Kolombiyalılar referandumda 35 milyar dolarlık altın madenine hayır dedi

Kolombiya’da küçük bir kasaba 35 milyar dolarlık bir altın madeni projesini ret ederek, kârın yerine insan ve doğa sağlığını seçti. Cajamarca kasabasının %98’inin hayır dediği maden projesinin toprağı ve suyu geri dönülmez bir şekilde kirleteceğinden korkuluyor.

Güney Afrikalı AngloGold Ashanti şirketinin Dev ismini verdiği proje Güney Amerika’nın en büyük altın madeni olacaktı. Cajarmacalıların oyuna rağmen Kolombiya hükumeti hala altın madeninin yapılmasından yana ve çevreye etkisinin tehlikeli seviyelerde olacağına inanmıyor. Hatta maden, hükümet tarafından Marksist isyancıların bölgeye verdiği zararı kapatacak bir şans olarak görülüyor.

cajamarca-environment-1020x610

Buna rağmen Cajamarca’da oy verenenlerin neredeyse hepsi bu projeye hayır yanıtını verdi. 21 yaşındaki öğrenci Camila Méndez gelecek nesiller için hayır oyu verdiğini belirtiyor. Camila aynı zamanda kendileri gibi küçük bir kasabanın bir maden devine karşı duruş sergilemesinin çok daha büyük etkileri olacağına inanıyor.

Bununla beraber madencilik şirketi bölgede madencilik yapma iznini elinde bulundurmakta. Her ne kadar topraklar yerel hükumete bağlı olsa da, toprak altı zenginliklerinin yönetimi ulusal hükumete ait. Şimdi ÇED raporu için başvuru yapan madencilik şirketinin bu onayı alması durumunda son kararı verecek yer mahkemeler ya da parlamento olacak.

 

BUNU DA OKU:  Düşük Karbon Kahramanı ödülleri sahiplerini buldu
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İyi haberler, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Batı’nın ucuz ürün merakı Çin’de her yıl 100 bin kişinin ölümüne sebebiyet veriyor

Rapor bir ülkede üretilip ama başka bir ülkede tüketilen ürünlerin imalatının, hava kirliliğinin direkt sebebiyet verdiği ölümlerin %22'sinden sorumlu olduğunu...

Kapat