solunum yolu bozukluğu, alerji ve obezlik. Plastikler dışında, ftalatların kullanıldığı ürünler ise parfüm, deodorant, kozmetik ürünleri ve sabunlar olarak sıralayabiliriz.
5) Propilen Glikol
Arabanızın kurtarıcısı antifiriz ile ilgili birkaç ilginç bilgi: Bu maddeyi yanlışlıkla cildinize temas ettirseniz sizi bekleyen sonuçlardan bir tanesi cildinizin tahriş olması; gözünüze kaçması sonucunda ise yaşlanma ve kızarma. Diğer yollarla maruz kalındığında ise böbrek ve karaciğerde ciddi zarara ve beyin fonksiyonlarında aksamalara neden olabilir. Bu madde deodorant, losyon, saç bakım ürünleri, vücut şampuanları ve diş macunlarında bulunur.
6) Hoş kokular ve aromalar
İçindekiler bölümünde geçen bu kelime aslında pek çok kimyasalın üstünü kapatmak için iyi bir kılıftır. Yukarıda geçen, üretimine ortak olan ftalatların da kullanıldığı ürünlerde bulunan hoş koku veren aromalar, şiddetli baş ağrısından, baş dönmesine, solunum problemlerinden cildin tahriş olmasına kadar sağlığa faydası değil zararı dokunan maddelerdendir. Bu tarz koku veren maddeler daha çok hijyenik tuvalet malzemelerinde bulunurlar.
Peki daha sağlıklı bakım ürünlerini nerden bulabiliriz?
Elimizi nereye atsak kansorejen madde çıkıyor, diyorsanız, organik doğa dostu ürünlerin olduğu rehberimizi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca “kendin yap” reçetelerini de gözden geçirebilirsiniz.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Geri bildirim: Avrupa’da kozmetik ürünlerde kullanılan iki kimyasal daha yasaklandı – Yeşilist – What is the Saying