Kıyafetlerinizi geri dönüştürerek yeni bir ekonomiye dahil olun

Gezegenin nüfusu ile beraber üretim arttıkça, teknoloji gelişse bile hammaddelere yönelik ihtiyaç da artıyor. Maalesef, giderek artan bu ihtiyaç; hammadde üretiminin çevresel etkileri ile beraber, ekonomik maliyeti de gelecek yıllarda endüstrinin üstünde düşüneceği problemlerden biri olarak ortaya çıkarıyor.

15520633

Şu an yürürlükte olan “çıkart-üret-at” kültürü devasa atıklar oluşturan bir etkiye sebep oluyor. Araştırmalar, fabrika üretimine gönderilen hammaddelerin üretilen ürün fabrikadan çıkmadan atık haline geldiğini gösteriyor. Tüm dünyada üretilen ürünlerin %80’i altı aylık kullanımdan sonra çöpe gidiyor.

Bu verimsizlik, jeopolitik problemler ve üretim riskleri ile birleştiğinde hammadde fiyatlarını artırıyor. Döngüsel bir ekonomi; kaynak kullanımını ekonomik büyümeden ayrıştırarak, bu sorunlardan birkaçını dengelemeye yardımcı oluyor. Döngüsel ekonomi, gezegenin kaynak krizine çare olacak en pratik çözümlerden biri.

Hammaddeler yerine var olan ürünlerin geri dönüşümünden sağlanan kaynaklar çözümün bir parçası. Döngüsel ekonomi bunu da bir adım öteye taşıyor. Endüstriyel sistemlerden atığı çıkarmak üzerine kurulu bir mantığa dayanan döngüsel ekonomi, geri dönüşüm ile beraber tamir, yeniden kullanım ve hatta yeniden imalatı sistemin bir parçası haline getiriyor. Buradaki amaç, ürünün kullanım ihtiyacı sona erdikten sonra yeniden işlenmesini sağlamak; bunu yaparken aynı zamanda enerji kullanımını da azaltmak.

Döngüsel ekonomi, bizlerin de üretilen ürünle yenil bir ilişki kurmamızı sağlıyor. Kullanacağımız ürünleri doğrudan satın almak yerine performans ve ürüne ulaşımı baz aldığımız bir sistem döngüsel ekonominin bir parçası. Mobil telefonlarda yaygın olan ‘kullandıkça öde’ sistemi bu altyapıya örnek verilebilir.

155341

Telefonlar ve dakikalar yerine, bu kullanım stili neden çamaşır makinelerine hatta giysilere uygulanmasın? Böyle bir değişim tamir, yeniden kullanım ve yeniden imalat gibi durumlarda şirketlere kolaylık sağlamanın yanında, tüketicileri de kullanım şekilleri üzerinden sorumlu tutabilir.

BUNU DA OKU:  Bir ürünü nasıl ürettiğiniz marka değerinizi etkiler mi?

Döngüsel ekonomi, basit bir değişimin ötesinde aslında yeniden yapılandırıcı bir inovasyon. Teknoloji ve tasarımı kullanarak yeni bir ticaret sistemi oluşturan, var olan pazarları yerinden oynatıp, yeni pazarlar yaratabilecek bir fikir.

Ama Döngüsel Ekonomi artık bir fikirden çok öteye geçmiş durumda. Analizler, döngüsel felsefenin ekonomiye 2025’e kadar 1 trilyon dolar ek kaynak sağlayacağını ve 5 yıl içerisinde 100.000 yeni iş alanı oluşturacağını belirtiyor.

Özellikle Avrupa Birliği yakın zamanda imzaladığı Atık ve Kaynak Programının 2020 Vizyonu için bunu bir gerçeğe dönüştürme konusunda istekli. Çünkü, Avrupa Birliği içerisindeki endüstriyel sanayinin özellikle dışarıdan sağladığı hammaddelere bağımlılığın azaltacağı bu sistem, 2025 yılına kadar 630 milyar dolarlık bir tasarruf imkanı sağlayacak.

Döngüsel ekonomi için geliştirilen inovasyonlar özellikle bir ürünün kullanımdan sonrasını düşünen büyük üreticiler tarafından sağlanıyor. Bu üreticiler, küresel yapıları ile sistemi en hızlı değiştirecek, daha fazla noktaya ulaşabilecek ve işbirliğini öne çıkaracak bir altyapıya sahip. Bunun en güzel örneklerinden biri ise son zamanlarda geri dönüşüm ile beraber kaynak kullanımını öne çıkaran Close The Loop (Döngüyü Kapat) kampanyası.

34253646

H&M’in bu hafta #WorldRecycleWeek ile öne çıkardığı bu kampanya ile hali hazırda mağazalarında geri dönüşüm için topladığı giysilerin sayısını artırmayı hedefliyor. Firmanın 2010 yılından beri sürdürdüğü kampanyada bu yılki hedef, bir haftada tam 1.000 ton ürün toplamak ve geri dönüştürmek.

H&M tarafından toplanan tonlarca kullanılmayan tekstil ürününü özel işleme tesislerine götürülerek sınıflandırılıyor. İyi durumdaki ürünler ikinci el mağazalarına gönderilirken, kullanılmayacak kadar yıpranmış olanlar başka tekstil ürünleri olarak yeniden hayat buluyor, hatta izolasyon, ya da dolgu malzemesi olarak kullanılıyor.

Bu ürünler, yeniden lif olarak öğütülüp, ipliğe dönüştürülerek, yeni kumaşlar dokunmasında hammadde olarak kullanılıyor. Hatta lif için öğütme sürecinde ortaya çıkan tozlar bile filtrelendirilerek yeni malzemelere dönüştürülüyor.

BUNU DA OKU:  Jamie Oliver şekere karşı

 

Bugüne kadar 25.000 ton giysiyi geri dönüştüren H&M’in #WorldRecycleWeek haftasında hedefine ulaşmasına siz de yardım edebilir ve hediyeler kazanabilirsiniz. Belki de kullanmadığınız o t-shirt size H&M’in geri dönüşümlü kumaşlarla yarattığı yeni kreasyonundan bir parça olarak geri döner, kim bilir?

Size en yakın H&M mağazasını öğrenmek, moda döngüsüne hemen dahil olmak ve size özel H&M indiriminden yararlanmak için burayı tıklayın ve fikirlerinizi #WorldRecycleWeek etiketiyle paylaşın. Geri Dönüşüm Haftası kutlu olsun!

World Recycle Week hakkında daha fazla bilgiye 
http://www.hm.com/tr/world-recycle-week adresinden ulaşabilirsiniz.

332432432

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Giyim, Hayat, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Moda
12 Rengarenk 23 Nisan Etkinliği

23 Nisan'ı kutlamanız için sergiden tiyatroya, müzikten bisikletli etkinliklere kadar çeşitli seçenekleri listeledik.

Kapat