Kitaba bez torba yakışır kampanyası

Duyduk duymadık demeyin, “Kitaba Bez Torba Yakışır” kampanyasını atlamayın.

anim1_rightKitabevlerinin naylon torbadan bez torbaya geçmesi fikrinin doğru olacağına inanan sevgili Barış Baykan’ın çabalarıyla atılmış bir adım bu. Çevreye hassas birçoğumuz gibi, naylon torbayı reddeden Barış, bir gün Kabalcı Kitabevi’ne bir e-mail atıyor ve de kitapçıların bez torbaya geçme fikrini paylaşıyor. Arkasından Facebook ve Twitter’da attığı mesajlara da olumlu cevaplar alıyor. Örneğin, hemen Notos Kitap ve Resif Kitap kampanya için iletişime geçip desteklediklerini bildirmişler. Tabii hikayeyi asıl, Bahçeşehir Üniversitesi’nde bilhassa yeşile dair konularda yaptığı değerli araştırmalarla göze çarpan, Türkiye’nin en iyi yeşil bloglarından biri “Yeşil Gündem”in yazarı Barış Baykan’ın kendi kaleminden okuyun.

Organik olarak büyüyor bu kampanya. Kampanya dediğime de bakmayın, öyle adresi, bütçesi yok. Bizlerin desteğini bekliyor. Nasıl mı destek olacaksınız?

Barış’ın web sitesinde detaylı yazmış ama ben yine de ondan bir alıntı yaparak ekleyeyim.

Siz de kampanyaya katılmak isterseniz bu talebi kitapçınıza ve dostlarınıza iletebilir veya aşağıdaki e-posta örneğini gönderebilirsiniz.

“Sayın X Kitabevi/ Yayınevi yetkilisi, kitabevinizden/yayınevinizden aldığım kitapları plastik poşette değil doğa dostu bez torbada taşımak istiyorum. Plastik poşetin kullanımını terk etmek ve bez torbaya geçmek konusunda bir girişimde bulunursanız bunu destekleyeceğimi bildiririm.

Saygılar.”

Bu kampanyayı çok anlamlı bulduğum için yazmadan edemedim. Birincisi iflah olmaz bir okuyucuyum. Ne bulsam alır, okurum. İkincisi naylon torbalarla aram hiç ama hiç yok. Ne zaman alışveriş yapsam, poşet almıyorum ve aldıklarımı hemen çantaya atıveriyorum. Özellikle eczane, manav gibi yerlerde minicik bir ilaç kutusu veya tek bir çikolata için verdikleri kocama poşetleri dayanılmaz buluyorum. Pek çok yerde, “Aman vermeyin, etmeyin,” diyorum ama biliyorum çoğu zaman nafile sözlerim. Çünkü tüketici henüz tam bilinçli değil. Ben almıyorum tamam, ama biliyorum alan çok. Hele hele o doğada çözülür dediklerine dayanamıyorum. Çünkü bunların doğada çözülebilir olması için gerekli olan koşullar hiçbir çöplükte yok. Tamamıyla tüketiciyi mutlu etmek için yapılmış bir pazarlama tekniği olduğunu düşünüyorum. Hatta geçtiğimiz günlerde Brüksel’de Greenweek Konferansı’nda Plastics Europe (Avrupa Birliği Plastik Üreticileri Birliği) Tüketici İlişkileri ve Çevre Direktörü Michael Poulsen, Buğday Derneği’ne, naylon poşetlerin çok özel koşullarda çözülebildiğini, yanlış bilgilendirmenin yarardan çok zarar getirdiğini açıklamış. İnanmayanlara bir de delil var artık. Neticede bu plastikler çözülünce içtiğimiz sudan tutun, meyve sebzemizin yetiştiği toprağa kadar nüfuz ediyorlar.

BUNU DA OKU:  Haritadan silinenler 51-60

Siz iyisi mi, kendi torbanızı taşıyın, anneannenizin filesiyle alışverişe gidin, kitabevleriyle başlayıp diğer dükkanlara yayılan kampanyalara vesile olun. Ve sizin gibi bez torba kullanmayı tercih edenler için bu linkleri ziyaret edin. Ve muhakkak kitapçınızdan bez torba isteyin. Şu bir gerçek ki işletmeler tüketici ne isterse onu sunuyorlar, dolayısıyla siz sandığınızdan aslında daha güçlüsünüz.

www.beztorbakullananlar.com

www.beztorba.com

www.renklifile.com

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, Sanat ve Tasarım
Sonuçlar iklim değişikliği sergisi

İstanbul çevre haftası etkinlikleri kapsamında "Sonuçlar" adlı muhteşem bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yaptı.

Kapat