Kontakt lensini düzgün kullanmayanların başına gelebilecek 3 korkunç hastalık

Bu yıl Center for Disease Control and Prevention (Hastalık Kontrolü ve Hastalıklardan Korunma Merkezi) tarafından yürütülen bir çalışma kontakt lens kullanan kişilerin çoğunun lensle uyumak yüzmek ya da aynı lensi gerekenden uzun süre kullanmak gibi enfeksiyona neden olacak en az bir hatalı davranış sergilediğini tespit etti. 

Bu tip ihmallerin her biri enfeksiyon ve hastalık riskini artırır ve bu riskler bazı durumlarda korkunç sonuçlara sebebiyet verir. Araştırmalara göre kontakt lens kullanan her 500 kişiden biri körlüğe varabilecek enfeksiyonlardan müzdarip oluyor.

2014 yılında Lian Kao isimli Tayvanlı bir öğrencinin tam altı ay boyunca lensini hiç çıkartmadığı tespit edildi. Doktorlar lensi çıkardığında lens ve göz arasında yaşayabilen bir amip türünün gözün tüm üst tabakasını yediğini gördüler. Görme yetisini tamamen kaybeden Lian’ın yakalandığı ‘akantamoba keratit’ hastalığı, lensinizi düzgün kullanmadığınızda başınıza gelebilecek rahatsızlıklardan yalnızca biri.

1. Akantamoba keratiti: Böcekler gözünüzü yiyebilir
İlk kez 1973 yılında karşılaşılan bu parazit enfeksiyonuna akantamoba isimli bir tek hücreli sebep olur. Akantamobanın en sık rastlandığı yerler yüzme havuzları, sıcak su dolu küvetler, musluk suyu ve kontakt lens solüsyonlarıdır. Bu tek hücreli temasa geçtiği her insana zarar verme potansiyeline sahip olsa da Amerika Gözbilim Akademisi akantamoba keratiti hastalığına yakalananların %80’inin kontakt lens takan bireyler olduğunu öngörüyor. Lens ve göz arasına rahatlıkla yerleşip burada yaşamını sürdürebilen akantamobadan uzak durmak için yüzerken ve banyoda kesinlikle kontakt lenslerinizi takılı bırakmayın ve lenslerinizi asla musluk suyuyla yıkamayın.

2. Bakteriyel keratit
Kornea ülseri olarak da bilinen bu hastalık, korneanın enfeksiyon kapması ile oluşur ve körlük de dahil olmak üzere birçok kalıcı rahatsızlığa sebep olabilir. Bu göz rahatsızlığını diğerlerinden ayıran en önemli faktör çok hızlı gelişmesidir. Kuvvetli bir bakteri korneayı 24 saat gibi bir sürede yok edebilir. Kontakt lens kullananların %42’sinde gece yatarken lensi çıkarmama ve lensleri düzgün dezenfekte edememeye bağlı bakteriyel keratit ya da  göz travmasına  rastlanır. Yüzeysel keratit gözün en yukarıdaki birkaç tabakasında gerçekleşip kalıcı iz bırakmadan tedavi edilebilirken daha derinlerde oluşan keratit görme kaybı da dahil olmak üzere kalıcı hasara sebep olabilir.

3. Mantar keratiti (fungal keratit)
Mantar keratitine en bilinenleri fusarium, candida ve aspergillus olan 70 farklı mantar türünden biri ya da birkaçı sebep olur. Mantar göz merceğine yerleşir ve burada hızla üremeye başlar. Merceğe yerleşen mantar kornea ve göz akına, oradan da gözün derin kesimlerine doğru yayılabilir. Bu mantarlar tedavisi çok zor olan enfeksiyonlara sebep olurlar. Mnatar keratiti görme kaybı ve körlüğe sebep olabilir. Genellikle zarar görmüş gözlerde görülen mantar keratitine lensi düzgün dezenfekte edememek de yol açabilir.

BUNU DA OKU:  Sıcağın bünyeyi cinnete sürüklediği anlarda yapılacak 6 şey

Bu rahatsızlıklardan müzdarip olmamak için kontakt lenslerinizi prospektüste belirtilen şekilde kullanın ve doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Hayat, Kişisel Bakım, Sağlık
Yedi yaşındaki kızın başbakana yazdığı mektup yıkılması planlanan parkı kurtardı

Yıkılarak içerisine bina inşa edilecek park yedi yaşındaki bir kızın başbakana yolladığı mektup ve başvurduğu mahkeme sayesinde kurtuldu.

Kapat